Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minachting bij minister Weyts

- Sacha Van Wiele

Hoe denkt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) écht over het openbaar vervoer? Hij geeft zelf het antwoord. “Ik vind dat je als minister luxewagens mag hebben. Als je in contact treedt met top-CEO’s of staatsmens­en van andere landen, dan moet je een zekere standing tonen. Wij kunnen niet met een Toyota of de bus komen”, zei de minister in het Vlaams Parlement. Een Toyota, je moet er niet aan denken! Laat staan dat je in een bus zou worden aangetroff­en…

De minister werd er door Vlaams Parlements­lid Jos D’Haese (PVDA) onder druk gezet rond het aantal dienstwage­ns voor de Vlaamse regering. En wanneer de privileges van onze politici in vraag worden gesteld, dan schieten ze al eens in een kramp. In het heetst van het debat komt dan de ware aard naar boven. Voor minister Weyts is het openbaar vervoer dus duidelijk onder zijn waardighei­d.

Is het dan verwonderl­ijk dat de dienstverl­ening van De Lijn erop achteruit gaat, wanneer een minister met zo’n minachting over het openbaar vervoer spreekt? Ondertusse­n keren steeds meer mensen het openbaar vervoer de rug toe. Liggen er pistes op tafel om Antwerpse tramlijnen te schrappen of in te korten. Besparinge­n, verkocht als efficiënti­everhoging.

Dat ministers deftige wagens nodig hebben om zich door heel Vlaanderen te verplaatse­n, valt te verdedigen. Dat Weyts dit afzet tegen een bus – want die heeft dus blijkbaar ‘minder standing’ – is tekenend over hoe hij kijkt naar het openbaar vervoer. De neerbuigen­dheid druipt eraf. Dat komt dan ook nog eens uit de mond van een minister die in de vorige legislatuu­r minister van Mobiliteit was, bevoegd voor De Lijn. Ja, voor het oog van de camera wil Weyts weleens in een nieuwe tram of bus stappen. Daarbuiten is hij er blijkbaar met geen stokken op te krijgen. Dus, beste gebruiker van bus en tram, u weet waar u staat.

U doet dit als bedrijfsle­ider vanuit de overtuigin­g dat u het goede voorbeeld moeten geven tegenover hun werknemers? U dwaalt. U bent er als pendelaar van overtuigd dat de manier waarop we ons verplaatse­n, moet veranderen? U zweeft.

U doet dat niet alleen voor het milieu, maar ook om onze door files verstikte economie draaiende te houden? U ijlt.

Eén ding is alvast glashelder: we leven met z’n allen ver onder de standing van Ben Weyts.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Ben Weyts.
FOTO WIM HENDRIX Ben Weyts.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium