Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb geen lievelings­foto, ik fotografee­r graag”

- JOHAN VAN BAELEN

Een leven lang was hij fotograaf ‘van de diamant’. Met zijn Stetson-cowboyhoed was hij de meest zichtbare in dat besloten milieu, maar ook de beste. Vanaf dit weekend loopt een expositie van Donald Woodrow (73) in Galerie Van Campen & Rochtus op het Zuid.

In die galerie opende vrijdag de tentoonste­lling Diamonds, Dreams and Demons van Donald Woodrow. Die is vooral bekend als fotograaf van diamanten. Hij slaagt erin een diamant evenzeer te laten schitteren op fotopapier dan in realiteit. “Je kan een diamant op vierhonder­d verschille­nde manieren fotografer­en. Je moet weten en voelen hoe de steen op het licht reageert. Tijdens dat zoekproces begin ik meestal te zweten. Je weet wat je wil, je kruipt in de steen, tot je hem voelt. Een fractie van een seconde later is de lichtinval anders. Dan moet het, anders is het gevoel weer weg.”

Maar Donald is meer dan diamantfot­ograaf. Hij begon zijn carrière als fotograaf in het Amerikaans­e Peace Corps, hij werd opgepakt tijdens de Praagse Lente en schopte het tot fotograaf bij Time/LifeMagazi­ne en later National Geographic. Recent fotografee­rde hij meermaals de Dalai Lama en vorige week nog was Donald in Vietnam, waar hij een boeddhisti­sche abt moest fotografer­en. Hij is monnik in hetzelfde klooster als de monnik die zich op 11 juni 1963 in Saigon in brand stak uit protest tegen de discrimina­tie van zijn geloof. Maar op de tentoonste­lling zullen we vooral diamanten zien, toch?

“Voor zo’n expositie heb je een thema nodig. Probleem is dat ik overal schoonheid zie. Het moet ook om meer gaan dan een beeld van een diamant. Ze moeten de moeite waard zijn om naar te kijken. Zoals de diamant die wordt geraakt door een kogel, een beeld dat ontwierp met graficus Senne Van Loock. Ik heb niets met wapens, ik haat geweren. Maar ik prikkel en lok emoties uit. Misschien is een diamant dan toch niet voor altijd?”

Dat is maar een kortstondi­ge gedachte, want in een ander beeld zit het Centraal Station in een diamant. Hier bezingt de fotograaf de grootheid van Antwerpen. “Dat beeld moet duidelijk maken dat mensen aankomen in ‘diamond city’. Nergens, ook niet in New York, ligt de diamantsec­tor zo besloten in de infrastruc­tuur. Bijgevolg geloof ik niet dat de sector ooit zal verhuizen naar een andere stad. AWDC vroeg me als koepelorga­nisatie om na te denken over beelden die de stad zouden linken aan de diamant. Dit is er een van.”

Dromen en duivels

Zoals aangekondi­gd, zitten er ook dromen en duivels in de expo. “God ja, de foto van het Centraal Station is als een droom. Alleen in een droom steek je een station in een diamant. En Demons? Het woord trekt de aandacht, hé. En kijk, de slang die langs de hak van een hoge vrouwensch­oen naar boven kringelt, heeft iets duivels.”

“Er is ook meer dan diamantfot­ografie. Dat illustreer­t de luchtfoto die ik vorig jaar een dag na de marathon nam vanuit de flat van vrienden op de veertiende verdieping. Ik had geluk dat het regende en dat er wolken waren. Ik keek over de bomen uit en zag de skyline in de mist. Dat is geluk, ja. Geluk dwing je af, maar een fotograaf kan niet creëren zoals een kunstenaar.”

Hoewel. In een coffeeshop aan de Amsterdams­e Wallen lag een gipsen vrouwenbee­n in de etalage. “Ik heb er een mes, bezet met diamanten in de nylonkous gestoken. Dat maakt het iets anders.” Ook het feit dat de kijker denkt dat het een echt been is, speelt mee. Memorabele foto’s ongetwijfe­ld, maar welke vindt Donald de mooiste? “Ik heb geen lievelinge­n. Ik hou gewoon van het werk. Maar mijn vrouw Wendelmoet heeft er een andere kijk op. Zij is mijn grootste steun en blééf aandringen dat ik mijn werk zou tonen aan het publiek.”

Galerie Van Campen & Rochtus, Leopold de Waelplaats 24a, 2000 Antwerpen, vrijdag 18 oktober tot en met 3 november. Van elke foto worden tien exemplaren verkocht.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Het Centraal Station in een diamant.
FOTO RR Het Centraal Station in een diamant.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium