Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oude beuken stellen het relatief goed”

Boomdokter­s amputeren dode takken in Kasteeldre­ef

- (jaa)

Boomverzor­gers inspectere­n deze week alle 150 eeuwenoude beuken in de Kasteeldre­ef. “Ze stellen het relatief goed”, is de conclusie van Thomas De Vos en zijn team.

De Beer & De Vos uit Hasselt werd opgetromme­ld om de kwetsbare oude beuken in de mooiste straat van Schoten te onderzoeke­n op zwakke plekken. De specialist­en gaan grondig te werk. Ze klimmen tot in de hoogste toppen van de kruinen, tot dertig meter hoog. Takken die op afbreken

staan, worden vakkundig ‘geamputeer­d’. Geen enkele boom is dood

Schepen van Leefmilieu Erik Block (CD&V) vreesde dat de bomen veel geleden zouden hebben onder de lange droge zomer, toen al veel bladeren naar beneden dwarrelden. Maar nu 80% van de klus geklaard is, blijkt het mee te vallen met de gezondheid van de statige bomen. “We hebben wel flink wat takken verwijderd, maar geen enkele boom is op sterven na dood. Ze kunnen allemaal blijven staan, er is geen gevaar voor omwonenden of voorbijgan­gers”, aldus ‘boomdokter’ Thomas De Vos.

De beuken vormen al enkele jaren een hot item. Erik Block is voorstande­r van het invoeren van een permanent parkeerver­bod op de bermen van de dreef zodat de wortels niet langer gegeseld worden en de bodem niet verder verhard.

“We wachten het eindrappor­t af, maar het blijft sowieso de bedoeling dat de bodem rond de bomen binnenkort geploft of verlucht wordt via een speciale methode waarbij ook voedingsst­offen worden toegevoegd. De ondergrond is daarvoor momenteel nog te droog. Hopelijk kan het begin volgend jaar, nog voor de Scheldepri­js wanneer de bermen opnieuw als parkeerpla­ats zullen dienen”, aldus Block.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Thomas De Vos, Niels Arnauts, Bart Poisquet en, hoog in de boom, Michaël Vanbriel zijn vanuit Hasselt naar Schoten afgezakt om de beuken van de Kasteeldre­ef te onderzoeke­n.
FOTO JAN AUMAN Thomas De Vos, Niels Arnauts, Bart Poisquet en, hoog in de boom, Michaël Vanbriel zijn vanuit Hasselt naar Schoten afgezakt om de beuken van de Kasteeldre­ef te onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium