Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze moeilijkst­e samenwerki­ng tot nog toe”

Het Antwerpse The Colorist Orchestra bundelt de krachten met Gabriel Rios

-

Na eerdere samenwerki­ngen met buitenland­se artiesten als Lisa Hannigan, Emiliana Torrini en onlangs nog Howe Gelb, bundelt het Antwerpse The Colorist Orchestra nu de krachten met Gabriel Rios. Een combinatie die kennelijk tot de verbeeldin­g spreekt, want de concerten in Mechelen en Antwerpen zijn al enkele maanden uitverkoch­t.

Dat Gabriel Rios met deze samenwerki­ng opnieuw de kop opsteekt is mooi meegenomen, want de voorbije jaren leek hij zowat van de aardbol verdwenen. “Dat klopt”, zegt hij wanneer we elkaar ontmoeten in het Grand Café van deSingel in Antwerpen. “Ik heb wat tijd bij mijn familie in Puerto Rico doorgebrac­ht en ook even in Amsterdam gewoond. Intussen ben ik weer naar New York verhuisd. Maar mijn vriendin is van Antwerpen, dus hier ben ik ook vaak. Ik kom graag naar Antwerpen, want ik heb veel vrienden hier. En die heb ik nodig. Eerlijk gezegd: ik was toe aan wat ruimte voor mezelf. Ik blijf wel nieuwe songs schrijven, al zijn er voorlopig geen plannen voor een nieuwe plaat. De laatste – This Marauder’s Midnight – dateert inmiddels al van vijf jaar geleden, maar het voelt veel langer. De vraag van The Colorist Orchestra om samen een reeks concerten te doen, kwam dus op een goed moment.”

De creatieve motor achter The Colorist Orchestra zijn Aarich Jespers en Kobe Proesmans, in een vorig leven beiden aan de slag bij Zita Swoon. Vooral voor Proesmans wordt het project met Rios heel bijzonder: hij was jarenlang als drummer in dienst bij de Puerto Ricaanse zanger. Nu zijn de rollen omgekeerd en zet Proesmans de bakens uit voor Rios. “Maar het voelt helemaal niet raar aan. Vroeger speelde ik ten dienste van zijn songs. En dat doen we nu ook. Natuurlijk, vroeger kleurde ik de muziek in met een heel groot hand boven mijn hoofd. Die is er dit keer niet. Maar die periode waar je naar verwijst ligt intussen ver achter ons. Bovendien: onze band gaat veel dieper dan alleen samen muziek maken. Ik heb dus niet het gevoel dat het payback time is. Ik vind het net superinter­essant om voor veel songs die ik van binnen en van buiten ken en al in zoveel verschille­nde versies gespeeld heb, toch nog een nieuwe invalshoek te vinden. Precies daarom is deze samenwerki­ng voor mij de moeilijkst­e tot nog toe. Want ik wil mezelf ook blijven verrassen. Het blijft elke keer opnieuw een zoektocht. Onze vorige gasten brachten songs aan die we niet kennen en na vier keer luisteren kwamen de ideeën vanzelf. Dit keer lagen de kaarten anders.”

Verfrissen­d

Het uitgangspu­nt van The Colorist Orchestra is dat ze de nummers van de artiesten waarmee ze in zee gaan helemaal opnieuw arrangeren voor veelal zelfgemaak­te instrument­en. Dat resulteert vaak in heel beeldrijke, inventieve versies en dat zal in het geval van Rios niet anders zijn. De selectie van de songs verliep niettemin vrij vlekkeloos. “Ik heb gezegd welke nummers ik niet wilde spelen, omdat ik ze intussen ontgroeid ben”, legt de zanger uit. “Gelukkig voel ik nog een connectie met de meeste van de songs die belangrijk zijn geweest in mijn repertoire. Broad Daylight en Angelhead, mijn grootste hits, zullen dus op het programma staan. En

Gold natuurlijk. Maar met andere singles van toen ik 24 was –

Ghostboy, Unrock, Cincomanos – kan ik me niet langer vereenzelv­igen. Die krijg ik niet meer over mijn lippen. We hebben ook enkele nieuwe nummers klaar, dus dat houdt het voor iedereen boeiend. Wat ik erg waardeer aan The Colorist Orchestra is dat ze zich absoluut niets aantrekken van hoe de nummers aanvankeli­jk waren aangekleed. Ze beginnen gewoon opnieuw de maat te meten alsof ze de eersten zijn die mijn songs te horen krijgen. Heel verfrissen­d. Ik heb bijna al hun concerten gezien en ik was van meet af aan fan. Ik ben hen dan ook jaren de oren van het hoofd blijven zeuren tot ik zelf eens mee mocht doen.”

“De vraag kwam van beide kanten” nuanceert Proesmans. “Na elk concert met onze vorige gasten gaf hij constructi­eve feedback, en we hebben uiteraard al vaker over een samenwerki­ng gepraat. Deze uitdaging viel op dit moment in een perfecte plooi, dus het moment was er rijp voor. Bovendien: het is makkelijke­r communicer­en met iemand die je al twintig jaar kent, dan met iemand die je vooraf nog nooit gezien hebt.”

Ook een plaat?

Op de vraag of er – zoals het geval was bij de vorige gasten – ook een plaat uit dit gemeenscha­ppelijke project zal voortvloei­en, blijven ze het antwoord voorlopig schuldig. “Tot nog toe is dat haast altijd het geval geweest, maar dat is vooraf nooit een uitgemaakt­e zaak. We nemen de concerten wel altijd op, natuurlijk. En als het materiaal ons allemaal verbijster­t, zouden we dom zijn om er niets mee aan te vangen. Dan komt het erop aan om de agenda’s op elkaar af te stemmen en budget te vinden om zo’n plaat te financiere­n, want ook dat is geen evidentie. Een plaatje maken kost geld, hé. En ze nadien aan de man brengen nog meer. Dus als we die puzzel gelegd krijgen zullen we dat niet nalaten. Blijkt dat te hoog gegrepen, dan denk ik dat zowel Gabriel als wij onze energie liever in een volgend project steken.”

De nieuwsgier­igheid van het publiek is alvast geprikkeld. Het concert van The Colorist & Gabriel Rios in deSingel is al enkele maanden uitverkoch­t, en ook voor de try-out in Mechelen zijn alle kaartjes intussen de deur uit. “In deze fase is het vooral de naam Gabriel Rios die de verkoop aanzwengel­t”, denkt Proesmans. “Onze vorig project met Howe Gelb, zanger van het Amerikaans­e Giant Sand, was op dat vlak een stuk minder evident. Zeker uit commerciee­l oogpunt. Maar we zijn er toch voor gegaan en het is een heel mooie samenwerki­ng geworden. Met Gabriel bereiken we niettemin een veel breder publiek, en dat is voor ons uiteraard ook fantastisc­h. We hebben er allemaal een heel goed voorgevoel bij.”

Kobe Proesmans

The Colorist Orchestra

“Met Gabriel bereiken we een veel breder publiek en dat is voor ons uiteraard ook fantastisc­h.”

De try-out van The Colorist Orchestra & Gabriel Rios in de Mechelse Stadsschou­wburg (21/01) en het concert in deSingel (30/01) zijn uitverkoch­t. Er zijn wel nog kaartjes voor de concerten in de AB (Brussel, 22/01) en de Handelsbeu­rs

(Gent, 24/01); thecoloris­torchestra.com

 ?? FOTO RR ?? Aarich Jespers (links) en Kobe Proesmans (rechts) van The Colorist Orchestra gaan in zee met Gabriel Rios. “Ik waardeer vooral dat ze zich absoluut niets aantrekken van hoe mijn nummers aanvankeli­jk aangekleed waren.”
FOTO RR Aarich Jespers (links) en Kobe Proesmans (rechts) van The Colorist Orchestra gaan in zee met Gabriel Rios. “Ik waardeer vooral dat ze zich absoluut niets aantrekken van hoe mijn nummers aanvankeli­jk aangekleed waren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium