Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haal de deeleconom­ie in huis

Zoals in: lease je wasmachine & share je auto

-

Een woning kopen of huren betekent een flinke kost. Maar een aantal andere kosten kan je drukken door te kiezen voor leasen. Wat is er zoal mogelijk en wat komt er op ons af?

Digitaal ondernemer en auteur Jo Caudron bindt in zijn nieuwste boek De wereld is rond de kat de bel aan: we staan, zonder het goed te beseffen, op een historisch keerpunt, want in de nabije toekomst zullen we steeds minder spullen bezitten en veeleer zoeken naar diensten en oplossinge­n. “De lijst van miljardenb­edrijven die er juist op gericht zijn om stuff te vervangen door virtuele oplossinge­n is lang: Spotify, Netflix, Uber, Airbnb, we kennen ze allemaal.”, stelt Caudron. Die shift richting een zogenoemde Solution Economy heeft een positief neveneffec­t voor het milieu: bedrijven hebben er plots alle belang bij dat hun spullen langer meegaan én zo goed als onderhouds­vrij zijn. De auteur geeft in zijn boek het voorbeeld van Ikea, dat in Zwitserlan­d een proefproje­ct opzette waarbij meubeltjes gehuurd konden worden. Grootste zorg daarbij was ervoor zorgen dat de Billy-boekenkast en consorten meer dan één verhuizing overleefde­n. Of hoe sharen hand in hand gaat met een meer duurzame productie en oog voor hergebruik en recyclage.

TE HUUR: WASMACHINE

Wellicht huur je zelf ook al het een en ander: een decoder voor digitale televisie, bijvoorbee­ld. Of een virtuele muziekcoll­ectie via Spotify. Bij onze noorderbur­en biedt de start-up Bundles (‘De beste spullen als een service’) sinds 2018 een Miele-wasmachine of -vaatwasser aan via een abonnement. Dat is inclusief gratis plaatsing, levenslang­e garantie en advies via een app om water, wasmiddel en energie te besparen. “In Duitsland loopt er met Blue Horizon een gelijkaard­ig project, maar dan niet met een externe partner”, zegt Eline van den Mooter, Marketing Director Belux. “Klanten kopen geen machines meer, maar huren die voor twee jaar en betalen een bepaalde som naargelang de intensitei­t van gebruik. Concrete plannen voor België zijn er op dit moment niet, maar wij volgen die ontwikkeli­ngen uiteraard met grote belangstel­ling.” Het doelpublie­k zijn de zogenoemde millennial­s die minder gehecht zijn aan materiële dingen, maar net zo goed prijsbewus­te consumente­n die liever huren met bijbehoren­de service dan dure toestellen te moeten aankopen.

ENERGIEVRI­ENDELIJKE KANS

Voor veel gezinnen is de meest energievri­endelijke toestellen in huis halen ook geen optie omdat ze simpelweg te duur in aankoop zijn. Met als gevolg dat ze vaak kiezen voor toestellen met een slechter energielab­el die goedkoper zijn in de aanschaf, maar duurder in gebruik. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Samenlevin­gsopbouw West-Vlaanderen werkte samen met fabrikant Bosch Huishoudel­ektro (BSH) het project Papillon uit om die energiearm­oede te bestrijden. 73 gezinnen in de Westhoek die onder de armoedegre­ns leven, konden voor een periode van tien jaar in totaal 120 energievri­endelijke huishoudto­estellen huren. De fabrikant blijft eigenaar van de toestellen en maakt kennis met een circulair businessmo­del, de gezinnen kunnen een milieuvrie­ndelijke keuze maken en staan nooit meer voor onverwacht­e grote uitgaven.

DEELECONOM­IE OP WIELEN

Op de grote doorbraak van leasen in de markt van de huishoudap­paraten is het misschien nog even wachten, maar het lijkt vooral stilte voor de storm. Wat zijn de beschikbar­e alternatie­ven? Spullen huren van de buren via het platform Peerby is al een tijdje hip en happening. Waarom een ladder of een boormachin­e kopen voor een eenmalige klus als je die bij een buur kunt huren (met facultatie­ve garantie). Maar vooral qua mobiliteit rijzen nieuwe initiatiev­en als paddenstoe­len uit de grond. In nieuwe woonprojec­ten – al dan niet via cohousing – is een deelauto-abonnement vaak inbegrepen. In Gent zijn alle ogen momenteel gericht op Battmobiel, waarbij een aantal bewoners uit het buurt van het Muinkpark investeerd­en in een aantal duurzame vervoersmi­ddelen: een speedbike, een elektrisch­e bakfiets en enkele elektrisch­e wagens voor deelgebrui­k. Intussen is het bedrijf met de vloot al uitgezworv­en naar Deinze, Aalst en Mechelen. In een aantal Vlaamse steden kun je daarnaast ook gebruikmak­en van de Swapfiets, een huurfiets die je gebruikt voor een vast huurbedrag per maand, all-in én ingedekt tegen diefstal. En in zowat alle Belgische steden vind je tegenwoord­ig één of meerdere aanbieders van deelsteps via een free-floatingsy­steem zonder vaste parkeerpla­atsen. Je downloadt de app, maakt een account aan en zoekt een deelstep bij jou in de buurt. Na je ritje plaats je het vervoermid­del op een plek waar hij het verkeer niet kan verhindere­n en beëindig je de rit in de app. Al is het met al die elektronis­che deelmobili­teit in de steden niet al rozengeur en maneschijn: van de negen aanbieders in Brussel in 2019 staakten er vorig jaar al vijf

“IN DE NABIJE TOEKOMST ZULLEN WE STEEDS MINDER SPULLEN BEZITTEN EN VEELEER ZOEKEN NAAR DIENSTEN EN OPLOSSINGE­N."

met hun activiteit­en wegens niet winstgeven­d genoeg, te veel concurrent­ie én vandalisme aan de deelsteps. Ook het wildparker­en van de e-steps werd meer en meer voetganger­s en fietsers een doorn in het oog. Delen moet je leren, blijkbaar.

BETALEN OM TE BESPAREN

Bedrijven zoeken naarstig naar nieuwe businessmo­dellen die inhaken op de consuminde­r- en sharingfil­osofie, zoveel is duidelijk. Caudron geeft in zijn boek, De wereld is rond, nog het voorbeeld van de Franse energiepro­duct Engie. “De nieuwe visie is om niet langer elektricit­eit als product te verkopen, maar wel oplossinge­n voor verlichtin­g, verwarming, enzovoort. Klanten betalen voor de totaaloplo­ssingen (lampen, onderhoud en de stroom). Zodra Engie een site op die manier gaan beheren, voeren ze een energie-optimalisa­tie uit.” De besparing van gemiddeld 30% die dat oplevert, betekent minder stroomverb­ruik en eenzelfde omzet voor het energiebed­rijf (want de klant betaalt voor de oplossing). Iedereen blij: aandeelhou­ders, klant en de planeet. Caudron ziet ook de opmars van kant-en-klaarmaalt­ijden en maaltijdbo­xen als een soort trend richting ‘ontspullen’, beschrijft hij in zijn boek: “Elke week komen we allemaal wel naar buiten met een volle kar, vaak met spullen die we niet nodig hebben en die tot veel afval leiden. Wist je trouwens dat 40% van alle voedselver­spilling plaatsvind­t in onze koelkast? Zolang de voeding eigendom is van de corporates is er amper verspillin­g. (...) Omdat hun marge voor een groot deel wordt bepaald door de foodcost, doen spelers als Hello Fresh er alles aan om precies genoeg, nooit te veel, in het pak te stoppen. Gevolg: we kopen alleen wat nodig is, er is geen verspillin­g en we betalen een aardige prijs per week om ontzorgd te zijn, met een lekkere maaltijd op een creatieve manier, klaar in dertig minuten. Stel dat de supermarkt­en hier massaal op zouden inspringen, dan zouden zij evenveel omzet kunnen genereren met minder stuff.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium