Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal het zaterdag bij de begrafenis moeilijk hebben”

Zoon van slachtoffe­r is nu zelf bevelhebbe­r van brandweerk­orps Hemiksem, dat twee pompiers verloor bij soortgelij­k incident als in Beringen

- KRISTIN MATTHYSSEN

De brandweer van Hemiksem verloor op 18 december 1997 twee pompiers in een brand die sterk doet denken aan het drama in Beringen zaterdag. Dirk Mees (50), zoon van een van de twee slachtoffe­rs van toen, vond zelf zijn vader onder het puin. Hij is nu bevelhebbe­r van het korps.

de gezamenlij­ke uitvaartpl­echtigheid van Chris Medo (42) en Benni Smulders (37) zaterdag in de brandweerk­azerne van Heusden-Zolder, zal ook een delegatie van de brandweerp­ost Hemiksem, zone Rivierenla­nd, aanwezig zijn. Kapitein Dirk Mees, commandant van het korps van Hemiksem, weet dat het beeld van die grote meelevende brandweerf­amilie in uniform bij hem veel herinnerin­gen zal oproepen. “Ik weet dat ik het moeilijk zal hebben, maar ik hoop dat de familie van die getroffen brandweerm­annen troost en kracht zal halen uit die blijken van diep respect. Destijds heb ik er ook hard voor moeten pleiten om de lijkwagens met de lichamen van mijn vader Ronny Mees en collega Willy Vinck vanuit de kazerne te laten vertrekken. Een brandweerm­an vertrekt voor zijn laatste rit niet vanuit het gemeentehu­is, maar vanuit de kazerne.”

Donderdaga­vond, 18 december 1997. Het Hemiksems vrijwillig­erskorps krijgt een oproep van een brand in de Beddencent­rale in de Provincial­e Steenweg. Net als in Beringen een winkelpand waar eerder ook al eens een brand heeft gewoed. Een flashover doet een muur instorten. Korporaal Willy Vinck wordt dood teruggevon­den, brandweerm­an Wim Van den Brande raakt gewond, maar leeft nog. Tragische minuten voor het korps, dat vier jaar eerder bij een zware bedrijfsbr­and bij Wolf Oil op een gelijkaard­ige wijze al brandweerm­an Luc Van Riet verloren is.

Omdat het niet duidelijk is of er nog slachtoffe­rs zijn, wordt contact opgenomen met de kazerne. Daar worden de helmen geteld en kan men nagaan hoeveel brandweerl­ui mee op interventi­e zijn. Door deze lijst kan worden vastgestel­d dat Ronny Mees nog vermist is. Dirk Mees is erbij als zijn vader gevonden wordt. Ook voor hem komt alle hulp te laat. Heel de gemeente is geschokt. De kerstverli­chting blijft uit.

Bijna een kopie

Ronny Mees zou zondag 21 december 51 jaar worden. Hij had net een huis gebouwd aan de overkant van het nieuwe brandweerc­omplex. Ook Willy Vinck was een ervaren brandweerm­an. Toen donderdaga­vond hun bieper ging, sprongen ze dadelijk in hun wagen. Beide echtgenote­s deden de garagepoor­t open, om toch maar geen seconde tijd te verliezen.

Vandaag is Dirk Mees even oud als zijn vader was bij zijn overlijden. Hij woont nu in het ouderlijk huis tegenover de kazerne en staat aan het hoofd van het Hemiksems korps. Daarnaast is hij ook beroepsbra­ndweerman in een chemisch bedrijf. Hoe het nieuws over Beringen bij hem binnen kwam? “Wat denk je? Het is bijna copypaste. Dit is de nachtmerri­e van iedere bevelhebbe­r. De opleidinge­n zijn verbeterd. Maar zelfs al zou je leidinggev­enden en brandweerm­ensen alle dagen op cursus sturen, dan nog kan je nooit 100% uitsluiten dat zoiets gebeurt. In een paar seconden kan het beeld van een brand totaal veranderen.”

In plaats van zich na de dood van zijn vader af te zetten van de brandweer, heeft het drama op Dirk Mees net het omgekeerd effect. Hij wordt nog fanatieker dan hij al is. “Als kind telde ik de maanden af tot ik bij de brandweer kon gaan. Op 1 januari 1987 ging ik in dienst. Na de dood van vader wou ik zijn werk verderzett­en. In januari 2000 ben ik adjudant geworden. In Hemiksem werd twintig jaar geleden nog weinig aan brandpreve­ntie gedaan bij nieuwbouw en appartemen­ten. Ik maakte er mijn missie van om die veiliger te maken, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de hulpverlen­ers die gaan intervenië­ren. We zitten hier in een kleine gemeente, maar wel met drie Seveso-bedrijven en veel industrie.”

Zijn moeder is 72 en leeft nog. “Mijn kinderen waren nog heel jong toen mijn vader omkwam. Ze hebben hun grootvader nooit gekend. Maandag stonden we met elf mensen van het korps buiten tijdens de minuut stilte. Er was nog één lid bij, Wim Van den Brande, die het drama in 1997 ook nog heeft meegemaakt. Dan kijk je elkaar aan en zie je diezelfde glazen blik. De impact is enorm op je verBij dere leven. Wim zat vast onder het puin en zei dat hij het gevoel had te verdrinken, door de slangen die blijven spuiten.”

Adrenaline

Op het einde van het jaar wordt Dirk Mees 51. “De adrenaline om medemensen te helpen pompt nog. Ik veer nog altijd direct recht bij het geluid van een pieper. Mijn grootvader was ook brandweerm­an. In de kazerne hangen de foto’s van mijn vader, Willy Vinck en Luc Van Riet. Buiten is een herdenking­ssteen voor alle overleden brandweerm­ensen van ons korps. Elk jaar op Sint-Barbara worden ze herdacht. In mijn geval waren er twee banden die werden doorgesned­en: die van vader-zoonrelati­e, maar ook van de collega-brandweerm­an. Ik mis mijn andere collega’s Willy en Luc ook nog even erg. De brandweer vormt één grote familie.”

De eindejaars­feesten zijn sinds 1997 nooit meer hetzelfde. “Vader is overleden op 18 december, op 21 december zou hij verjaren, maar in plaats van zijn verjaardag te vieren hebben we hem op 24 december begraven. En op 25 december verjaar ik. We hebben vaders kerst- en verjaardag­scadeaus toen zelf moeten uitpakken.” Dirk Mees zwijgt, en herhaalt het nog eens. “Ik hoop dat die families zaterdag steun en kracht gaan putten uit dat beeld van al die brandweerm­ensen in uniform, een beeld dat ook bij mij al bijna 22 jaar op mijn netvlies gegrift staat.”

 ?? FOTO STEPHAN PELEMAN FOTO RR ?? De uitvaart van Willy Vinck en Ronny Mees op 24 december 1997. Dirk Mees was er als brandweerm­an bij toen zijn vader levenloos onder het puin werd gevonden. Nu is hij zelf bevelhebbe­r van het korps van Hemiksem.
FOTO STEPHAN PELEMAN FOTO RR De uitvaart van Willy Vinck en Ronny Mees op 24 december 1997. Dirk Mees was er als brandweerm­an bij toen zijn vader levenloos onder het puin werd gevonden. Nu is hij zelf bevelhebbe­r van het korps van Hemiksem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium