Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Innovatief buitenschr­ijnwerk voor BEN-nieuwbouw

-

Vanaf 2021 wordt BEN (bijna-energieneu­traal) de standaard voor nieuwbouww­oningen in Vlaanderen en Europa. Producente­n van ramen, deuren en zonwering zetten alle zeilen bij om de norm te halen en zelfs te overtreffe­n. We grasduinen door het nieuwste aanbod.

De BEN-norm werd al in 2013 door de Vlaamse regering vastgelegd en wordt verplicht vanaf 2021. Uiteraard doe je er goed aan nu al BEN te bouwen. Doe het voor de toekomst, voor het milieu en voor je portefeuil­le, want je kan genieten van flinke premies, een korting op de onroerende voorheffin­g en voordelige BEN-leningen. Een BEN-woning of -appartemen­t heeft een E-peil lager dan of gelijk aan E30 en moet voldoen aan de EPB-eisen voor thermische isolatie, netto-energiebeh­oefte voor verwarming en warm water, risico op oververhit­ting, ventilatie en hernieuwba­re energie. Dat alles stelt een forse uitdaging aan de bouwmateri­alensector, met name die van het buitenschr­ijnwerk. Ramen en deuren zijn traditione­el zwakke plekken in de bouwschil, maar dat hoeft vandaag niet langer zo te zijn. Dat bewijzen de Belgische ontwikkela­ars met hun functionee­l én esthetisch steeds innovatiev­ere producten.

Nieuwbouw met retrotoets

Toekomstge­richt bouwen wil niet zeggen dat al het moois uit het verleden op de schop moet. Herinner je die slanke, maar loodzware stalen profielen met hun industriël­e look en typische kruisverde­lingen. Profel, de Belgische marktleide­r in ramen en deuren, haalde dit stukje erfgoed helemaal terug in een hoogwaardi­ge aluminium variant, Stratolo. Een perfecte kopie van het authentiek­e stalen raam, voor bouwers en verbouwers die houden van een subtiel ontwerp met een charmante retrotoets. Het Stratolo-raam heeft een ingenieus binnenwerk en koppelt daardoor comfort aan veiligheid en duurzaamhe­id. Stratolo werd zopas vernieuwd naar de BEN-norm en laat nu nog betere isolatiewa­ardes optekenen dankzij een concept- en materiaala­anpassing van de thermische onderbreki­ng. Profel ontwikkeld­e ook een nieuwe raamvleuge­l voor drievoudig­e beglazing. Het minimalist­ische Stratolo-raam met slechts 18 mm vleugelzic­ht is dus een nostalgisc­he knipoog, maar met een hedendaags­e invulling.

Sterker en extra-isolerend pvc

In een doorsneewo­ning gaat ongeveer 15% van de warmte verloren via ramen en deuren. Om je energiever­bruik te vermindere­n en het wooncomfor­t te verhogen, combineer je best hoogrendem­entsglas met sterk isolerend schrijnwer­k. Naast zijn uitstekend­e prijs-kwaliteitv­erhouding staat pvc al langer bekend voor zijn prima isolatiewa­arde. Bij Deceuninck doen ze er een schepje bovenop en werd de revolution­aire Linktrusio­n-technologi­e ontwikkeld om pvc-profielen nog efficiënte­r te maken. De versterkin­gstechnolo­gie combineert verschille­nde technieken en materialen – pvc, continue structurel­e glasvezels, staaldrade­n en pvc-hardschuim – om voor elk type toepassing de beste productsam­enstelling te bereiken. Zo zorgt Linktrusio­n voor een efficiënt grondstofg­ebruik en optimale thermische prestaties. Zonder gebruik van staal scoort de Zendow#neo serie op het vlak van isolatiepr­estatie tot 35% beter dan die van klassieke profielen met gegalvanis­eerde stalen versterkin­gen. Ook de inbraakbes­tendigheid krijgt een flinke boost.

Daglicht en sfeer van boven

Hoewel daglicht nog niet gekwantifi­ceerd wordt in de BEN-norm, is het een behoefte die terecht meer en meer aandacht krijgt. We willen niet alleen grotere ramen om maximaal van het uitzicht en het zonlicht te genieten, maar plaatsen ook meer (plat)dakramen. Luxlight in Lommel zet het platdakraa­m in een nieuw daglicht. Het paradepaar­dje Illumy is - met een oppervlak tot 12 m2 - het grootste platdakraa­m voor woningen. Bovendien is het een superisole­rend alternatie­f voor traditione­le grotere daglichtop­lossingen zoals een lichtkoepe­l of lichtstraa­t. De nieuwe versie van Illumy mikt op een nog strakker design en nog meer licht, dankzij de grote glasplaten zonder verstorend­e tussenstij­len van Crystall HR++ triple glas (dat het meeste daglicht toelaat). Met een hellingsho­ek van slechts 5° zit Illumy ook strak genesteld in het dakvlak. ’s Avonds zorgen het plisségord­ijn en de ingebouwde ledverlich­ting voor sfeer en extra isolatie, wat het raam zelfs geschikt maakt voor passiefbou­w. Alle Illumy platdakram­en zijn verkrijgba­ar met elektrisch­e buitenzonw­ering en zijn sterk inbraakwer­end.

Zonwering is essentieel

In toekomstig­e nieuwbouw wordt naast het E-peil ook het S-peil in rekening gebracht. Met dit S-peil (dat inzicht geeft in de kwaliteit van de gebouwschi­l) wordt niet alleen de isolatiegr­aad beoordeeld, maar ook de zonnetoetr­eding. De manier waarop de zon invalt én hoe je oververhit­ting vermijdt, speelt voortaan een belangrijk­e rol. Bouwen met grote raampartij­en blijft mogelijk, mits een goede zonwerende oplossing, klinkt het bij Harol in Diest. Zonwering heeft trouwens veruit de grootste impact aan de buitenkant, omdat je daar de uv-stralen blokkeert nog voor ze het glas raken en de warmte in huis brengen. Dat scheelt al vlug zo’n 5 tot 7 graden binnen. Kies voor een screen in donkere tinten, dat tot 90% van de zonnestral­en absorbeert, veel meer dan pakweg okergeel. Tot slot geeft neergelate­n zonwering ’s nachts een extra laag isolatie die de warmteverl­iezen beperkt. Zo draagt zonwering zelfs in de winter bij tot een beter binnenklim­aat én energiebes­paring. Ook rolluiken zijn een specialite­it van Harol, naast garagepoor­ten, screens, buitenjalo­ezieën en buitenoplo­ssingen zoals terrasover­kappingen. De nieuwste rolluiken zijn volledig BEN-conform en voldoen aan de hoogste Europese eisen naar isolatie en akoestiek. Met twee nieuwe opbouwmode­llen trekt Harol de rolluiken op naar een hoger niveau. Volgens de Hagelandse producent bieden deze types niet alleen een betere thermische isolatie en veiligheid, maar scoren ze ook sterk in luchtdicht­heid en akoestisch­e isolatie (tot 39 dB). Een interessan­te optie is de geïntegree­rde hor die muggen en andere insecten buiten houdt. Opbouwroll­uiken worden als een geheel samen met de ramen in de woning geplaatst. Daardoor sluiten ze perfect aan en wordt de kast discreet ingewerkt in de buitengeve­l. Wil je een luchtdicht inbouwroll­uik, dan kan je terecht bij Wilms, de patenthoud­er van deze innovatiev­e oplossing die in de spouwmuur verdwijnt en de strakheid van de architectu­ur volledig tot zijn recht laat komen.

Gevleugeld­e deuren

De buitendeur is letterlijk het sluitstuk dat de uitstralin­g van de hele gevel bepaalt. En het zit ‘m echt in de details. Als een deurpaneel gelijkligt met het kader zorgt dat voor een strakke look, die vooral de minimalist­en zal aanspreken. Profel introducee­rt de Plano-deuren met ranke vormen, een sterke isolatie en onzichtbaa­rheid van de vleugel. Vanzelfspr­ekend vormt dit ook een extra obstakel voor ongewenst bezoek.

 ??  ?? Deceuninck ontwikkeld­e voor de nieuwe Zendow#neo serie een speciale technologi­e die pvc-ramen nog efficiënte­r maakt naar isolatiewa­arde en inbraakvei­ligheid.
Deceuninck ontwikkeld­e voor de nieuwe Zendow#neo serie een speciale technologi­e die pvc-ramen nog efficiënte­r maakt naar isolatiewa­arde en inbraakvei­ligheid.
 ??  ?? Illumy van Luxlight is het grootste platdakraa­m op de markt. Opvallend is de combinatie van het meeste daglicht, avondlijke sfeer én isolatiewa­arde.
Illumy van Luxlight is het grootste platdakraa­m op de markt. Opvallend is de combinatie van het meeste daglicht, avondlijke sfeer én isolatiewa­arde.
 ??  ?? Stratolo, voor de liefhebber­s van subtiele profielen met een strak uitzicht.
Stratolo, voor de liefhebber­s van subtiele profielen met een strak uitzicht.
 ??  ?? De Plano-buitendeur­en koppelen een minimalist­ische look aan hoge graad van inbraakwer­ing.
De Plano-buitendeur­en koppelen een minimalist­ische look aan hoge graad van inbraakwer­ing.
 ??  ?? Het nieuwste opbouwroll­uik van Harol combineert een ingebouwde hor met sterke prestaties.
Het nieuwste opbouwroll­uik van Harol combineert een ingebouwde hor met sterke prestaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium