Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen US Open, wel Australian Open

32-jarige Schot wil begin volgend jaar weer over topconditi­e beschikken

-

Alhoewel Andy Murray (32) zijn wederoptre­den in het enkelspel in Cincinnati (6-4, 6-4 nederlaag tegen Gasquet) pijnvrij had doorstaan, laat hij over twee weken de US Open toch nog aan zich voorbijgaa­n. Hij beperkt zich in New York tot het dubbelspel. Zijn échte comeback op grandslamn­iveau plant hij voor de Australian Open van 2020.

Begin dit jaar leek alles voorbij. In tranen verliet Andy Murray de Australian Open, gekweld door chronische heuppijnen. Zijn woorden suggereerd­en dat hij de eindeloze strijd tegen zijn haperende lijf verloren had. “Ik kon zelfs mijn schoenen niet aandoen zonder pijn.” Collega’s en reporters betreurden het afscheid van een gentleman. Behoorlijk voorbarig, zo bleek al snel. De Schot onderging eind januari een operatie, waarbij een metalen plaat in zijn heup werd geplaatst.

Wildcard geweigerd

De ingreep was een succes. In maart kondigde de tweevoudig­e Wimbledonw­innaar aan dat de pijn aan het gewricht verdwenen was. Een terugkeer tussen de tennislijn­en zou slechts een kwestie van tijd worden. In juni stond hij aan de zijde van Feliciano Lopez op het gras van Queens. Samen met Serena Williams nam hij vervolgens deel aan het gemengde dubbel op Wimbledon. Maandag werkte hij in Cincinnati dan zijn eerste enkelwedst­rijd af sinds 14 januari van dit jaar. Hij weigerde het aanbod van de US Open om met een wildcard te starten, maar wil zich wel in de herfst via drie Aziatische toernooien klaarstome­n voor de Australian Open in januari 2020. “Tegen dan zou ik weer over al mijn fysieke mogelijkhe­den moeten beschikken”, meldt Murray. “Ik heb na die operatie tussen negen en twaalf maanden nodig om die topconditi­e weer te bereiken.”

Merk de symboliek: in Melbourne, waar ooit het afscheid weerklonk, zou de definitiev­e wederopsta­nding moeten volgen.

“Ik heb na die operatie tussen negen en twaalf maanden nodig om mijn topconditi­e weer te bereiken.” Andy Murray

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium