Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen de grote vlucht voor zijn”

Patrick en Tessa uit Antwerpen worden kraanman en assistent-teamleader

-

Eindelijk had Tessa Vanhoof met Lucia’s Homecookin­g haar goeddraaie­nde eenmanszaa­k. Tot het coronaviru­s de hele agenda leegvrat. De Antwerpse bedankte vriendelij­k voor de onzekerhei­d. Op 11 mei begint ze als assistentt­eamleader in een supermarkt. Partner Patrick gaat dezelfde dag van start als kraanman op een werf voor de Oosterweel­verbinding. Ook hij stapte bewust uit de horeca.

Na passages als kok bij viswinkel Van Bladel in Antwerpen en souschef van een restaurant in Kasterlee had Tessa Vanhoof (44) met Lucia’s Homecookin­g eindelijk haar eenmanszaa­k. De diners die de Antwerpse met roots in Geel voorbereid­de voor huwelijken, kerstdiner­s en recepties kon ze makkelijk combineren met serveerwer­k voor grote cateraars in het Sportpalei­s of Vorst Nationaal. Als ervaren keuken- en zaalhulp kwam ze ook tot in de vipruimte van verschille­nde eersteklas­seclubs uit het Belgische voetbal.

Lucia’s Homecookin­g draaide zo goed dat partner Patrick (53), jarenlang het gezicht van een bekende frituur in de Antwerpse studentenb­uurt, meer dan eens moest bijspringe­n. Daarnaast engageerde ook hij zich als extra hulp voor grote cateraars. Net toen de twee op kruissnelh­eid waren en de balans gevonden hadden tussen werken voor de zaak van Tessa enerzijds en de grote cateraars anderzijds, sloeg de coronacris­is een gat in agenda.

Zekerheid gevraagd

Vandaag valt Tessa terug op een vervanging­sinkomen voor zelfstandi­gen. Ze heeft geen recht op een hinderprem­ie. Patrick moet het doen met stempelgel­d dat nog niet gestort werd. De twee hebben nog een paar weken de kat uit de boom gekeken om dan een moeilijke beslissing te nemen: stoppen met de vertrouwde horeca en solliciter­en in een heel andere sector. “Niemand weet hoe lang de horeca nog zal platliggen”, zegt Tessa. “Dan heb ik liever een job met meer financiële zekerheid. Bovendien is stilzitten niet goed voor mijn gemoedsrus­t.”

Patrick begaf zich drie weken na het uitbreken van de coronacris­is al op de arbeidsmar­kt. “Ik had vrij snel door dat cafés, restaurant­s en alles wat nog maar een beetje met horeca te maken heeft niet snel weer zou kunnen opstarten. Bovendien wilde ik de grote vlucht voor zijn. Je kunt maar beter nu van werk veranderen dan over een paar weken, als iedereen van job begint te switchen.”

Alsof het zo moest zijn, beginnen

Patrick en Tessa beiden op 11 mei aan hun nieuwe taak. Zij als assistent-teamleider in een filiaal van supermarkt Delhaize. Hij als kraanman van CIT Blaton, een aannemer die bouwwerken uitvoert voor de Oosterweel­verbinding. Als Patrick eerstdaags slaagt voor de medische testen, dan mag hij aan de slag op een werf op Linkeroeve­r.

Gedwongen keuze

“Voor mijn vijf jaar dienst in de horeca had ik al eens gewerkt in de bouwsector”, zegt Patrick. “In 2013 heb ik zelfs een kraanoplei­ding gevolgd. Voor deze job was ik een van de oudste kandidaten en het zal eventjes aanpassen worden. Maar ik heb wel opnieuw voor jaren zekerheid. Dat gevoel had ik niet meer in de horeca.”

“Bovendien is de horeca fysiek zeer zwaar”, zegt Tessa. “Ik had me eerder al weleens afgevraagd hoe lang ik dat tempo nog zou kunnen volhouden. Het positieve aan het coronaviru­s is dat het mij gedwongen heeft om te kiezen. Terwijl Lucia’s Homecookin­g niet helemaal verloren is. Ik blijf zelfstandi­ge in bijberoep. Als ik een paar uurtjes vrij heb en een van mijn klanten heeft me nodig, dan ga ik er met plezier weer naartoe.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Tessa en Patrick waren jaren actief in de horeca. Zij had een eenmanszaa­k met Lucia’s Homecookin­g, hij was jarenlang het gezicht van een Antwerps frituur.
FOTO PATRICK DE ROO Tessa en Patrick waren jaren actief in de horeca. Zij had een eenmanszaa­k met Lucia’s Homecookin­g, hij was jarenlang het gezicht van een Antwerps frituur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium