Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen doven en slechthore­nden uit hun isolement halen”

Hoorcoach en -consulent organisere­n eerste ‘hoorcafé’ in gemeente

- www.hoorcoach.com, www.hoorconsul­t.be MARGO TILBORGHS

Slechthore­ndheid wil zeggen dat u minder hoort. Dat klinkt simpel, maar dat is het vaak niet. Een hoorappara­at kan veel oplossen, maar er is meer nodig dan dat. Sara Bolssens, Regina Bijl en May Konings starten daarom met een ‘hoorcafé’.

Regina Bijl (54) is hoorcoach. Ze begeleidt individuen, teams en bedrijven die vragen hebben over gehoorverl­ies. Sara Bolssens (40) is audioloog bij Hoorconsul­t in Kalmthout en May Konings (57) is ervaringsd­eskundige.

“Op café of naar een feestje gaan als je slechthore­nd bent, is niet zo evident”, zegt Regina. “Ik spreek uit ervaring. Ik heb een flink gehoorverl­ies, maar ik ga wel graag uit. Dat is niet altijd eenvoudig. Heel vaak moet ik vragen of ze het nog eens even willen herhalen. In het hoorcafé komen mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Zij zullen niet raar opkijken wanneer je nog een keer vraagt om iets te herhalen. Mensen kunnen er tips uitwissele­n, maar dat is niet echt de essentie. Mensen samenbreng­en en uit hun isolement halen is van veel meer waarde.”

“Ongeveer 10% van de bevolking heeft te maken met gehoorverl­ies”, zegt Sara Bolssens. “Van hen is 65% onder de 65 jaar. Het is voornameli­jk die doelgroep die we willen aanspreken. Maar ook jongeren zijn welkom, want ook zij kampen meer en meer met gehoorprob­lemen.”

Taboe “Mensen hoeven zich niet te schamen voor hun gehoorverl­ies”, zegt Regina. “Maar het is

nog wel een taboe. Het accepteren dat je gehoorverl­ies hebt is voor veel mensen ook moeilijk. Vaak is er onbegrip in de naaste omgeving en dat zorgt dan weer voor gebrek aan contact. Aan mijn stem hoor je niet dat ik slecht hoor. Toch is het zo. Wanneer je ziet dat een ander vrolijk naar een festival of theatervoo­rstelling gaat of deelneemt aan een gegidste wandeling waar je maar de helft van verstaat, dan is dat niet fijn. Maar er zijn wel degelijk mogelijkhe­den om die problemen op te lossen. Dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dit soort tips kunnen in het café met elkaar uitgewisse­ld worden.”

Sara en Regina worden in het hoorcafé bijgestaan door May Konings (57). “Als slechthore­nde weet ik wat de knelpunten zijn”, zegt ze. “Ook al heb ik een hoorappara­at, toch is daarmee niet altijd alles opgelost. Wie slecht hoort, kan de rode draad van het gesprek wel volgen, maar de nuances ontglippen je soms. Daarom ben ik blij dat ik mijn schouders mee onder dit project kan steken.”

Spanningen

“Er zou gewoon meer gesproken moeten worden over slechthore­ndheid”, zeggen de dames. “Thuis, in je vereniging of op de werkvloer. Want ook daar kunnen al eens spanningen ontstaan doordat je elkaar niet goed begrijpt. Kennis en begrip van een leidinggev­ende en je collega’s kunnen veel stress voorkomen.”

Het hoorcafé vindt op 7 september tussen 11 en 13u plaats in de bosbar in de Kalmthout Heide. De bosbar ligt langs het fietspad opde Kalmthouts­e Heide, op 400 meter van de parking en is alleen toegankeli­jk voor fietsers en wandelaars. Je betaalt je eigen drankjes aan de bar, maar verder is het helemaal gratis.

Regina Bijl

Hoorcoach

“Kijk elkaar aan wanneer je met elkaar praat, want door de mimiek begrijp je elkaar veel beter.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Sara Bolssens (audiologe) en Regina Bijl (hoorcoach), initiatief­nemers van het hoorcafé.
FOTO MARGO TILBORGHS Sara Bolssens (audiologe) en Regina Bijl (hoorcoach), initiatief­nemers van het hoorcafé.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium