Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windturbin­es steken weer de kop op

Ondanks negatief advies van gemeente en protest van buurtbewon­ers, stelt Encon plannen opnieuw voor

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bijna anderhalf jaar na het eerste infomoment, plant Encon op maandag 9 maart opnieuw een infomoment over de vier geplande windturbin­es op de industriez­one van Malle. Blijkbaar willen de betrokken bedrijven ondanks het protest hun plannen doorzetten.

De bedrijven Mintjens Group, Fingo en Tri ontvouwden in oktober 2018 hun plannen voor vier windturbin­es met een tiphoogte van 200 meter op en rond het industrieg­ebied in Malle. De turbines werden ingetekend bij Etap, op de twee terreinen van Fingo en naast het voetbalvel­d van KFC Eendracht Zoersel. Volgens Encon, dat duurzame energiepro­jecten voor industriël­e klanten ontwikkelt, zouden de turbines aan 6.300 gezinnen groene stroom kunnen leveren.

Al snel was er tegenwind van het burgerplat­form Windstil, dat via een petitie met ruim 2.000 handtekeni­ngen een hoorzittin­g op de gemeentera­ad afdwong en zelf infoavonde­n organiseer­de. Het grootste bezwaar is dat de turbines te dicht tegen de dorpskerne­n komen. Als reactie lieten de meerderhei­dspartijen van Malle weten dat ze bij een eventuele aanvraag negatief zouden adviseren aan de provincie. Het schepencol­lege van Zoersel volgde hierin. Na meer dan een half jaar windstilte blijkt dat de bedrijfsle­iders alsnog willen doorgaan. Maandag 9 maart tussen 17 en 20u geeft Encon toelichtin­gen in het

Provinciaa­l Vormingsce­ntrum te Malle. “Door de opsplitsin­g in kleinere groepen zullen wij beter de persoonlij­ke vragen kunnen beantwoord­en”, zegt Marij d’Aubioul van Encon.

Volgens d’Aubioul is er intussen een conferenti­e geweest waarin veel van de bezorgdhed­en rond de onhoorbare laagfreque­nte geluiden werden weggenomen en is er via de firma Hefboom een burgercoöp­eratie opgericht waarbij specifiek inwoners van Malle en Zoersel zelf in de vier turbines kunnen participer­en om niet alleen de lasten, maar ook de lusten te krijgen.

De gemeenten Malle en Zoersel blijven voorlopig bij hun standpunt om negatief te adviseren. “Voor ons gaat het vooral om het gebrek aan draagkrach­t bij onze inwoners voor dit windpark en te veel onduidelij­kheid”, zegt schepen voor Ruimtelijk­e Ordening

Sanne Van Looy (N-VA). “Mocht dat nu plots veranderen, dan kunnen we nog steeds zien, maar de locaties en hoogten zijn net hetzelfde gebleven.” In Zoersel klinkt het hetzelfde bij burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). “Voorlopig verandert onze mening niet.”

Lieve Decorte van burgerplat­form Windstil had verwacht dat het windpark nog niet van de baan was. “Er is in alle stilte doorgewerk­t, ter voorbereid­ing van de omgevingsv­ergunning. Men schermt nu vooral met die coöperatie en burgerpart­icipatie. Iedereen mag zogenaamd voor maximum 5.000 euro aandelen kopen en in de winst delen, die evenwel niet gegarandee­rd is. Maar onze gezondheid is niet te koop en de waarde van onze huizen zal sowieso zakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium