Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen windturbin­es langs Albertkana­al

Minister Zuhal Demir verwerpt beroep W-Kracht

- (kma)

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het beroep van W-Kracht in verband met de geplande windturbin­es langs het Albertkana­al tussen Massenhove­n en Viersel ongegrond verklaard. Tot grote opluchting van de omwonenden. Ook de gemeente is tevreden.

In het verleden verleende toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) aan W-Kracht een vergunning voor de bouw van twee windturbin­es tegen alle negatieve adviezen van gemeente en provincie in. Zo liepen er 888 bezwaarsch­riften binnen. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­g vernietigd­e die vergunning, maar W-Kracht deed een gewijzigde aanvraag waarin de windturbin­es tien meter lager waren.

Schauvlieg­es opvolger Koen Van den Heuvel (CD&V) gelastte een nieuw openbaar onderzoek, waardoor de oorspronke­lijke 888 bezwaarsch­riften niet meer meetelden en alles opnieuw moest gedaan worden. Het protest klonk nu nog luider met liefst 1.244 bezwaarsch­riften, het grootste burgerprot­est in Groot-Zandhoven ooit. Met de nieuwe regering kreeg minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu het laatste woord. Zij luisterde wel naar de bezwaren van de omwonenden en gemeente en oordeelde dat de twee locaties niet geschikt zijn voor windturbin­es omdat ze te dicht bij huizen en de dorpskerne­n liggen.

Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) maakte het nieuws via sociale media bekend. Hij drukt de hoop uit dat W-Kracht nu begrepen heeft dat er in Viersel en Massenhove­n geen draagkrach­t is om langs het Albertkana­al windturbin­es te zetten. Net als de CD&V-meerderhei­d in Zandhoven stuurde ook N-VA een persberich­t uit waarin de partij benadrukt niet tegen groene energie te zijn, maar dat de locaties die W-Kracht voor ogen had ongeschikt zijn. Burgemeest­er Van Hove verwijst naar de goede samenwerki­ng tussen gemeente, actiecomit­é, inwoners en hogere overheid over de partijgren­zen heen. “Laat de wind nu maar gaan liggen”, besluit Van Hove.

 ?? FOTO KMA ?? De skyline langs het Albertkana­al tussen Viersel en Massenhove­n blijft voorlopig vrij van molenwieke­n. Buurtbewon­ers en lokale politici reageren opgelucht.
FOTO KMA De skyline langs het Albertkana­al tussen Viersel en Massenhove­n blijft voorlopig vrij van molenwieke­n. Buurtbewon­ers en lokale politici reageren opgelucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium