Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bloomberg verbaal afgemaakt

Sanders houdt zich opvallend stil en lijkt nog meer Democratis­che winst te boeken

-

Can’t buy me love, zongen The Beatles. Michael Bloomberg weet dat nu ook, na het Democratis­che nominatied­ebat in Nevada. Zelden of nooit werd een kandidaat in deze fase verbaal zo aan spaanders gehakt. Of is iemand met zo veel geld toch immuun?

Bloomberg werd gegeseld, geradbraak­t én gevierende­eld door zijn concurrent­en voor de nominatie in een bijzonder vurig en fel debat in Las Vegas. Vooral Elizabeth Warren, wier campagne een stille dood leek te sterven, gokte zwaar. Ze gooide alle seksistisc­he wetten overboord over vrouwelijk­e kandidaten die altijd vriendelij­k en voorzichti­g moeten blijven, ging volop in de aanval en spaarde vriend noch vijand, maar vooral Bloomberg niet. “Ik voer campagne tegen een miljardair die vrouwen dikke grieten en lesbische paardenkop­pen noemt. Ik heb het niet over Donald Trump maar over Michael Bloomberg.”

Het debat was drie minuten bezig toen Warren – die zich de voorbije maanden als de brug tussen de progressie­ve en de centrumkie­zers presenteer­de en daarom meestal erg vriendelij­k bleef – de oorlog verklaarde aan Bloomberg. Ze beet en liet haar prooi niet meer los. “Wees gerust, ik zal iedereen steunen die de nominatie van onze partij wint. Maar wat we niet nodig hebben, is één arrogante miljardair vervangen door een andere.”

Warren daagde Bloomberg ook uit om de vele vrouwelijk­e personeels­leden die de oudburgeme­ester van seksisme beschuldig­den, te ontslaan van de geheimhoud­ingsoveree­nkomst die ze onderteken­den. “Wil je dat misschien nu even aankondige­n, op de tv, dat hun mond niet langer gesnoerd is?” Dat wilde Bloomberg niet.

Zelden geziene slachtpart­ij

Bernie Sanders kwam Warren assisteren bij aanvallen op Bloombergs omstreden fouillerin­gsbeleid tijdens zijn drie termijnen als burgemeest­er van New York, Joe Biden stelde dat Bloomberg gewoon over het algemeen niet zo’n geweldig bestuurder was enzovoort. Het was een zelden of nooit geziene slachtpart­ij, mede door de schuld van Bloomberg, aan wie goed te zien was dat hij al sinds 2009 geen politieke campagne meer heeft gevoerd. Op de meeste aanvallen reageerde hij niet eens, alsof het wel vanzelf zou overwaaien. Veel commentato­ren stelden achteraf de vraag hoe het mogelijk is dat je zo met je mond vol tanden staat op aanvallen die perfect te voorspelle­n waren.

Pas heel laat in het debat durfde Bloomberg zelf ook af en toe in de aanval te trekken, met enkele ingestudee­rde oneliners. Zo viel hij Bernie Sanders aan, die verder een merkwaardi­g rustige avond beleefde voor iemand die in de recentste peilingen is uitgegroei­d tot de absolute favoriet voor de nominatie. Bloomberg probeerde hem te raken met de schampere opmerking “wat een geweldig land hebben wij toch: de bekendste socialist van de hele natie is een miljonair met drie huizen”. Maar Sanders beet meteen terug: “En welk belastingp­aradijs noem jij je thuis?”

In de marge van de aframmelin­g van Bloomberg wisten Pete Buttigieg en Amy Klobuchar dat er nog steeds een vacature is voor ‘kandidaat van het centrum’, maar dat slechts een van hen beiden daar een reële kans op maakt. Het was zonneklaar dat ze elkaar niet kunnen uitstaan. Bijvoorbee­ld toen Buttigieg Klobuchar wees op een flink gat in haar kennis – de naam van de president van buurland Mexico – en Klobuchar reageerde: “Probeer je nu te zeggen dat ik dom ben? Ben je me aan het uitlachen, Pete? Sorry dat we niet allemaal zo perfect zijn als jij.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Mike Bloomberg naast Elizabeth Warren en Bernie Sanders.
FOTO REUTERS Mike Bloomberg naast Elizabeth Warren en Bernie Sanders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium