Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugsbaron moet nieuw proces krijgen

Rachid Bouazza stond net op Most Wanted-lijst

- JORIS VAN DER AA SAM REYNTJENS

Rachid Bouazza moet een nieuw proces krijgen, besliste het Hof van Cassatie. De veroordeli­ng tot twintig jaar cel door het hof van beroep in Antwerpen werd verbroken. “Dit stond in de sterren geschreven”, reageert Bouazza’s advocaat.

Antwerps drugsbaron Rachid Bouazza (52) stond sinds vorige week op de Most Wantedlijs­t van de federale politie. Hij was in maart van dit jaar tot twintig jaar cel veroordeel­d voor grootschal­ige cocaïnesmo­kkel vanuit de Dominicaan­se Republiek naar Antwerpen. Honderden kilo’s coke zou de bende onder leiding van de Marokkaans­e Belg het land hebben binnengesl­uisd. Op het moment van zijn veroordeli­ng door het hof van beroep leefde hij al jaren onder de radar, volgens verschille­nde bronnen verdeelt hij zijn tijd tussen Marokko en Zuid-Amerika. Hoewel het arrest van het hof van beroep in Antwerpen en de bijhorende onmiddelli­jke aanhouding deze week verbroken werd door het Hof van Cassatie, zal Bouazza niet snel van de Most Wanted-lijst verdwijnen. Bij het FAST-team (Fugitive Active Search Team) van de federale politie, dat veroordeel­de criminelen opspoort, is men namelijk niet van plan hem te schrappen. Doordat hij nog een andere straf van vier jaar voor drugstrafi­ek heeft openstaan is dat voorlopig ook niet nodig, zegt men bij FAST.

Conclusies geweerd

Bouazza en twee medeverdac­hten, Ron B. (70) en Jacob V. (70), moeten door de vernietigi­ng van het arrest wel een nieuw proces krijgen. B. en V. kregen in maart respectiev­elijk tien en vijf jaar cel voor hun rol in de organisati­e.

“Uiteraard zijn wij blij dat het arrest vernietigd werd, dit stond in de sterren geschreven”, reageert Ali Acer, de advocaat van Bouazza. “Ik verwacht dat een nieuw proces er pas binnen enkele jaren zal komen, het gaat hier om een dossier van twintigdui­zend pagina’s.”

De verbreking door het Hof van Cassatie heeft te maken met de conclusies. “Het hof van beroep heeft de conclusies van de verdedigin­g geweerd uit de debatten”, aldus Johan John Mees, raadsman van Nederlands­e fruitimpor­teur Ron B. “En dat had volgens Cassatie niet mogen gebeuren.”

Een nieuw proces voor de verdachten van de drugstrafi­ek zal voor het hof van beroep in Brussel plaatsvind­en.

 ?? FOTO FEDERALE POLITIE ?? Rachid Bouazza.
FOTO FEDERALE POLITIE Rachid Bouazza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium