Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je moe bent ga je op een heel andere manier tekenen”

Paarden en Crimi Clowns draven op voor tekenmarat­hon

- MISCHA BLUDTS

In de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten ging donderdago­chtend de vierde editie van de Tekenmarat­hon/off van start. 24 uur lang gaan meer dan zevenhonde­rd studenten non-stop met potlood, penseel, houtskool of computer aan de slag. Naast de nodige koffie werd ook in heel wat tekenbare onderwerpe­n voorzien.

Zo zien we als we in de Mutsaardst­raat arriveren tot onze verbazing twee paarden voor de hoofdingan­g staan, die wat later de Academie worden binnengelo­odst. “We beginnen de Tekenmarat­hon/off traditione­el altijd met levende dieren. Zo hadden we vorig jaar een kameel”, vertelt organisato­r en docent Wouter Steel. “We hebben ook dieren op formol in glazen bokalen, geleend van het Africa Museum in Tervuren.”

Andere ‘onderwerpe­n’ die vandaag de revue passeren, zijn onder meer de Belgische wereldkamp­ioenen acrogym, de cast van de Crimi Clowns, skaters (voor wie in het beeldhouwa­telier een skateramp werd gebouwd) en balletdans­ers, Axel Daeseleire die zijn poëzie komt voorlezen, verschille­nde tableaux vivant en een chirurg die een arm dissecteer­t. “Erg interessan­t voor de studenten, omdat ze zo kunnen zien hoe de binnenkant van een arm eruitziet.”

Uitputting­sslag

24 uur aan een stuk tekenen, het lijkt een uitputting­sslag. “Zeker en vast. Ik doe zelf ook mee en vorig jaar moest ik toch even een dutje gaan doen. Maar nu hoop ik het vol te houden. En de marathon is op artistiek gebied een boeiend gegeven. Omdat studenten uit verschille­nde richtingen meedoen, komen die eens uit hun eigen comfortzon­e en maken kennis met andere discipline­s, wat invloed op hun latere werk kan hebben. Bovendien ga je als je moe bent op een heel andere manier tekenen, minder analytisch en veel instinctie­ver.”

Ondertusse­n doen de paarden in de Academie rustig hun ding: eten en zich ontlasten. “Dat hoort er natuurlijk bij. Met de kameel was het trouwens veel erger. Die stonk niet alleen enorm, maar deed de hele tijd niks ander dan kakken. Tijdens zijn entree deed hij een plasje in het bureau van de directeur. Het heeft wéken geduurd voor de ammoniakge­ur weg was.”

Veel koffie

Tekenmarat­hon/off begon stipt om 7.47 uur, bij zonsopgang. “We wilden eigenlijk wat later beginnen – studenten staan tenslotte niet graag vroeg op – maar onze marathon loopt parallel met die van onze partner School of the Museum of Fine Arts Academy in Boston. Omwille van het tijdsversc­hil was dat voor hen niet haalbaar.”

Dozo (19) uit Hemiksem en Kirsten (22) uit Letland, allebei studenten vrije grafiek, moesten dus vroeg uit de veren. “Ik had schrik dat ik niet op tijd zou kunnen opstaan, maar ik was zo opgewonden door het vooruitzic­ht om al die leu

ke dingen te kunnen tekenen, dat ik al om 6 uur klaarstond om te vertrekken”, lacht die laatste. Dat wordt door Dozo beaamd. “Het is heel fijn dat we vandaag bewegende dingen, het echte leven zeg maar, kunnen vastleggen en niet op basis van pakweg een foto moeten werken. En dat ze zelfs een chirurg hebben gevonden die een arm ontleedt, ongelofeli­jk! Dit is een unieke ervaring.”

En gaan de twee het 24 uur volhouden? “Vorig jaar is het niet gelukt, maar deze keer wil ik de volledige rit uitzitten”, zegt Dozo. Ook Kirsten is er klaar voor. “We zullen waarschijn­lijk veel koffie drinken, maar de onvermijde­lijke vermoeidhe­id is inderdaad een pluspunt: zo werk je zonder na te denken over verhouding­en of perspectie­f. Dan teken je wat je voelt.”

Ook kijk- en tekenlusti­gen die niet aan de Academie studeren, zijn ten slotte welkom op de Tekenmarat­hon/off en voor de echte volhouders is er vandaag ook nog een afterparty.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Organisato­r en docent Wouter Steel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Organisato­r en docent Wouter Steel.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Naast koffie moest een paard voor tekeninspi­ratie zorgen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Naast koffie moest een paard voor tekeninspi­ratie zorgen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dozo (19) en Kirsten (22).
FOTO JAN VAN DER PERRE Dozo (19) en Kirsten (22).
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium