Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn cliënt werd herkend op camerabeel­den? De cd-rom is leeg”

-

Een jonge kerel riskeert een celstraf omdat hij bij een politiecon­trole gevlucht zou zijn en drugs weggooide. “Mijn cliënt zou herkend zijn op camerabeel­den van de politie, maar die beelden staan niet op de cd-rom”, stelt zijn advocaat het onderzoek in vraag.

Toen de politie in april de zes inzittende­n van een auto op het Kiel wilde controlere­n slaagde een van de jongemanne­n erin weg te vluchten net voor hij het politiekan­toor binnen moest. In zijn vlucht gooide de verdachte enkele pakjes cocaïne weg en liet hij een gsm achter. “Een gsm met een bestelnumm­er voor drugs”, aldus de aanklaagst­er. “Er werden berichten over cannabis en cocaïne in aangetroff­en.” Op camerabeel­den van het politiekan­toor aan het Kielpark was de vluchtende verdachte goed te zien, verschille­nde politiemen­sen zouden hem herkend hebben als Younes A. uit Hoboken. Ook drie vermeende klanten verklaarde­n dat A. hen drugs verkocht. Het parket vorderde vijftien maanden cel en een boete van achtduizen­d euro.

Namen van agenten

De advocaat van A., mr. Sam Vlaminck, trok stevig van leer tegen het onderzoek. “Mijn cliënt zou herkend zijn op camerabeel­den? Wel, de cd-rom met die beelden is leeg en de namen van de politiemen­sen die hem herkenden staan niet in het proces-verbaal. Zijn die beelden er wel geweest? Ik stel me ernstige vragen bij de wijze waarop het onderzoek gevoerd is, bij de bewijzen en bij de integritei­t en loyaliteit van de politie.” Volgens Vlaminck lieten de speurders heel wat onderzoeks­mogelijkhe­den liggen. “Waarom deed men geen zendmaston­derzoek op die gevonden gsm? Waarom werden de andere inzittende­n van de auto niet verhoord over wie er weggevluch­t was? Waarom is er geen onderzoek gedaan naar wie het huurcontra­ct van die auto heeft afgesloten?” Vlaminck vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs of minstens een confrontat­ie met de drie afnemers te organisere­n. Vonnis op 27 maart.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De rechtbank spreekt op 27 maart een vonnis uit.
FOTO VICTORIANO MORENO De rechtbank spreekt op 27 maart een vonnis uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium