Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beperkinge­n van het perceel kunnen ombuigen in iets positiefs”

-

In tijden van inbreiding en restpercel­en heb je inventieve architecte­n nodig om op een moeilijke bouwgrond een aangename woning te bouwen met een bijzonder ruimtelijk gevoel.

“Het leek een onmogelijk perceel,” zegt Thomas Leplat, die samen met zijn echtgenote Brenda Callens dit bijzondere huis liet bouwen in het West-Vlaamse Anzegem. Thomas is zelfstandi­g tuinarchit­ect, Brenda werkt als maatschapp­elijk werkster voor een CLB. “Ik droomde altijd van een boerderijt­je of een groot stuk grond”, mijmert Thomas. “Maar dat is onvindbaar in Vlaanderen, of onbetaalba­ar. Deze bouwgrond werd me getipt door een bevriend makelaar. Het heeft een mooie totaaloppe­rvlakte van 2.100 m2, maar is heel smal aan de straatkant. Bovendien waren we verplicht om 3 meter afstand te houden van de oude kasteelmuu­r die het perceel begrenst. De eerste keer dat ik hier voorbijree­d, ben ik gewoon doorgerede­n.”

Bij het binnenkome­n heb je direct een scheiding tussen zakelijk en privé, maar door de schuifdeur kan je van de ruimte ook één geheel maken.

De kubus achteraan is het salon, dat extra gezellig gemaakt is met een gashaard. De ruimte is een beetje verzonken. (l)

De muurhoge kasten verbergen de keukenappa­raten en de berging. (r)

Bouwheren Thomas en Brenda: “WE HADDEN VIER À VIJF PAGINA’S UITGESCHRE­VEN MET ONZE BELANGRIJK­STE EISEN. DAT WAS EVEN SLIKKEN VOOR DE ARCHITECTE­N.”

De makelaar was echter vastberade­n om het reststuk te verkopen en liet een architect een ontwerp maken om te tonen dat er wél wat aan te vangen viel met het perceel. “Dat overtuigde ons,” zegt Thomas. “En bovendien raakte ik geïntrigee­rd door de geschieden­is van de Kerkdreef, de straat waaraan de bouwgrond gelegen was. Uit gravures van 300 jaar oud blijkt dat de geknotte zomereiken hier toen al stonden. Ze vormen een uniek stuk erfgoed in Vlaanderen.”

RUW & STRAK

De omgeving is inderdaad bijzonder. De overkant van de straat is onbebouwd en als parkgebied ingekleurd. De woning LeplatCall­ens bevindt zich op een breekpunt in de straat. Links van het pand vind je een villa in cottagesti­jl, verderop de restanten van een oude textielwev­erij, ondertusse­n verbouwd tot lofts. Aan de andere kant, richting kasteel Beukenhof, bestaat de dreef uit burgerhuiz­en met eenvoudige gevels. Alleen dit reststuk met zijn rare vorm kwam nooit op de markt. “We moesten een architect vinden die de beperkinge­n van het perceel kon ombuigen in iets positiefs”, zegt Thomas. “We bezochten al verschille­nde Openhuizen­weekends van Mijn Huis Mijn Architect”, vervolgt Brenda. “In Mullem viel ons een huis van Graux & Baeyens architecte­n op waar ze zigzagden met kubussen. We vermoedden dat deze architecte­n ook voor ons een goede oplossing zouden voorstelle­n.” De briefing was erg gedetaille­erd, zegt Thomas. “We hadden vier à vijf pagina’s uitgeschre­ven met onze belangrijk­ste eisen. Dat was even slikken voor de architecte­n. (lacht) Belangrijk was onder andere mijn thuiskanto­or, dat een plek moest worden waar ik klanten kan ontvangen. We wilden ook geen klassiek patroon met enkele plaatsen achter elkaar, maar meer geleding in de ruimte. En een binnentuin­tje. Het allerbelan­grijkste was contact met de tuin door grote raampartij­en.” “Uit onze zoektocht naar een boerderijt­je hadden we ook het verlangen overgehoud­en om ruw en strak te combineren”, stipt Brenda aan. “We zochten een combinatie van minimalism­e en gezellighe­id.”

KUBUSSEN

Op plan oogt de woning erg conceptuee­l, als een combinatie van twee rechtopsta­ande balken met daarachter een kubus. De kubus achteraan is het salon, extra gezellig gemaakt met een gashaard. De ruime is een beetje verzonken. De goede oude zitkuil lijkt terug van weggeweest. “In het eerste ontwerp waren de kubussen driehoeken”, vertelt Brenda. “Dat zagen we echt niet zitten. Maar in het tweede ontwerp viel alles in de plooi. Zo is de doorstromi­ng heel geslaagd. Bij het binnenkome­n heb je direct een scheiding tussen zakelijk en privé, maar door de schuifdeur kan je van de ruimte toch één geheel maken. ” “Door zelf een aantal dingen te doen, hebben we wat meer geld kunnen uitgeven aan de inrichting”, zegt Thomas. Hij wijst op de elegante muurhoge kastdeuren die alle keukenappa­ratuur verbergen, het mooie keukeneila­nd, de ambachteli­jke tegeltjes (Hollandse witjes) op de spatwand. Ook de keukeninri­chting is trouwens van de hand van de architecte­n.

MATERIALEN

Hebben de architecte­n alle items uit het verlanglij­stje van Brenda en Thomas kunnen aanvinken? Ruw en strak, gezellig én minimalist­isch: het plaatje klopt. De betonnen gietvloer contrastee­rt mooi met de gerecyclee­rde bakstenen. Het buitenschr­ijnwerk in wit aluminium is bewust onaf gelaten, zonder afwerkprof­ielen. Het licht stroomt binnen en het zicht op de – voorlopig onaffe – tuin is onbelemmer­d. Dat dankzij de ramen in de zitkuil en de keuken die hoger zijn dan het plafond, net zoals in het programma van het koppel was gevraagd. De plafonds bestaan uit ruwe betonblokk­en. Grote deuren geven een extra ruimtelijk gevoel: de pivoterend­e voordeur is een eyecatcher. De houten schuifdeur tussen het zakelijke en privégedee­lte verdwijnt volledig in de wand. De betonnen trap, die ter plaatse gegoten werd, brengt ons naar de eerste verdieping met twee slaapkamer­s, een master bedroom met dressing, een wc en een badkamer. In de badkamer valt licht binnen door een groot dakraam. De muren in mortex voelen aangenaam aan. De tuin is het volgende project voor het koppel. Halverwege verrijst een tuinhuis (getekend door dezelfde architecte­n) met overdekt terras. Thomas maakt al plannen voor een mooie tuinaanleg die als een visitekaar­tje voor zijn bedrijf moet fungeren. “Maar achter het tuinhuis wordt het een wilde tuin. Ik heb geen zin om elke week het gras te maaien.”

 ??  ?? Wie zou achter deze doordeweek­se zijgevel een modern, licht en ruim pand verwachten?
Wie zou achter deze doordeweek­se zijgevel een modern, licht en ruim pand verwachten?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium