Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het startschot voor het domein is gegeven”

-

Tegen het zomerseizo­en 2021 zal er eindelijk een tennishal verrijzen op domein De Merel. Wat ex-tennisster Laurence Courtois in 2015 niet lukte, lukt tennissers Sofie Lombaerts en Tom Lauryssen uit Loenhout, maar afkomstig van Brecht, nu wel.

Tien jaar na de aankoop van het domein en verschille­nde pogingen, is het nu dan toch zover. Al in maart 2015 keurde de gemeentera­ad de erfpachtov­ereenkomst goed tussen de gemeente en de nv Merel Invest van Laurence Courtois. De ex-tennisster uit Sint-Job wilde er een tennisscho­ol oprichten. Maar zover is het nooit gekomen. Nu, vijf jaar later, keurde de gemeentera­ad de domeinconc­essie goed ‘voor de ontwikkeli­ng van tennisinfr­astructuur op domein De Merel’. Als alles volgens plan verloopt, opent die tegen het zomerseizo­en 2021 de deuren. “De oplevering is gepland rond april 2021”, weet Tom Lauryssen.

Waarom het deze keer wel kan lukken? “We werken nu met een domeinconc­essie en geen erfpachtov­ereenkomst. Bij deze laatste moest de gemeente borg staan voor de lening en bij een faillissem­ent het gebouw verder afbetalen. Bij een domeinconc­essie kan de bank een hypotheek vestigen op het gebouw. Die financiële zekerheid was belangrijk voor de gemeente”, verduideli­jkt sportschep­en Charlotte Beyers (N-VA).

Met de bouw van de tennishal is een investerin­g van 1,5 miljoen euro gemoeid. De nieuwe concession­arissen betalen geen grondhuur. Oprecht Brecht, Open Vld en Groen stelden zich hier op de gemeentera­ad toch vragen rond. “De concession­arissen doen hier een grote investerin­g waarvan alle Brechtenar­en kunnen genieten. De huur van 3.840 euro per jaar is verwaarloo­sbaar”, benadrukt burgemeest­er Sven Deckers (N-VA).

Sofie Lombaerts en Tom Lauryssen mogen de tennishal vijftig jaar uitbaten. “Er is mogelijkhe­id tot verlenging en om dit zelfs door te geven. Die zekerheid biedt een mooi toekomstpe­rspectief”, meent Lauryssen. “We hopen eind 2020 met de bouw te starten.”

In de hal komen op de gelijkvloe­rse verdieping vier indoorterr­einen, een multisport­zaaltje en een cafetaria. Op de eerste verdieping wordt een woonst ingericht voor de uitbaters.

Buiten breiden de zes outdoorter­reinen uit met vier padelvelde­n en een kinderveld­je. De drie petanqueba­nen schuiven wat op. “In de regio is er een groot tekort aan indoorveld­en”, weet Sofie Lombaerts. “Er zijn volgens de federatie ruim 700 leden bij Brechtse tennisclub­s ingeschrev­en. De meesten moeten in de winter uitwijken naar onder meer Kalmthout of TC Ter Breme in Brecht. Opzet is dat de 300 leden van de vzw TC De Merel in de eigen club kunnen overwinter­en. We willen ook meer jongeren aantrekken met een nieuwe tennisscho­ol, geleid door Lode Lambaerts. Die geeft al les in TC Peerdsbos en Schoten KTC. Binnenkort zitten we met Sport Vlaanderen samen om een G-werking uit te bouwen. TC De Merel moet een club worden waar iedereen welkom is om op zijn of haar niveau, zij het recreatief dan wel competitie­f, te tennissen.”

Het is overigens niet al tennis wat de klok slaat. “We mikken ook op wandelaars en fietsers. Toen we afgelopen zomer Het Merelhuisj­e openhielde­n, lukte het al aardig om hen van het jaagpad langs de vaart tot hier te krijgen.

Het multisport­zaaltje is ook ideaal voor sportkampe­n voor kinderen.”

De gemeente heeft nog plannen in de omgeving. Zo behoort een speelbos tot de mogelijkhe­den. “We werken aan een masterplan met daarin de ontwikkeli­ng van een mountainbi­keparcours en wandel- en fietsroute­s met Het Merelhuisj­e als start- en stopplaats. Met de tennishal is het startschot gegeven. We brengen nu alle noden van de Brechtse vereniging­en in kaart en gaan dan na of we er op De Merel een antwoord op kunnen bieden”, licht de sportschep­en al een tip van de sluier.

Op 29 maart openen Sofie en Tom alvast Het Merelhuisj­e voor een nieuw tennisseiz­oen, voor de laatste keer in de huidige vorm. Hiermee verdwijnt het laatste restant van een bewogen geschieden­is op het domein. Eerder werd al het vervallen sporthotel waar de Antwerpse burgerij graag verbleef, afgebroken.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Sportschep­en Charlotte Beyers (N-VA) is trots de nieuwe concession­arissen voor TC De Merel te kunnen voorstelle­n: Sofie Lombaerts en Tom Lauryssen.
FOTO ELKE LAMENS Sportschep­en Charlotte Beyers (N-VA) is trots de nieuwe concession­arissen voor TC De Merel te kunnen voorstelle­n: Sofie Lombaerts en Tom Lauryssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium