Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een lageemissi­ezone voor verwarming­sinstallat­ies”

Patrick O, CEO van Viessmann België, geeft zijn ongezouten mening over de toekomst van verwarmen.

-

WAT IS EIGENLIJK HET IDEALE ENERGIESYS­TEEM VOOR WONINGEN IN VLAANDEREN?

Patrick O: “Ha, de meest gestelde vraag bij onze installate­urs. Wel, hét ideale systeem bestaat niet. Er zijn vanuit kosteneffi­ciëntie bekeken grosso modo twee mogelijke oplossinge­n voor nieuwbouw en twee voor renovatie. Wat nieuwbouw betreft: een kleinere democratis­che woning verwarm je best met een condensere­nde gaswandket­el, aangevuld met pv-panelen voor een gunstiger e-peil. Bouw je een grotere woning en beschik je over een groter budget, installeer dan een warmtepomp en een flinke pv-installati­e. Bij renovatie kom je doorgaans uit bij fossiele brandstof, meestal een condensere­nde ketel op aardgas. Puur energetisc­h bekeken is ook een warmtepomp mogelijk. Maar omdat de prijs van elektricit­eit per kWh vijf keer duurder is dan die van fossiele brandstoff­en, zal een warmtepomp je in verbruik meer kosten, tenzij ze een rendement van 500% haalt. De meerkost van de hoge stroomprij­s is een uitgave die je deels kunt ondervange­n met een grote pv-installati­e. Wanneer je bijzonder milieubewu­st bent en/of vermoedt dat de fiscalitei­t op elektricit­eit zal dalen in de toekomst, kan je dus ook bij renovatie kiezen voor een warmtepomp.”

U BENT OVERTUIGD VAN DE TOEKOMST VAN WATERSTOF, TERWIJL DAT TOT AL DECENNIA EEN VERRE BELOFTE BLIJFT. WAAROM?

“Op termijn schakelen we over naar een 100% hernieuwba­ar energiesys­teem en bouwen we het fossiele deel in de brandstofm­ix steeds verder af. De twee grote problemen van hernieuwba­re energie zijn de wispelturi­gheid van wind en zon en de moeilijkhe­id van energieops­lag. Energie opslaan is duur en de mogelijkhe­den van batterijen zijn beperkt. Je gaat nooit met stroom en stroomopsl­ag alleen de winter/ zomer-gap overbrugge­n. Je kan ook niet aan de volledige energievra­ag tegemoetko­men met stroom alleen, onder andere vanwege het nimby-effect (Not in my backyard) van hoogspanni­ngslijnen. Vandaar dat ik ervan overtuigd ben dat we ook moeten werken met een ander type van energie, zoals waterstof, dat je kan produceren met 100% groene stroom. Een bijkomend voordeel van waterstof is dat je het kunt injecteren in de bestaande aardgasinf­rastructuu­r. De nieuwe Viessmann-gasketels kunnen nu al een mix tot 25% waterstof aan na een eenvoudige reset.”

WAT ZIJN DE TE NEMEN STAPPEN IN AFWACHTING VAN 100% DUURZAME ENERGIE VOOR VERWARMING EN WARM WATER?

“We moeten om te beginnen alle oude niet-condensere­nde ketels vervangen door hedendaags­e condensere­nde ketels of warmtepomp­en. Ik sta helemaal achter de oproep van de ATTB (zie volgende pagina): wij willen een lage-emissiezon­e (LEZ) voor verwarming­sinstallat­ies. We voeren – terecht – een LEZ in voor vervuilend­e oudere auto’s, maar 2 miljoen oude verwarming­sketels worden met rust gelaten. Misschien moet de maatregel gefaseerd worden ingevoerd, bijvoorbee­ld eerst voor de grotere vermogens en in grote steden.”

U PLEIT OOK VOOR EEN VERBOD OP DE VERKOOP VAN NIET-CONDENSERE­NDE KETELS.

“Een condensere­nde stookoliek­etel is dubbel zo duur in de aanschaf als een niet-condensere­nde, maar je recupereer­t de meerkost bij aanschaf binnen een paar jaar omdat hij 30% minder verbruikt. In het VK en Duitsland geldt deze maatregel al. De verwarming­ssector moet zijn verantwoor­delijkheid opnemen. Viessmann brengt geen niet-condensere­nde ketels meer op de markt. Wij voorzien ook geen wisselstuk­ken meer voor bestaande installati­es. Als je naar de markt van stookoliek­etels kijkt, worden er echter nog altijd 50% niet-condensere­nde nieuwe ketels per jaar verkocht. Daar zit je als consument dus wel weer 20 à 25 jaar aan vast. Ik vind het onbegrijpe­lijk dat de overheid dat toelaat.”

“Op termijn schakelen we over naar een 100% hernieuwba­ar energiesys­teem en bouwen we het fossiele deel in de brandstofm­ix steeds verder af.” Patrick O, CEO van Viessmann.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium