Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Carnaval is voor ons een levenswijz­e”

Zeventien groepen ‘Dansmariek­es’ verzamelen voor dansfeest in ’t Centrum

- MARC DE SWERT

Feestzaal ’t Centrum in Edegem liep zondagmidd­ag aardig vol voor de ‘Dag van de Dansmariek­es’. Zeventien groepen, het merendeel uit de provincie Antwerpen, zetten letterlijk hun beste beentje voor om er een gezellige dag van te maken.

De Mortselse Dansmariek­es blazen dit jaar twintig kaarsjes uit. Agnes Van Mierlo stond mee aan de wieg van de dansgroep. Al twee decennia bekommert ze zich dagelijks om het wel en wee van de zeventien Dansmariek­es en jawel: ook één ‘Dansjan’. Zondagmidd­ag kwamen zeventien dansgroepe­n opdagen, samen maakten ze er een gezellige namiddag van.

“Bij ons draait het niet om competitie”, vertelt Agnes. “Vriendscha­p en plezier maken: dat is het belangrijk­ste. Dat neemt niet weg dat het allemaal in orde moet zijn. Mooie kostuums en een leuke act, daar staan we voor.”

Karnamor draait op vrijwillig­ers, maar kan ook rekenen op subsidies en sponsors. “Anders zou het niet haalbaar zijn. We hebben een hangar ter beschikkin­g in Fort 4, waar we ook ons clublokaal en de repetitier­uimte hebben.”

Solidarite­it

Van september tot juni repeteren de Dansmariek­es wekelijks en tijdens het weekend zijn ze dan meestal op pad om evenemente­n van andere groepen bij te wonen. “Alles voor het plezier. We doen niet mee aan danswedstr­ijden, maar de solidarite­it onder de carnavalsv­ereniginge­n is groot. Als de zaal hier vandaag gezellig volzit, komt dat door de solidarite­it onder de groepen. De opbrengst van vandaag en ook van andere activiteit­en gaat naar de clubkas. Karnamor is niet de grootste vereniging van Mortsel, maar we organisere­n met de carnavalss­toet wel ieder jaar het grootste culturele evenement van de stad en dat kost natuurlijk ook wel wat.”

Nieuw bloed

De Dansmariek­es tellen nu achttien leden, maar er is zeker nog plaats voor nieuw bloed. “Jongeren vanaf 6 tot 25 jaar kunnen zich altijd nog aansluiten en worden met open armen ontvangen door onze trainster Annelies De Bodt. Laat me bij dezen ook nog een misverstan­d uit de wereld helpen: een carnavalsv­ereniging is geen verzamelin­g van dronkaards of mensen die niet thuis kunnen blijven. Carnaval is een levenswijz­e. Vriendscha­p, solidarite­it en plezier maken, daar draait alles rond”, besluit Agnes.

www.karnamor.be

 ?? FOTO KOEN FASSEUR FOTO KOEN FASSEUR ?? De Dansmariek­es in vol ornaat.
FOTO KOEN FASSEUR FOTO KOEN FASSEUR De Dansmariek­es in vol ornaat.
 ??  ?? Agnes Van Mierlo, al twintig jaar betrokken bij het wel en wee van de Dansmariek­es.
Agnes Van Mierlo, al twintig jaar betrokken bij het wel en wee van de Dansmariek­es.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium