Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het gebeurt niet elk dag dat we afgewezen worden”

Kersverse coaches Tourist LeMC en Niels Destadsbad­er strijden om muzikaal talent in zevende seizoen

- TOM VETS

Tourist LeMC (35) en Niels Destadsbad­er (31) gaan op zoek naar nieuw muzikaal talent in The

Voice van Vlaanderen. Het voorbije weekend hadden ze hun allereerst­e opnames als kersverse coaches. “Als kandidaten dreigen voor een ander te kiezen, speelt ons ego op”, zeggen ze.

Er werd zondag opnieuw keihard om onbekend muzikaal talent gestreden in Vilvoorde. Met de opnames van de blind auditions geeft The Voice Van Vlaanderen het startschot van het zevende seizoen. “Er passeren al 25 kandidaten. Fysiek is het niet zwaar, maar het blijft zaak om met de oren gefocust te blijven tot het einde”, zegt Niels Destadsbad­er.

De talentenja­cht krijgt een flinke opfrisbeur­t. Ancien Koen Wauters noemde de meest recente bezetting (met naast hem Natalia, Bart Peeters en Alex Callier, red.)

eerder een gouden kwartet. Maar Bart moet forfait geven wegens zijn shows in de Lotto Arena en Alex focust met Hooverphon­ic op het Songfestiv­al. “Het gevoel toen ik mijn allereerst­e kandidaat binnenhaal­de? Amai. Ik stond haast te springen”, lacht de Antwerpse stadstroub­adour Tourist LeMC, de opvallends­te nieuwkomer in de rode stoelen. “We hadden met z’n vieren gedraaid en de concurrent­ie was dus moordend. Het woord ‘Tourist’ klonk nog nooit zo mooi als op het moment dat de kandidaat mijn naam uitsprak.”

“Dat heb ik toch zo niet gehoord”, lacht Niels, die zich ook voor het eerst coach mag noemen.

“Kan je geloven dat ik voor dit veel zenuwen had”, zegt Tourist. “Televisiem­aken an sich is nieuw voor mij. Er was veel gezonde spanning. Maar het valt mee. Ik heb al flink met Niels, Natalia en Koen gelachen. Waarom ik dit wou doen? Omdat The Voice muziek uitademt. Muziek domineert ook mijn leefwereld. Het doet me leven. Ik weet wat het is om een droom te hebben en die te beleven. Wat is er leuker dan mee te werken aan het realiseren van dromen van anderen?”

Vierdraaie­rs en valszinger­s

Niels noemt Tourist een aanwinst. “Niet alleen omdat hij het goed doet, maar ook omdat hij het op zijn eigen manier doet. Er is in de geschieden­is van The Voice al een tiental coaches gepasseerd. Ik denk dat je Tourist met niemand kunt vergelijke­n. Dat is altijd een bonus. We zijn nog maar een weekend bezig, maar we hebben allemaal al ons plekje in die nieuwe bezetting gevonden.”

Tijdens ons bezoek passeerde er een ‘vierdraaie­r’, maar ook iemand die de eerste noot flink missloeg. Bij een andere kandidaat waren de zenuwen tot in het publiek te horen. “Het was moeilijk om door die stress naar je stem te luisteren”, vond Natalia. Waarop Tourist repliceerd­e: “Maar echte muziekkenn­ers kunnen dat wel.” Om maar te zeggen dat de sfeer meteen goed zat.

“Het blijft ook interessan­t waarom mensen voor mij kiezen, of waarom net niet”, zegt Niels. “Soms ben je in de loop van het gesprek zeker van de keuze, en dan draait het anders uit. Dan begin ik even te twijfelen. Ik vind dat je je als coach kwetsbaar opstelt. Afgewezen worden is niet plezant. Dat overkomt ons niet elke dag. We doen een job waarin veel mensen naar ons opkijken. Alle mensen die je voor je hebt tijdens een optreden vinden je leuk. Anders komen ze niet langs. Als ze je plots afwijzen, is je ego gekrenkt.”

Geen Black Sabbath

De heren zoeken ruimer dan stemmen in het eigen genre. “Dat moet wel, want voorlopig is er nog geen enkel hiphopnumm­er gepasseerd”, zegt Tourist. “Ik pluk alléén buiten mijn genre, al pas ik wel voor stemmen die mijlenver buiten mijn muzikale leefwereld liggen. Zo waren de collega’s enthousias­t over iemand die Black Sabbath zong, maar die kandidaat mogen ze dan van mij hebben.”

“Ik blijf zeker ook niet hangen in mijn eigen smaak”, zegt Niels. “Los van de songtekst kan je kandidaten altijd zaken bijleren over podiumprés­ence of zangtechni­eken.”

Drie van de vier coaches treden in het dagelijkse leven op in het Nederlands. Maar tijdens ons bezoek was er niet één kandidaat die de moedertaal koos. “En over de hele lijn gebeurt het amper. Wellicht omdat het te moeilijk is”, denkt Johannes Faes, zoals Tourist in het echt heet. “Ik denk dat mensen makkelijke­r voor het Engels kiezen omdat ze in die taal veel meer voorbeelde­n hebben. Lang niet iedereen kan nog goed Nederlands praten.”

Tourist en Niels kenden elkaar

Tourist LeMC

‘The Voice’-coach

“Er wordt amper in het Nederlands gezongen. Wellicht omdat het te moeilijk is. Mensen kiezen sneller voor het Engels omdat ze in die taal veel meer voorbeelde­n hebben.” FOTO OLIVIER MATTHYS

Niels Destadsbad­er

‘The Voice’-coach

“Als een kandidaat voor een ander dreigt te kiezen, is er plots toch weer dat ego dat zich komt moeien.”

niet persoonlij­k. “Verder dan wat handen schudden als we elkaar tegenkwame­n, was het niet”, zegt Niels. “We zingen beiden in onze moedertaal, maar voorts liggen onze genres ver uit elkaar.”

De oogst na één weekend? Tourist 4 - Niels 5. “Als je in die stoel zit, speelt plots dat competitie­element op”, zegt Niels. “Soms druk je af voor kandidaten maar kan je ermee leven dat ze voor een ander kiezen. Maar als dat dreigt te gebeuren is er plots toch weer dat ego dat zich komt moeien.”

De uitzending­en van The Voice van Vlaanderen zijn nog niet voor

meteen. VTM start binnenkort eerst met The Voice Kids.

 ??  ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Koen Wauters, Tourist LeMC, Natalia en Niels Destadsbad­er bikkelen om muzikale talenten tijdens het eerste opnameweek­end van de blind auditions.
FOTO OLIVIER MATTHYS Koen Wauters, Tourist LeMC, Natalia en Niels Destadsbad­er bikkelen om muzikale talenten tijdens het eerste opnameweek­end van de blind auditions.
 ??  ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium