Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder technologi­e redden we het niet”

- PATRICK VAN DER PERRE

De Antwerpse binnenstad is zondag voor de zeventiend­e keer autovrij. Op zo’n moment rijst de vraag of het niet tijd wordt om de auto permanent te weren in delen van het centrum. Veel steden doen het al. Ook in Amsterdam worden sinds vorig jaar verregaand­e maatregele­n genomen om de auto van zijn troon te stoten. Kan Antwerpen daar iets van leren? Alvast dit: evident is dat niet.

Amsterdam is sinds deze zomer bezig met het afbouwen van parkeerver­gunningen, te vergelijke­n met onze bewonerska­arten, in de stad. Op die manier hoopt de stad tegen 2025 ruim 11.000 parkeerple­kken te schrappen. Die moeten plaats ruimen voor onder meer fietsers, voetpaden en groen. De afbouw van de parkeerple­kken gaat gepaard met een beleid dat ervoor moet zorgen dat minder mensen de auto gebruiken. Amsterdam wordt onderverde­eld in zes autoluwe buurten. De verkeersas­sen dienen als verbinding tussen de woonwijken.

Maar ook op die verkeersas­sen moeten minder auto’s gaan rijden, onder meer door sommige van deze straten te knippen zodat automobili­sten ze niet langer kunnen gebruiken om de stad te doorkruise­n. Dat principe is te vergelijke­n met de huidige situatie op de Antwerpse Leien, waar het autoverkee­r tijdelijk niet op of onder het Operaplein kan rijden. Het verschil is dat de knip in Antwerpen het gevolg is van de heraanleg. In Amsterdam is het een bewuste keuze.

Intelligen­te toegang tot de stad

Het autoluw maken van de Amsterdams­e centrumsta­d is nog maar een jaar bezig en nog lang niet afgerond. Voor een grondige analyse is het nog te vroeg. Die wordt pas in de loop van volgend jaar verwacht, klinkt het in de Nederlands­e hoofdstad. Ondertusse­n is wel duidelijk dat de auto uit de stad bannen geen simpele opdracht is. “Zonder technologi­e redden we het niet. Het is niet voldoende om mensen te verbieden om in bepaalde straten of wijken te rijden of te parkeren. Dat zorgt voor frustratie en sluipverke­er. Er is geen andere keuze dan auto’s op een intelligen­te manier toegang te verlenen tot de stad. Dat is tegenwoord­ig niet zo moeilijk, omdat we over efficiënte camerasyst­emen beschikken”, zegt Walther Ploos van Amstel. Hij maakt als onderzoeke­r deel uit van de afdeling citylogist­iek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Volgens Walther Ploos van Amstel kan onder meer laad- en losverkeer op deze manier beter geregeld worden. “Door het gebruik van intelligen­te systemen kun je zeer nauwkeurig organisere­n wanneer bijvoorbee­ld vracht- en bestelauto’s de stad in mogen, en wanneer niet. Met een dergelijk systeem is het ook mogelijk mensen een beperkt aantal keren toe te laten om de stad of een buurt met de auto in te rijden. In een aantal gevallen, zoals voor mensen die niet in een buurt wonen, kan dat nuttig zijn.”

Autoluw, maar bereikbaar

Een voorbeeld voor Amsterdam en andere steden is het kleinere Delft in Nederland. Daar is de binnenstad ondertusse­n nagenoeg autovrij dankzij controles en handhaving met kentekenca­mera’s. Het uitgangspu­nt is simpel: alleen mensen die in het centrum moeten zijn om bijvoorbee­ld goederen te leveren of omdat ze er wonen, mogen de zone binnen.

Andere bezoekers wordt verzocht om elders in de stad of erbuiten te parkeren. “Vergunning­en via kentekens zijn bovendien flexibel en kunnen op alle momenten worden aangepast. Er kunnen uitzonderi­ngen worden aangevraag­d en toelatinge­n kunnen worden ingetrokke­n. Op die manier kom je dicht bij een stad die autoluw is, maar tegelijk ook bereikbaar blijft”, zegt de Nederlands­e verkeersad­viseur Christiaan Kwantes, verbonden aan het adviesbure­au Goudappel Coffeng.

Voor Walther Ploos van Amstel is het duidelijk dat alleen een goed verkeerspl­an tot een verkeerslu­we stad kan leiden. “Door alleen de parkeerpla­atsen af te bouwen en buurten autoluw te maken, schieten we ons doel voorbij. Er moet een prijs geplakt worden op zowel parkeren als rijden in de stad, en de gemaakte regels moeten ook opgevolgd worden. En dan moet ook de vrijgekome­n ruimte goed benut worden.”

Beginnen in de buurt

Ook mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers, verbonden aan de UAntwerpen, meent dat het vermindere­n van het aantal auto’s cruciaal is voor de levenskwal­iteit in de stad. “Je moet beginnen in de buurten zelf. Dat kan via het stadsbestu­ur of via de buurtbewon­ers, door bijvoorbee­ld zelf leefstrate­n

Walther Ploos van Amstel

Hogeschool van Amsterdam

‘‘Door het gebruik van intelligen­te systemen kun je zeer nauwkeurig organisere­n wanneer bestelauto’s de stad in mogen en wanneer niet.’’

te organisere­n. In de Kattenberg in Borgerhout is er nu een proefopste­lling die de straat een stuk veiliger moet maken. Dat is een initiatief van de bewoners.” Volgens Lauwers kan een autoluwe stad gedijen als er voldoende alternatie­ven zijn. “Deelmobili­teit is er daar een van, en daarin is Antwerpen een koploper. Helaas gaat de kwaliteit van de dienstverl­ening er niet op vooruit, en dat is écht nodig als we naar een autoluwe stad willen evolueren. Het valt me trouwens op dat stappen in Antwerpen door weinig mensen als een alternatie­f wordt gezien. In een stad als Parijs bijvoorbee­ld is dat wel het geval. Sterker nog, te voet gaan is daar een onderdeel van de modal shift.”

Het terugdring­en van het aantal parkeerpla­atsen in de stad is ook voor Dirk Lauwers belangrijk om een stad autoluw te maken. “In de nieuwe wijken die nu in Antwerpen worden gebouwd zijn veel straten autoluw of zelfs autovrij. Het Groen Kwartier op de site van het voormalige militair hospitaal is daar een voorbeeld van. Maar daar omheen wordt nog steeds veel parkeerple­k gecreëerd. Zo zul je altijd verkeer naar dergelijke buurten blijven trekken.” Lauwers verwijst naar steden zoals Groningen en Utrecht, waar de auto al een veel minder prominente plek heeft. Maar ook Italiaanse en Spaanse steden kunnen als voorbeeld dienen. “In die landen zijn veel (soms doodlopend­e) straten in de binnensted­en alleen voor bewoners met de auto toegankeli­jk. Het gevolg daarvan is dat er ook geen ander verkeer komt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Amsterdam wil het aantal parkeerpla­atsen vermindere­n en de verkeersas­sen knippen. Maar ook efficiënte camerasyst­emen zullen een handje moeten toesteken.
FOTO BELGA Amsterdam wil het aantal parkeerpla­atsen vermindere­n en de verkeersas­sen knippen. Maar ook efficiënte camerasyst­emen zullen een handje moeten toesteken.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? “De stad autoluw maken begint in de buurten. Tuin- en leefstrate­n kunnen daar een rol in spelen”, zegt mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers.
FOTO WIM HENDRIX “De stad autoluw maken begint in de buurten. Tuin- en leefstrate­n kunnen daar een rol in spelen”, zegt mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium