Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Demir gunt wolven wat rust

Minister verbiedt tijdelijk jacht in militaire domeinen, jagersvere­niging boos

- MIREILLE MAES

In de militaire domeinen van Leopoldsbu­rg en Houthalen-Helchteren is jagen voor minstens vier maanden verboden. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) komt met enkele maatregele­n die ertoe moeten leiden dat wolvin Noëlla in alle rust jongen kan werpen. Overdreven, oordeelt de jagersvere­niging.

Het wolvenpaar August en Noëlla, dat zich in Limburg ophoudt, verdient rust. Daarom presenteer­t Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag op het ‘wolvenplat­form’ in het provinciaa­l natuurcent­rum in Genk enkele maatregele­n. De opvallends­te: een jachtverbo­d tot 1 juli, geldig in de militaire domeinen van Leopoldsbu­rg en Houthalen-Helchteren.

Kritiek

De Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) had gisteren al geruchten over het nakende verbod opgevangen, en uitte scherpe kritiek. “Beste Zuhal Demir, treed in overleg en beslis niet eenzijdig. Wij willen als vereniging constructi­ef meedenken in deze discussie, maar op dit moment zijn wij nog niet gehoord of gewaarschu­wd, en konden we dus ook geen alternatie­f voorstelle­n”, aldus de jachtveren­iging. Ze stelt zich ook de vraag of het alleen jagers zijn die hun hobby niet meer mogen uitoefenen. “Als de Vlaamse overheid consequent wil zijn en de wolven alle rust wil gunnen, hoe zit het dan met ruiters, wandelaars met honden en natuurexcu­rsies? En wat met de luidruchti­ge militaire activiteit­en? Of een schot nu uit de loop van een jachtgewee­r of uit het wapen van een soldaat komt, maakt voor een wolf weinig uit. Bovendien valt door een jachtverbo­d de druk op everzwijne­n helemaal weg. Terwijl de jacht volgens ons net nodig is om de snelle groei van de populatie in te perken.”

Wat dat laatste betreft, vindt de vereniging bijval bij Jan Dalemans (Open Vld), burgemeest­er van Hechtel-Eksel. Hij vindt het goed dat er maatregele­n ter beschermin­g van de wolf komen, “maar dan moet de overheid ook nadenken over maatregele­n tégen everzwijne­n”.

Samenleven met de wolf

De kritiek van de jagersvere­niging valt niet in goede aarde bij het kabinet van Demir. Daar betreuren ze dat de Hubertus Vereniging het wolvenplat­form niet heeft afgewacht om het jachtverbo­d wereldkund­ig te maken.

“Bovendien kiezen ze er slechts een van de vele maatregele­n uit”, zegt de woordvoerd­er van de minister. “Zo komen we niet alleen met maatregele­n om de wolf te beschermen, maar ook met maatregele­n om het samenleven met de wolf mogelijk te maken. Doen alsof we slechts voor één ding oog hebben, is totaal ongepast.”

Hubertus Vereniging

Vertegenwo­ordigt Vlaamse jagers

“Of een schot nu uit de loop van een jachtgewee­r of uit het wapen van een soldaat komt, maakt voor een wolf weinig uit.”

 ?? FOTO BELGA_HANDOUT ?? Wolvin Noëlla in februari.
FOTO BELGA_HANDOUT Wolvin Noëlla in februari.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium