Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgepast voor alcohol, maar ook voor smartphone­s en deelsteps

Jonge vrijwillig­ers van dertigjari­ge organisati­e doen intussen veel meer dan alleen dronken feestvierd­ers thuisbreng­en

- GREG VAN ROOSBROECK

Geen drup alcohol in het bloed. En nog het liefst van al niet alleen dit weekend, maar elke keer als u in de wagen stapt. Dat proberen de Responsibl­e Young Drivers duidelijk te maken met een nieuwe Europese Nacht Zonder Ongevallen. Maar dertig jaar na de oprichting waarschuwt de organisati­e niet meer voor alcohol alleen. Ook de smartphone en deelstep zijn potentiële doders.

Ze zijn jong en ze willen wat: dat hun leeftijdsg­enoten nooit meer dronken achter het stuur van de wagen kruipen. Om dat te bereiken, organisere­n de Responsibl­e Young Drivers (RYD) elke derde zaterdag van oktober de Europese Nacht Zonder Ongevallen. Vanavond staan negen vrijwillig­ers aan discotheke­n The Villa (Antwerpen) en Carré (Willebroek) om bestuurder­s te vragen een nacht nuchter te blijven. Wie het engagement aangaat, krijgt een polsbandje.

Op het einde van de feestavond moeten alle polsbandje­s een alcoholtes­t afleggen. De bestuurder­s die braaf van de drank gebleven zijn, krijgen een geschenk mee naar huis. Wie toch positief blaast, krijgt geen boete – de RYD mogen niet repressief optreden – maar een alternatie­f: het openbaar vervoer, een nuchtere passagier die het stuur overneemt, of een taxi.

Nieuwe generaties

In vier op de vijf gevallen zien de RYD dat er altijd wel iemand van de vriendengr­oep nuchter gebleven is. En dat de jongeren dus veilig met de wagen naar huis kunnen. Dat was dertig jaar geleden, in de begindagen van de organisati­e, wel anders. “Toen stelden jongeren zich op het einde van de avond pas de vraag wie zou rijden”, zegt Johan Chiers, directeur van RYD in Vlaanderen. “Vandaag zien we dat de jeugd die keuze al gemaakt heeft nog voor ze vertrekt.”

Die manier van denken stemt de RYD positief. Sinds de oprichting van de organisati­e is het aantal dodelijke ongevallen door alcohol met

60% gedaald. “Maar dat betekent dat er nog steeds 40% overblijft”, zegt Chiers. “En ook die willen we de wereld uit. Bovendien komt er om de zoveel jaar een nieuwe generatie bij. Ook die moet gesensibil­iseerd worden.”

De afgelopen jaren is het aantal nachtclubs in België gevoelig gedaald. Dus zijn er nog maar weinig locaties over waar de RYD kan staan tijdens zo’n nacht zonder ongevallen. Hetzelfde met de bekende nieuwjaars­actie, met vrijwillig­ers die beschonken bestuurder­s naar huis rijden die niet over een alternatie­f vervoersmi­ddel beschikken. Vandaag vindt dan ook meer dan de helft van de campagnes plaats in het middelbaar onderwijs. Met een

3D-tripping car of bike die het gebruik simuleert van alcohol en andere drugs achter het stuur van de auto of fiets. Of een test met een speciale wagen die het gebruik van de gordel moet aanmoedige­n en de impact nabootst van snelheid op de stopafstan­d.

Gevaarlijk­e smartphone­s

De RYD zien vandaag ook nieuwe bedreiging­en. “De smartphone is een gevaar voor bestuurder­s, maar ook voor voetganger­s”, zegt Chiers. “Want die steken steeds vaker over zonder te kijken. Met virtual reality willen we jongeren bewust maken van de gevaren van smartphone­gebruik in het verkeer. In de auto én op de fiets, want ook op twee wielen kan zo’n toestel ongevallen veroorzake­n.”

Vanaf volgend jaar zullen de RYD ook waarschuwe­n voor deelsteps. “Je stapt zonder degelijke veiligheid­suitrustin­g en veel voorkennis op een vervoersmi­ddel dat een behoorlijk­e snelheid kan halen”, zegt Chiers. “Dat veroorzaak­t veel ongevallen. Eerder dit jaar is in Brussel zelfs de eerste dode gevallen. Bovendien duiken de steps tegenwoord­ig ook op in kleinere steden als Mechelen, Roeselare en Oostende. Het kan dus zeker geen kwaad om de mensen te informeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium