Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerikaans­e studenten runnen eigen opvangcent­rum voor dakloze jongeren

Succesvol project in Cambridge breidt nu ook uit naar andere steden

- REBECCA VAN REMOORTERE

Vooroordel­en over luie of niet geengageer­de studenten zijn niet van toepassing op de studenten van de Harvard University in Cambridge. In 2015 openden ze zelf een opvangcent­rum voor daklozen tussen 18 en 24 jaar. De studenten bieden zo een antwoord op de problemati­ek van het stijgend aantal jonge daklozen in Boston.

De stichters van het veel geprezen Y2Y Harvard Square opvangcent­rum in Cambridge, waar de universite­it van Harvard ligt, ontmoetten elkaar een paar jaar geleden terwijl ze vrijwillig­erswerk deden bij het Harvard Square Homeless Shelter. Ze leerden daar dat meer en meer jonge dak- en thuislozen de weg vonden naar het opvangcent­rum. Die jongeren voelden zich niet altijd veilig in een opvangcent­rum voor volwassene­n, maar hadden niet veel andere opties in de stad. De studenten leerden dat er in heel Boston maar twaalf bedden specifiek voor jongvolwas­senen waren. Dat idee liet de studenten niet los. Ze verenigden zich en startten dan maar een eigen opvangcent­rum. Dat centrum werd het Y2Y Harvard Square gedoopt en wordt tot vandaag voor het grootste deel vrijwillig geleid door studenten. De vrijwillig­ers werken per zes in het centrum waar ongeveer dertig personen kunnen overnachte­n. De jongeren kunnen er douchen en de was doen en ze krijgen er kledij en twee maaltijden per dag. Er zijn ook computers beschikbaa­r voor de gasten en de studenten helpen hen met zaken, zoals het zoeken van een woning, een job of medische hulp bij het

Boston Health Care Centrum voor daklozen.

Kajakken of schaatsen

De studenten nemen de gasten ook af en toe mee op daguitstap. Ze gaan bijvoorbee­ld samen kajakken of schaatsen. In samenwerki­ng met andere organisati­es begeleiden de studenten de jongeren ook naar computerle­ssen en kunstworks­hops. De werking van de studenten draait voor het grootste deel op giften van bedrijven en organisati­es uit de regio. In 2019 verbleven 199 verschille­nde dakloze jongvolwas­senen in het centrum van de studenten. Van de studenten die meehelpen in het centrum zegt 95% ook in de

toekomst nog te willen werken of helpen in de sociale sector. De werking heeft voordelen voor zowel studenten als dakloze jongeren, en dat hebben ze ook in andere steden begrepen. Zo is een aantal studenten van de universite­it van Yale in Conneticut in de leer gegaan bij Harvard. Zij werken momenteel aan een eigen opvangcent­rum met twintig bedden in New Haven, dat in 2021 klaar moet zijn.

Voor dat project worden nu nog studenten gezocht van de omliggende hogeschole­n en universite­iten. De toekomstig­e vrijwillig­ers krijgen er nu al training.

 ?? FOTO RR ?? Een gemeenscha­ppelijke ruimte in het Y2Y Harvard Square.
FOTO RR Een gemeenscha­ppelijke ruimte in het Y2Y Harvard Square.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium