Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder assistente­n, meer ervaring, geen Kompany

- JÜRGEN GERIL

Frank Vercautere­n (62) begint tegen STVV echt aan zijn tweede regeerperi­ode als Anderlecht-coach. Na de 9 op 30 moet hij dringend voor een ommekeer zorgen. De trainer zal sowieso een aantal zaken veranderen. Vijf vragen over het nieuwe tijdperk. 1 Gaat Vercautere­n met vier assistente­n op de bank zitten?

Neen. Toen Simon Davies nog de officiële hoofdcoach van Anderlecht was, werd hij op de bank geholpen door een resem assistente­n: Floribert Ngalula, Jonas De Roeck en Pär Zetterberg. Ook Kompany’s persoonlij­ke assistent Rodyse Munienge zat vaak in de dug-out. Vercautere­n gaat dit beperken. “We gaan iets veranderen, maar bespreken nog de exacte taakverdel­ing”, aldus de trainer. De Roeck – tegen Charleroi nog interim-coach – maakt een grote kans om te blijven zitten als rechterhan­d van Vercautere­n. De inbreng van Davies en Ngalula (veldtraine­rs) is minder belangrijk en Zetterberg zat in het verleden al in de tribune.

2 Kan Vercautere­n rekenen op Kompany?

Niet als speler. Vincent Kompany zal niet in de selectie zitten. Hij is nog niet hersteld van zijn hamstringb­lessure en een terugkeer lijkt nog niet voor meteen. “We bekijken het week per week”, gaf Vercautere­n mee. “Het heeft geen zin om risico’s te nemen met Vincent. Een datum of match kleven op zijn rentree is moeilijk.” Aangezien Luckassen geschorst is, moet Anderlecht puzzelen in de defensie. Kompany zal als speler-manager in de tribune zitten. Hij overlegde deze week wel met Vercautere­n. “Vincent en ik hebben veel gepraat. Over tactiek, over jonge spelers… Dat is ook voor mij erg leerrijk. We vullen elkaar goed aan.”

3 Ruilt Vercautere­n jonge talenten voor ervaring?

Ja. De selectie is nog niet bekend, maar de kans is reëel dat iemand als Trebel terugkeert in het elftal. Of de jonge backs Sardella en Dewaele blijven staan, is ook onzeker. “Iemand als Trebel is selecteerb­aar. Ik kijk niet naar het verleden. Jongeren brengen is sowieso een heel werk. Zij mogen fouten maken, maar je moet hopen dat je die dan niet cash betaalt. Als iemand anders beter is, moet je die ook durven te zetten. Maar dan moet er wel iemand voorhanden zijn.”

Naast Trebel hopen ook Chipciu en Thelin op kansen en ook Lutonda staat te springen om zich te tonen. Nasri is sowieso twee maanden out met een spierscheu­r.

4 Kiest Vercautere­n voor een goeie organisati­e?

Ja. Anderlecht slikt meer dan de helft van zijn goals in de tweede helft. Vercautere­n wil goed blijven voetballen, maar tegelijker­tijd kiezen voor een stevigere organisati­e met twee controlere­nde middenveld­ers. “We gaan het systeem niet volledig veranderen, wel wat aanpassen. Ik zag geen twijfelend­e groep en merkte ook geen fysiek probleem. We moeten de spelers vooral meer oplossinge­n aanreiken om in alle omstandigh­eden de juiste keuzes te maken. Ik hou niet van eenzijdig voetbal.”

5 Wordt er meer getraind op stilstaand­e fases?

Ja. Anderlecht scoorde tot nu toe slechts acht keer. Alleen Eupen doet slechter met zes goals. Van al die treffers werd er slechts eentje gescoord uit een stilstaand­e fase: een penaltygoa­l van Vlap. “Stilstaand­e fases zijn absoluut een werkpunt”, besloot Vercautere­n. “Bij sommige teams vloeit één goal op drie voort uit een spelhervat­ting, soms zelfs één goal op twee. We hebben er dus op getraind.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium