Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop die vergelijki­ng met Man City”

- JURGEN GERIL, MICHAEL VAN DAMME

De fans morren niet, het bestuur blijft rustig en zelfs wij journalist­en/analisten - zijn minzaam. Anderlecht begon de competitie met 2 op 12 en paars-wit moet nu vier toppers afwerken. Toch is van een crisis geen sprake. Al waarschuwe­n drie ex-coaches Vincent Kompany wel voor vijf valkuilen, maar alleen Aad de Mos verheft zijn stem.

“Ze hadden Kompany moeten verbieden om speler-trainer te worden.”

1 De duobaan

In zijn eerste drie matchen voetbalde Vincent Kompany met de vingers in de neus. Pure klasse. Op Kortrijk zonk de speler-trainer mee weg. De Rode Duivel was soms zo bezig met zijn ploegmaats dat hij bij de tegengoals zijn eigen spel vergat. “Ik kan me voorstelle­n dat Kompany als speler blokkeert als hij ziet wat er misloopt”, aldus ex-trainer Aad de Mos. “Kompany is intelligen­t en denkt na over dingen. Anderlecht had gewoon moeten verbieden dat hij speler-coach werd. Een trainer begint beter onderaan de ladder. Zo verzamelde Frank de Boer toch ook eerst vlieguren bij de jeugd van Ajax?”

Vincent Kompany wil dan ook nog graag de filosofie van Pep Guardiola implantere­n bij Anderlecht. Dat vindt De Mos een brug te ver. “In sommige fases van de wedstrijd bevalt het voetbal me wel, maar ik word ziek van die vergelijki­ng met Manchester City. Er is maar één Guardiola. Man City heeft De Bruyne en Agüero, Anderlecht heeft Thelin en Vlap. Dat zijn heel gewone jongens. Kompany wordt bij Anderlecht niet omringd door jongens als Laporte, Gündogan of Sterling.”

2 Fysieke power

Op training is Kompany vaak zo hard bezig met het aanleren van zijn systeem en tactiek dat het echte loopwerk enigs

zins ontbreekt. Vince The Prince is uiteraard een man met veel zelfdiscip­line die ervan uitgaat dat elke speler zichzelf ook klaarstoom­t, maar er is geen echte physical coach meer. Anderlecht zakt na de pauze vaak weg. “Het voetbal is beter dan vroeger”, zegt ook Paul Van Himst. “Maar winnen telt ook, hé. Ik kan wel een mooie brief schrijven, maar als ik hem niet in de postbus steek, is niemand er iets mee. Na een eerste halfuur is het spelpeil vaak ook al wat minder. Dat komt ook door de aanwerving­spolitiek. Anderlecht haalde een aantal spelers die weinig ritme hadden.” Chadli stak dat nog goed weg, maar Nasri moet wel zwoegen met wat overgewich­t. De Fransman kan niet op de flank staan omdat hij niet snedig genoeg is. De club zoekt nu een physical coach.

3 Niet snel genoeg aan de goal

Er zit een zekere arrogantie in het Brussels spel. Club Brugge, Standard, AA Gent… Die ploegen staan soms in drie of vier passes voor de goal om te scoren. Anderlecht pakt het anders aan. Als het de bal verovert, gaat het leer vaak eerst achteruit en dan wordt de puzzel gelegd om tot aan het doel te geraken. Lukt het, dan oogt het fantastisc­h. Alleen krijgt de tegenstand­er ook dikwijls de kans om zich te herorganis­eren. “Ik wil niet oordelen”, stelt René Weiler. “Kompany doet het op zijn manier. Ik zeg alleen: wat is het doel van voetbal? Doelpunten maken, toch? Bij Anderlecht kreeg ik het verwijt resultaats­voetbal te brengen, maar speelden wij geen goeie matchen misschien? De Europese kwartfinal­e tegen Manchester United, de 6-1 tegen Mainz, de 7-0 tegen Moeskroen… We hadden geen superploeg - jongens als Defour en Praet waren verkocht - maar met een goed team legden we een buitengewo­on parcours af. Maar het is aan jullie om te oordelen over het werk van Kompany.”

4 Wat als tegenstand­er druk zet?

Tot nu toe begon elke tegenstand­er afwachtend tegen Anderlecht. Kortrijk, Oostende, Moeskroen en KV Mechelen durfden niet meteen druk te zetten. Topclubs als Genk, Club Brugge, Antwerp en Standard zullen onervaren backs als Sardella of Kayembe meteen vastzetten. Wellicht blokkeren ze ook direct de controlere­nde middenveld­er Zulj of Dewaele. En dan kan het twee kanten op: Anderlecht zal meer profiteren van de offensieve ruimte, of het zal helemaal vastgezet worden. “In sommige wedstrijde­n had Anderlecht bij de rust al 2-0 of 3-0 moeten voorstaan”, zegt De Mos. “Daarom zou ik Kompany nog even tijd geven en zien wat hij haalt in de komende topwedstri­jden. Pas als de resultaten aan de winterstop nog steeds zijn wat ze nu zijn, moet je het eens ernstig bekijken. Een volledig seizoen uitzitten met dit gemiddelde kan uiteraard niet.”

5 Geen evenwicht

Anderlecht mist natuurlijk nog een echte spits en het is zeer de vraag of Kemar Roofe vrijdag tegen Genk al fit zal zijn. In elf matchen tegen profclubs (oefenduels en competitie) scoorde paars-wit slechts dertien keer en slikte het 22 tegengoals. Daarvoor wordt ook naar de backs gekeken. Het is positief dat Kompany voor eigen jeugd kiest, maar Sardella, Kayembe of Dewaele zijn niet opgeleid voor die positie. De flankverde­digers overvleuge­len ook nooit de flankaanva­llers, waardoor ze een voorzet kunnen trappen en variatie in het spel brengen. Bij Man City doet Kyle Walker dat bijvoorbee­ld wel.

En wat met de controlere­nde middenveld­er? Zou Adien Trebel niet veel meer duels winnen dan Zulj en Anderlecht zo meer power geven? Het is zoeken naar evenwicht. “Kompany kreeg carte blanche, hé”, besluit Van Himst. “Met het programma dat eraan komt, is het logisch dat er wat nervositei­t komt, maar Kompany is consequent en pakt alles op hem. Een zege kan ook voor een déclic zorgen.”

“Kompany is intelligen­t en denkt na over dingen. Anderlecht had gewoon moeten verbieden dat hij speler-coach werd. Een trainer begint beter onderaan de ladder.” Aad de Mos “Het voetbal is beter dan vroeger. Maar winnen telt ook, hé. Ik kan wel een mooie brief schrijven, maar als ik hem niet in de postbus steek, is niemand er iets mee.” Paul Van Himst

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium