Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is ook het beste voor Schoten”

Groen licht voor woonprojec­t van bloemenzaa­k Van Gastel op Brechtseba­an

-

Het schepencol­lege heeft een vergunning verleend voor de bouw van acht eengezinsw­oningen op de plek waar nu bloemenzaa­k Van Gastel gevestigd is, op de hoek van de Brechtseba­an en Zeurtebaan. “Dit is de beste optie voor Schoten”, motiveert schepen van Ruimtelijk­e Ordening Paul De Swaef (N-VA) de beslissing.

De bekende bloemen- en plantenzaa­k is al ruim veertig jaar gevestigd op deze locatie. De sloop en vervanging door woningen lag gevoelig. “In het gewestplan staat namelijk dat dit bosgebied is. In een later plan van aanleg is het bedrijf geregulari­seerd, maar daarin staat duidelijk vermeld dat er op de plaats van de winkel als nabestemmi­ng maximaal twee woningen op de Brechtseba­an mogen komen. In een ontwikkeli­ng op de Zeurtebaan is niet voorzien. Dit is een aantasting van de groene gordel rond Schoten”, aldus gemeentera­adslid Peter Arnauw (Groen), die om die reden tijdens het openbaar onderzoek bezwaar indiende. Maar het schepencol­lege kende toch een vergunning toe aan eigenaars Yves Van Gastel en Caroline Borstlap. “Een moeilijke beslissing”, erkent schepen Paul De Swaef. “Maar na grondig wikken en wegen zijn we ervan overtuigd dat de vervanging van het tuincentru­m door eengezinsw­oningen een goede zaak is voor Schoten. Momenteel is 78% van de oppervlakt­e daar verhard. Rond de vergunde woningen is in veel meer groen voorzien en kan het regenwater wel ter plaatse in de bodem dringen. In theorie mag dit dan wel bosgebied zijn, niemand zal de kosten voor de sloop van het tuincentru­m op zich willen nemen. Het plan dat nu voorligt, is een goed compromis.” De Swaef wijst verder op de buurtbewon­ers, die zelf vragende partij zijn voor een verhuizing van het tuincentru­m. “Er kwam ook

geen enkel ongunstig advies binnen, zelfs niet van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ik vind het tot slot belangrijk dat we meewerken aan een toekomstpl­an van een echte Schotense ondernemin­g die acht mensen tewerkstel­t”, besluit de schepen. Want Yves Van Gastel en Caroline Borstlap benadrukke­n inderdaad dat ze hun bloemen- en decoratiez­aak elders willen voortzette­n. “We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe stek in Schoten die beter geschikt is voor ons concept”, aldus Yves Van Gastel. “Pas als de nieuwe winkel opent, zal de oude sluiten en de sloop van de versleten serres beginnen.” Dat vinden van een nieuwe winkelruim­te lijkt meteen de laatste te nemen hindernis, want intussen is duidelijk dat niemand beroep heeft aangeteken­d tegen de vergunning voor de acht woningen, en de termijn om dit te doen is verstreken. Ook Groen besloot om het dossier verder te laten rusten.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De serres en winkel van Van Gastel worden gesloopt om plaats te maken voor eengezinsw­oningen.
FOTO JAN AUMAN De serres en winkel van Van Gastel worden gesloopt om plaats te maken voor eengezinsw­oningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium