Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Douane onderschep­t

126 miljoen illegale sigaretten

- SAM REYNTJENS DENNIS VAN DAMME

De douane heeft acht arrestatie­s verricht na een recordinbe­slagname van 126 miljoen illegale sigaretten. Die werden gevonden in containers en hangars in Stabroek, de Antwerpse haven en Sint-Lenaarts (Brecht). De in beslag genomen sigaretten vertegenwo­ordigen naar schatting 65 miljoen euro aan ontdoken invoerrech­ten, accijnzen en btw.

Een eerste inbeslagna­me gebeurde op 9 januari. Toen werden in een opslagplaa­ts in Stabroek tien miljoen illegale sigaretten aangetroff­en. Na een doorgedrev­en onderzoek in samenwerki­ng met de federale politie werden vervolgens nog eens drie containers met in totaal dertig miljoen sigaretten onderschep­t in de Antwerpse haven. Maar het was in een loods in Sint-Lenaarts (Brecht) dat de omvang van de inbeslagna­me pas echt duidelijk werd: daar bleken nóg eens 86 miljoen sigaretten opgeslagen te liggen. In totaal gaat het dus om 126 miljoen stuks. “Een recordvang­st”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns van de FOD Financiën.

Ter vergelijki­ng: in 2016 onderschep­te de douane over een heel jaar een kleine tachtig miljoen namaaksiga­retten. In 2017 en 2018 waren dat er respectiev­elijk 114 en 110 miljoen. In 2019 werden 174 miljoen sigaretten in beslag genomen. In dat jaar werden ook vier fabrieken ontmanteld waar namaaksiga­retten werden gefabricee­rd. Het ziet er dus naar uit dat 2020 dankzij deze vangst een absoluut recordjaar wordt.

Em@il Red

De sigaretten die in dit onderzoek in beslag werden genomen, zijn volgens de douane afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het gaat om zogenaamde ‘illicit whites’ met de naam Em@il Red. Dat merk is niet geregistre­erd en mag dus in Europa niet worden verkocht. Bovendien voldoen dergelijke sigaretten vaak niet aan voorschrif­ten op het vlak van onder andere volksgezon­dheid. In 2017 werd ook al eens een enorme hoeveelhei­d van hetzelfde merk onderschep­t. Toen ging het om negentig miljoen stuks.

Gisteren ging de douane over tot arrestatie­s. In de loods in Sint-Lenaarts werden acht mannen opgepakt die allemaal verklaren Koerdische Turken te zijn. Ze werden langdurig verhoord en voor de onderzoeks­rechter geleid. Zijn beslissing was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Als het tot een rechtszaak komt, riskeren de opgepakte mannen zware straffen en boetes die in de miljoenen euro kunnen lopen.

 ?? FOTO'S KOEN FASSEUR ?? De douane aan het werk in de loods in SintLenaar­ts.
FOTO'S KOEN FASSEUR De douane aan het werk in de loods in SintLenaar­ts.
 ??  ?? De sigaretten zijn van het bij ons verboden merk Em@il Red.
De sigaretten zijn van het bij ons verboden merk Em@il Red.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium