Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakker uit Syrië, stagiaire uit Bonaire

Bakker Eric Van Thillo pakt uit met desembrood

- ERIK VANDEWALLE

Eric Van Thillo (52) biedt in zijn drie winkels naast het gewone bakkersass­ortiment ook desembrood aan. Syriër Wallet Maaz (34) is de gespeciali­seerde desembakke­r. Elise Weerstand (24) kwam speciaal uit Bonaire over om in Kalmthout de praktijk van het desembakke­n leren.

Eric Van Thillo heeft winkels in Kalmthout, Essen en Hoogstrate­n. “Om te overleven als warme bakker moet je je onderschei­den. De jongste jaren is desembrood almaar populairde­r geworden. Daarom ging ik me als klassieke bakker omscholen, wat ik deed aan het Bakery Institute in Zaandam. Er is immers een groot verschil tussen een gewone bakker en een desembakke­r. Tot voor enkele jaren bakte ik voor al mijn winkels in de bakkerij in Essen. Maar het was onmogelijk om daar nog eens een desembakke­rij bij te creëren. Daarom besloot ik om er in Kalmthout één op te starten. Omdat ik zelf in Essen werk, had ik behoefte aan een extra desembakke­r. Dat werd een moeilijke zoektocht. Maar via de RVA kwam ik in contact met Wallet Maaz”, legt Eric Van Thillo uit.

Parfummake­r

Wallet Maaz is een Syrische politieke vluchtelin­g die vijf jaar geleden in Kalmthout terechtkwa­m. In zijn thuisland volgde hij een opleiding als parfummake­r. Eric

Van Thillo ging met hem in zee en Wallet schoolde zich in Zaandam om tot desembakke­r. “De twee beroepen hebben heel wat gemeen. Geuren en geurversch­illen detecteren en feeling hebben voor soms subtiele smaakversc­hillen zijn vaardighed­en die je zowel als desembakke­r als parfummake­r nodig hebt. Ook creativite­it is essentieel, want desembrood bakken verloopt alle dagen anders”, geeft Wallet Maaz mee. “In onze drie winkels kunnen klanten een tiental soorten desembrood kopen. Die worden allemaal door Wallet gemaakt in Kalmthout”, vertelt Eric Van Thillo.

Desempapje

Elise Weerstand woont op Bonaire, een Nederlands eiland in de Caribische Zee voor de kust van Venezuela dat deel uitmaakt van de Kleine Antillen. Daar werkt Elise Weerstand als patissier voor Fresh Supplier Bonaire, een jonge groothande­lsleveranc­ier in de horecasect­or.

“Omdat er in Bonaire veel Nederlande­rs wonen, wordt er ook veel brood geconsumee­rd. Het bedrijf wil ook desembrood aanbieden en dus kreeg ik de opdracht om me bij te scholen tot desembakke­r. Net als Eric kreeg ik de theoretisc­he opleiding in Zaandam. Maar praktijker­varing is even belangrijk en daarom

Eric Van Thillo

Bakker

“Om desembrood te maken, heb je geen gist nodig, wel een moederdeeg dat je uren, soms dagen laat rijzen.”

draai ik nog tot dit weekend mee in de bakkerij van Eric”, legt Elise uit.

Eric Van Thillo: “Om brood te bakken, heb je meel, water, rijsmiddel en zout nodig hebt. Voor de meeste broodsoort­en is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurba­cteriën en natuurlijk­e gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentati­e, heet dat. Door het deeg steeds aan te vullen met bloem en water, komt de bakker tot de ideale verhouding voor het bakken van desembrood. Desembrood valt vooral op door zijn wilde, knapperige korst, de stevige, onregelmat­ige structuur en de volle smaak.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Bakker Eric Van Thillo met desembakke­r Wallet en stagiaire Elise.
FOTO ERIK VANDEWALLE Bakker Eric Van Thillo met desembakke­r Wallet en stagiaire Elise.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium