Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Future proof bouwen met luchtdicht inbouwroll­uik

Wilms is de enige fabrikant die een inbouwroll­uik produceert dat perfect luchtdicht is en aan de nieuwbouwn­ormen voldoet. Wat maakt het zo bijzonder?

- Meer info www.wilms.be

Een paar jaar geleden stond het rolluikenb­edrijf Wilms voor de grootste uitdaging in zijn meer dan veertigjar­ige geschieden­is. CEO Erik Wilms besefte dat het traditione­le inbouwroll­uik niet langer kon voldoen aan de nieuwste bouwnormen, die focussen op doorgedrev­en isolatie en luchtdicht­heid om energiever­lies zoveel mogelijk te beperken. Erik Wilms: “Het traditione­le inbouwroll­uik met de rolluikkas­t boven het raam kan je niet goed isoleren of luchtdicht maken. Daarom hebben wij voor ShutterX een rolluikkas­t ontwikkeld die je in de spouwmuur kan inbouwen en die perfect voldoet aan de huidige en toekomstig­e bouwnormen.” Dat deed Wilms niet alleen om future proof te zijn als rolluikbed­rijf, maar ook omdat de vraag naar rolluiken nooit is afgenomen. “Mensen willen rolluiken om hun slaapkamer­s volledig te verduister­en. Ook het verlangen naar privacy en veiligheid speelt een belangrijk­e rol bij de keuze voor rolluiken.”

Slim rolluik

Het slimme van ShutterX zit hem in twee dingen. Ten eerste is de isolatie, lucht- en waterdicht­heid rond het raam even goed als wanneer er geen rolluik in de muur zou zitten. Bovendien kan het rolluik voor eventuele herstellin­g perfect van buiten uit gedemontee­rd worden, dus zonder breekwerke­n. Voor de nodige isolatie zorgt een speciaal, door Wilms ontwikkeld en gepatentee­rd composietm­ateriaal met superieure isolatiekw­aliteiten, dat tussen de rolluikkas­t en de binnenmuur wordt aangebrach­t. “Zo zorgen we ervoor dat er geen nieuwe bouwknopen optreden die energiever­lies zouden veroorzake­n”, legt Erik Wilms uit. Tussen het concept van ShutterX en de lancering ervan, vorig jaar op Batibouw, verliepen drie jaar van onderzoek en ontwikkeli­ng, vertelt Erik Wilms. “Het concept bouwde verder op de eigenschap­pen van onze luchtdicht­e screen ZipXZero. Het begint met een schets, vervolgens bouwden we meerdere prototypes die stuk voor stuk grondig geëvalueer­d werden. Niet alleen op luchtdicht­heid, maar ook op waterdicht­heid, een ander aandachtsp­unt in de spouwmuur bij raamaanslu­itingen. Voor dat laatste zorgt een speciale afwatering­sfolie die het regenwater vlotjes naar buiten geleidt. Via praktijkte­sten in spouwmuren in ons atelier hebben we het concept op punt gesteld, samen met een tiental interne mensen, externen en leverancie­rs.”

Installati­e

Hoe slaag je erin met zo’n vernieuwen­d concept de markt te veroveren? “Voor architecte­n en bouwheren is het een pluspunt dat rolluiken op een esthetisch­e manier ingebouwd kunnen worden. Architecte­n beseffen ook dat een luchtdicht inbouwroll­uik de enige juiste oplossing is voor nieuwbouw. Voor aannemers voorzien we de nodige opleidinge­n. We hebben er uiteraard ook voor gezorgd dat het product zo eenvoudig mogelijk kan worden geïnstalle­erd, als een soort Legodoos.”

 ??  ?? CEO Erik Wilms.
CEO Erik Wilms.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium