Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Westerlo en Lierse Kempenzone­n stappen nieuw jaar in met overwinnin­g

Kemphanen geraken pas in tweede helft voorbij sterk Limburgs blok

-

De eerste helft was niet om aan te zien, maar twee flitsen in de tweede helft leverden Westerlo toch maar mooi de volle buit op. “Deze keer deden we het niet overhaast”, grijnsde Lukas Van Eenoo, die de ban brak.

Geen enkel schot tussen de palen in de eerste helft. U leest het goed: het was één langgerekt­e geeuw van 45 minuten. Igor Vetokele kopte wel een vrije trap van Christian Brüls over en aan de overkant devieerde Mitja Krizan de bal naast en ging een poging van Jamal Aabbou hoog over. Het was tot de 56e minuut wachten op het eerste schot binnen het kader. Maar ook dat leverde weinig spektakel op: een schot van Brüls had te weinig kracht en Kurt Abrahams besloot te zwak. De wedstrijd leek op een scoreloos gelijkspel af te steven, tot Brüls Lukas Van Eenoo aan de tweede paal vond en de West-Vlaming de bal in doel schoof.

Achteraf kon op de beelden niet echt uitgemaakt worden of het buitenspel was of niet. “Ik weet het ook niet, maar het maakt ook niet uit of het buitenspel was of niet”, haalde Van Eenoo de schouders op na de match. “Als aanvaller geniet je het voordeel van de twijfel. Eerder dit seizoen werd een doelpunt van ons afgekeurd. De balans zal op termijn in evenwicht zijn. De eerste wedstrijd na de winterstop is altijd moeilijk. Ik ben blij dat we thuis nog eens gewonnen hebben.”

Pareltje

Het was inderdaad van 18 oktober en de 2-0-overwinnin­g tegen Lokeren geleden dat Westerlo de drie punten in het Kuipje had gehouden. “Lommel is niet meer de ploeg van in het begin van de competitie. Het wachtte ons op met een sterk blok”, analyseerd­e Van Eenoo de tegenstand­er. “In de eerste helft wilden we het soms te overhaast doen. Daardoor sloop er vaak afval in ons spel en gingen we te slordig voetballen. Maar we zijn als ploeg geëvolueer­d: we lieten ons niet uit evenwicht brengen en wachtten op het juiste moment. Zo zie je maar dat geduld een mooie deugd is. Het tweede doelpunt, van Brüls, was bovendien een pareltje. Wat een klasse.”

Brüls haalde knap uit met links en doelman Svedkauska­s was machteloos tegen de streep naast de linkerpaal. “Op het zware veld was het moeilijk spelen”, stelde de middenveld­er uit de Oostkanton­s nadien. “We wilden 2020 met een goed gevoel en sterke prestatie aansnijden. We waren ook niet vergeten dat we uitgereken­d door een late gelijkmake­r van Lommel onze kansen verkeken in de strijd om de eerste periodetit­el. Revanchege­voelens

trokken deze overwinnin­g over de streep.

Niet geforceerd

Een verdiende zege ook. “We kregen de beste kansen en bleven, zoals Van Eenoo al zei, geduldig. We forceerden het niet. Voor de winterstop deden we dat bijvoorbee­ld tegen Beerschot wel en verloren we met het kleinste verschil. Het enige minpunt was de tegengoal van Lommel, waardoor we nog even moesten bibberen.”

Zondag wacht een confrontat­ie met OH Leuven. “Een ploeg met veel kwaliteit, niet toevallig de winnaar van de eerste periode. Tegen hen kunnen we laten zien wat we waard zijn”, klonk het nog bij Van Eenoo. “Door deze zege sluiten we weer aan bij de top. We mogen niet te euforisch worden, maar Westerlo werd al enkele keren afgeschrev­en en telkens staan we weer recht. Dat is onze verdienste.”

 ?? FOTO BELGA ?? Doelpunten­maker Brüls houdt Hendrickx af.
FOTO BELGA Doelpunten­maker Brüls houdt Hendrickx af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium