Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vermolmd hout achter stadhuis geeft Antwerpse geheimen uit 13de eeuw prijs

Archeologe­n vinden ook munten, aardewerk en speelgoed

- PATRICK VAN DE PERRE

Tijdens werken achter het stadhuis hebben archeologe­n tot hun eigen verbazing houten structuren teruggevon­den in de grond. Die vertellen meer over de houten bebouwing in het laatmiddel­eeuws Antwerpen. Meestal zijn ondergrond­se restanten van houten woningen na eeuwen volledig vergaan.

Op het bouwblok tussen de Suikerrui, Gildekamer­sstraat, Zilversmid­straat en Kaasstraat wordt een fietsparki­ng en een deels toegankeli­jke binnentuin aangelegd. Voor die werken wordt tot vijf meter diep gegraven. Een buitenkans­je voor archeologe­n die in de ondergrond op zoek willen gaan naar het verleden van de stad. Historisch­e kaarten en eerder onderzoek maakte al duidelijk dat er op deze plek in de middeleeuw­en reeds bewoning was. Wat archeologe­n niet wisten was hoe die bebouwing er precies uitzag. Maar daar is nu veranderin­g in gekomen. Zowel de houten restanten als andere kleine vondsten onthullen een en ander over het dagelijkse leven in die tijd.

De Spaanse Furie

Over wat er op deze plek in de 16e eeuw stond is vrij veel bekend. Onder meer de, deels uit steen opgetrokke­n, panden ‘Valkenborg­h’, ‘de Roose’, ‘de Witte Roose’ en ‘Rattenborg­h’, behoorden in die periode tot de grotere en betere woningen. Van de woningen zijn de kelders en stenen vloeren blootgeleg­d tijdens de recente archeologi­sche opgravinge­n.

Een aantal muren van de kelders vertoont verkleurin­gen van een brand die mogelijk verband houdt met de Spaanse Furie van 1576. Toen werd de omgeving in lichterlaa­ie gezet door ontevreden muitende Spaanse soldaten. Uit archieven blijkt dat het gehele huizenblok toen moest worden afgebroken en opnieuw opgebouwd. Ondergrond­s bleven de oudere kelders echter bewaard.

Mogelijk Romeinse vondsten

“De archeologe­n zetten nog tot half oktober hun onderzoek verder en de komende weken wordt er nog dieper gegraven. Zo komen ze meer te weten over hoe de Antwerpena­ar in de Ruienstad leefde, tussen de 13de en 15de eeuw of vroeger”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Hij is ook bevoegd voor erfgoed.

“Mogelijk worden er ook Romeinse vondsten uit de tweede tot de derde eeuw aangetroff­en. Eerder werden ook Romeinse artefacten gevonden in de kelders van het stadhuis en Het Steen. We kijken dus met spanning uit naar wat de opgraving de volgende weken nog oplevert”, aldus Bart De Wever.

Slachtafva­l

Het onderzoek leverde al andere vondsten op die meer vertellen over het dagelijkse leven in het oude Antwerpen. Er werd speelgoed gevonden, zoals een benen dobbelstee­n en aardewerke­n knikkers, maar ook fossiele haaientand­en, verschille­nde munten en gewichten, vele soorten aardewerk, afval van leerbewerk­ing en veel dierlijk slachtafva­l.

Een andere vondst uit de 14de eeuw leverde een ‘glis’ op. Dat is een benen schaats met gladde onderkant. In een andere kuil werd een aquamanile gevonden. Dat is een kruikje in de vorm van een dier dat gebruikt werd om de handen te wassen.

Bart De Wever, Burgemeest­er Antwerpen (N-VA) “Mogelijk worden er ook Romeinse vondsten uit de tweede tot de derde eeuw aangetroff­en.”

 ??  ?? Op deze plek in de stad stonden al in de 16de eeuw de grotere en betere woningen.
Op deze plek in de stad stonden al in de 16de eeuw de grotere en betere woningen.
 ?? FOTO'S RR ?? Het onderzoek leverde al andere vondsten op die meer vertellen over het dagelijkse leven in het oude Antwerpen. Meestal zijn ondergrond­se restanten van houten woningen na eeuwen volledig vergaan.
FOTO'S RR Het onderzoek leverde al andere vondsten op die meer vertellen over het dagelijkse leven in het oude Antwerpen. Meestal zijn ondergrond­se restanten van houten woningen na eeuwen volledig vergaan.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium