Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opening reptielenw­inkel uitgesteld: “Oplichter levert interieur maar niet”

Valse start voor Papamaya Reptiles op Zoerselste­enweg, opening nu gepland op 25 januari

- KRISTIN MATTHYSSEN Papamaya Reptiles, Zoerselste­enweg 15a, Sint-Antonius, www.facebook.com/papamaya20­20, bartkuse@hotmail.com

Met Papamaya Reptiles komt er op Zoersels grondgebie­d voor het eerst een reptielens­peciaalzaa­k. Bart Kussé moet de opening wel uitstellen tot 25 januari, omdat hij slachtoffe­r werd van een oplichter die de winkelinri­chting niet levert.

Met Papamaya Reptiles maakt Bart Kussé zijn kinderdroo­m waar. De man uit Schilde is al van jongs af gefascinee­rd door reptielen. Omdat zijn ouders geen liefhebber­s waren, kon hij pas zijn eerste ball python kopen toen hij alleen ging wonen. Dat is een niet-giftige slang uit de pythonfami­lie. Al snel breidde zijn collectie uit, vooral met anolissen, een grote familie van hagedissen die behoren tot de leguaanach­tigen. Hij bezit ook een grote collectie kameleons en gekko’s.

“In oktober is er een positiefli­jst gekomen. Zelf mag ik mijn speciale kameleonso­orten houden, maar de nieuwe wet bepaalt dat er voortaan enkel reptielen mogen verkocht worden die ook door beginners vrij eenvoudig te houden zijn en die niet buitenspor­ig groot worden. Ik ga er een erezaak van maken om in mijn winkel vooral eigen nakweek te verkopen. De dichtstbij­zijnde reptielenw­inkels zijn in Beerse, Lier en

Kontich. In de regio Zoersel zit dus een beetje een gat. De meest verkochte producten in een reptielenw­inkel zijn de levende voeding – van sprinkhane­n over krekels tot fruitvlieg­en en meelwormen. Al kan je voor gekko’s bijvoorbee­ld ook al droge voeding kopen in poedervorm. Ook die zal ik verkopen. Het tweede bestverkoc­hte artikel zijn de terrariuml­ampen. Ik ga ook de bodembedek­king, planten, decorstukk­en en toebehoren aanbieden, net als een kleine collectie geschenkar­tikelen. Qua milieuverg­unning mag ik in dit winkelpand dertig volwassen dieren zetten.”

Normaal had de winkel op de Zoerselste­enweg 15a, waar vroeger het kantoor van een rijschool was, al open moeten zijn. Maar Bart moest de opening tot 25 januari uitstellen omdat hij het slachtoffe­r werd van een oplichter. “Ik werd benaderd door iemand die gespeciali­seerd is in de inrichting van dierenwink­els. Hij zei dat hij vernomen had dat ik een winkel wou starten en vroeg of hij nog een offerte mocht maken voor de inrichting. Zijn prijs was inderdaad scherp, maar het enige dat hij geleverd heeft tot dusver zijn de lampen. Telkens staat hij met een excuus klaar om niet te moeten leveren. De ene keer zit hij in Frankrijk, de andere keer moet hij chemothera­pie krijgen, de volgende keer is zijn moeder gestorven en dan weer zijn dochter verongeluk­t. Zijn laatste smoes is nu dat hij mijn bestelling geannuleer­d heeft wegens overmacht, waardoor hij weer wat uitstel tot levering voor zichzelf ‘gekocht’ heeft. Ook in Essen en in Nederland heeft hij slachtoffe­rs gemaakt. Zelfs een grote dierenspec­iaalketen zit bij de gedupeerde­n. In Nederland is het Tros-programma Opgelicht?! ermee bezig. Mijn vrees is dat hij zich over enkele weken failliet laat verklaren. Vermits er zoveel schuldeise­rs zijn, heb ik schrik dat ik mijn fors voorschot dat ik betaald heb kwijt ben. Een héél zure manier om een winkel te moeten starten. Ik heb alles opnieuw moeten bestellen.”

Wie zich zou afvragen wat er zo aaibaar en snoezig is aan reptielen: Josefien de stekelstaa­rtvaraan van Barts dochtertje Amaya – vandaar ook de naam Papamaya – demonstree­rt dat perfect. Het dier geniet duidelijk van strelingen en komt naar mensen als ze op de grond gezet wordt. Ze gedraagt zich als een kat. “Als ik Josefien verkoop, zal Amaya heel boos zijn. Die is voor geen miljoen te koop.”

Papamaya Reptiles is vanaf 25 januari open van dinsdag tot en met vrijdag tussen 12 en 20u en op zaterdag tussen 10 en 16u.

Bart Kussé

Papamaya Reptiles

“De man heeft in Nederland ook al slachtoffe­rs gemaakt. Mijn voorschot ben ik kwijt.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Bart Kussé met stekelstaa­rtvaraan Josefien van zijn dochtertje Amaya. Het dier gedraagt zich als een kat.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Bart Kussé met stekelstaa­rtvaraan Josefien van zijn dochtertje Amaya. Het dier gedraagt zich als een kat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium