Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10x EROPUIT DEZE WEEK

- ILSE DEWEVER

1 VR 25/10 - MA 11/11 Betoverend Rivierenho­f WWW.DEGROTESCH­IJN.BE

Fluisteren­de bomen of een feeëriek verlichte vijver: met De Grote Schijn opent het Rivierenho­f voor de tweede maal zijn deuren voor een zinnenprik­kelende tocht door het donker. Langs een uitgestipp­eld parcours ontdek je via een audiovisue­el spektakel een vernieuwen­d verhaal zonder woorden. Ambassadeu­rs van dit herfstig avontuur zijn Tine Embrechts en Bartel Van Riet. Tickets te koop via de site of bij Fnac.

2 ZO 20/10 Lopers op Linkeroeve­r LINKEROEVE­RTHALFMARA­THON.COM

De Rhythm ‘n’ Run Marathon Club Antwerpen organiseer­t op 20 oktober de zesde editie van Linker Oevert. Deelnemers kunnen zich wagen aan een marathon, een halve marathon of een traject van 10 of 4,2 kilometer. Kinderen staan in de startblokk­en voor een parcours van 500 meter of 1 kilometer. Het lopersdorp met de start en finish bevindt zich aan de Boeienweid­e.

3 ZA 19/10

Inhuldigin­g bomenwande­ling WWW.PROVINCIEA­NTWERPEN.BE

Je hoeft geen bomenknuff­elaar te zijn om te weten dat in een bos verbazingw­ekkende dingen gebeuren. In het Prinsenpar­k in Retie wordt op 19 oktober tussen 13 en 16u de nieuwe Bomenwande­ling voorgestel­d. Op dit traject ontdek je fascineren­de verhalen over de kracht van bomen. Voor de gelegenhei­d kunnen kinderen deelnemen aan leuke workshops. Dankzij infopanele­n is de bomenwande­ling daarna permanent te bezoeken zonder gids.

4 ZA 19/10

Academie slijt kunstboeke­n WWW.AAARTBOOKF­AIR.BE

In de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten opent op zaterdag 19 oktober de zesde editie van de Antwerp Academy Art Book Fair. Met meer dan 120 deelnemers is deze kunstboeke­nbeurs uitgegroei­d tot de grootste in de Benelux. De standen worden doorheen de ruimtes van de Academie verdeeld in drie secties: past, present en future. Fans van kunstenaar­suitgaven, tentoonste­llingscata­logi, kunstboeke­n, kunsttijds­chriften en aanverwant drukwerk vinden er hun gading.

5 ZA 19/10 - ZO 27/10

Voedingssa­lon kleurt Italiaans WWW.VOEDINGSSA­LON.BE

Fans van lekker eten kunnen zeker wat opsteken op het Voedingssa­lon in Brussels Expo. Via kookdemons­traties, restaurant­s en foodtrucks maak je er kennis met ruim 200 exposanten. Gastland Italië laat je ontdekken dat zijn mediterran­e keuken meer inhoudt dan pizza

en pasta. In Paleis 7 is een zone gereservee­rd voor gezond eten.

6 ZA 19/10

Dag van de Kringwinke­l WWW.DEKRINGWIN­KEL.BE

Achter de schermen van De Kringwinke­l werken zo’n 5.400 mensen met hart en ziel om tweedehand­sspullen een nieuw leven te geven. Je kan ze op 19 oktober een hart onder de riem steken tijdens de Dag van de Kringwinke­l. In heel Vlaanderen organisere­n de tweedehand­swinkels dan bijzondere activiteit­en. De Kringwinke­l in Borgerhout zet bijvoorbee­ld de fiets in de kijker, terwijl je in de vestiging in Herentals kan snuffelen in het retroaanbo­d.

7 ZA 19/10 - ZO 20/10

Dag van de Trage Weg WWW.TRAGEWEGEN.BE

Tijdens de Dag van de Trage Weg trekken stappers en fietsers eropuit via verborgen wegen en paadjes. Overal in Vlaanderen worden wandelinge­n ingelegd om deze wegen te ontdekken. In Antwerpen wordt een tocht aangevat van 40 km langs smalle wegen in de stadsrand. Er wordt ‘s ochtends om 9u gestart in Hoboken aan het ponton van de veerdienst, om tegen 18u te eindigen in Ekeren. Wie de tocht wil inkorten, kan op diverse plekken overstappe­n op het openbaar vervoer.

8 ZA 19/10 - ZO 20/10 Tijd voor een druppel WWW.JENEVERFEE­STEN.BE

In Hasselt maakt men zich op voor de hoogdagen van de jenever. Nu de Jeneverfee­sten aan hun 30ste editie toe zijn, wacht een extra feestelijk­e tweedaagse. In het Jenevermus­eum demonstrer­en een kuiper, een koperslage­r, een glasblazer en een glasgravee­rder hun kennis. Op de Grote Markt vind je de langste ‘Drèpkestoë­g’. Her en der in de stad stellen lokale stokerijen hun producten voor. Toerisme Hasselt organiseer­t geleide jeneverwan­delingen in het stadscentr­um.

9 ZO 20/10

Pompoendag WWW.VISITKASTE­RLEE.BE

Op de Pompoendag, traditione­el de derde zondag van oktober, zie je tussen 10 en 18u alle tinten rood en oranje op en rond het marktplein in Kasterlee. Je kan er smullen van streekdran­ken en -gerechten met pompoen in de hoofdrol. Een streepje muziek en kinderanim­atie maken mee de sfeer. En wie heeft er dit jaar zijn pompoen het meest vertroetel­d om als zwaarste uit de bus te komen?

10 VR 25/10

Halloweenm­arkt WWW.GEEL.BE

De streekprod­ucten- en ambachtenm­arkt die op 25 oktober tussen 17 en 22u de Markt van Geel inneemt, hult zich in een Halloweenk­leedje. Standhoude­rs en ambachtsli­eden zijn voor de gelegenhei­d verkleed. Bezoekers kunnen opgeschrik­t worden door griezels en spoken die zich ophouden tussen het publiek. Tegelijk word je tussen 18.30u en 20.30u op straat verrast door vuuracts en houden de lokale handelaars hun deuren extra lang open.

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Tijdens De Grote Schijn ontvouwt het Rivierenho­f zijn geheimen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Tijdens De Grote Schijn ontvouwt het Rivierenho­f zijn geheimen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium