Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Automobili­sten razen nog steeds met een rotvaart door de straat”

Bewoners Drabstraat hekelen signalisat­ie fietsstraa­t, mobiliteit­sschepen verzekert dat aanpassing­en “op til zijn”

- BART ROGGEMAN

Met het nieuwe schooljaar in aantocht maakt Jan Lauwers uit de Drabstraat, en met hem vele andere bewoners, zich zorgen. De Drabstraat is ingericht als fietsstraa­t, maar volgens Lauwers rammelt het aan alle kanten en laat de signalisat­ie te wensen over. “We wachten al anderhalf jaar op aanpassing­en”, zucht hij.

“Door het aantal scholen in de buurt passeren hier binnenkort dagelijks weer honderden fietsers. Te veel auto’s razen door de straat met hoge snelheid. Als ik de snelheidsm­eter in de gaten hou, rijden er van de tien gemiddeld zes te snel. Ik constateer zelfs snelheden van 70 kilometer per uur. In een fietsstraa­t mogen de auto’s de fietsers ook niet passeren, maar dit wordt door velen aan hun laars gelapt”, vertelt de bewoner.

“Volgens mij en nog andere buurtbewon­ers is het ook wel te wijten aan een ontoereike­nde signalisat­ie. Het bord (F111) aan het kruispunt met de Witvrouwen­veldstraat valt veel te weinig op. Bovendien is een fietsstraa­t maar compleet met een duidelijk sjabloon op het wegdek dat aangeeft dat het over een fietsstraa­t gaat. In de Ooststatie­straat, waar pas later een fietsstraa­t is gekomen, kan dat wel. Er zou bovendien ook een duidelijk én groter extra bord kunnen worden geplaatst waarop staat dat ‘de auto hier te gast is’”, geeft Lauwers aan.

“Ik heb de bevoegde schepen daar al enkele keren over gemaild. Hij geeft me wel telkens een antwoord dat hij de diensten de opdracht zal geven om aanpassing­en uit te voeren, maar anderhalf jaar later is er nog steeds niet gebeurd. Het gaat om enkele eenvoudige aanpassing­en. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?”

“Wettelijk is alles in orde” Schepen van Mobiliteit Willem

Wevers (N-VA) verzekert dat de aanpassing­en niet lang meer op zich laten wachten. “Wettelijk gezien is de signalisat­ie in orde”, benadrukt hij. “Maar dat neemt niet weg dat bijkomende aanpassing­en nuttig kunnen zijn en daar willen we dan ook werk van maken. Veel mensen weten nog niet wat een fietsstraa­t juist inhoudt. De sjablonen zijn enkele maanden geleden besteld en zouden er nu moeten zijn, zodat ze weldra kunnen worden aangebrach­t. De komende weken, nu de meesten weer uit vakantie zijn, kan er werk worden gemaakt van kleinere opdrachten zoals deze.”

Jan Lauwers

Buurtbewon­er

“Als ik de snelheidsm­eter in de gaten hou, rijden er van de tien gemiddeld zes te snel. Soms zelf met snelheden tot 70 kilometer per uur.”

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? De als fietsstraa­t ingerichte Drabstraat in Kontich. De bewoners vragen aanpassing­en aan de signalisat­ie.
FOTO BART ROGGEMAN De als fietsstraa­t ingerichte Drabstraat in Kontich. De bewoners vragen aanpassing­en aan de signalisat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium