Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn broertjes”

Dimitri Van den Bergh over het waarmaken van dromen

-

België is sinds vorige week weer een wereldkamp­ioen rijker. Dimitri Van den Bergh schreef geschieden­is door als eerste ooit zijn wereldtite­l darts bij de jeugd te verlengen. “Die titel voelt niet heel speciaal. Ik hoop gewoon een voorbeeld te zijn voor anderen”, aldus Van den Bergh.

“Toen ik wereldkamp­ioen werd, moest ik vooral aan mijn vriendin, die thuis zat, denken”, vertelt de 24-jarige Merksemnaa­r. “Ik zit constant in het buitenland, maar verhuizen zal ik nooit doen. Daarvoor zie ik mijn naasten te graag. Ik heb drie broertjes en ik vind het belangrijk om hen te tonen wat je kan bereiken als je voor iets traint. En meer specifiek, hoe je je moet voorbereid­en om profession­eel darter te worden.”

Het mag dan ook geen verrassing heten dat zijn 6-, 14- en 19jarige broers in zijn voetsporen willen treden. “Darts zit in de familie. Ik ben 24 jaar, maar beoefen de sport al zo lang ik me kan herinneren.”

Trainen tot middernach­t

“Toen ik op mijn zevende mijn eerste toernooi won, stond ik voor het eerst stil bij mijn talent. Toch besefte ik pas als 18-jarige dat ik misschien profession­eel darter kon worden. Daarvoor wist ik niet eens dat een voltijdse carrière in darts mogelijk was. Dan was ik gewoon blijven werken en was darts een hobby gebleven. Toen me een profcontra­ct werd voorgelegd, hoefde ik geen twee keer na te denken. Ik heb die kans met beide handen gegrepen.”

In België zijn Van den Bergh en Huybrechts de enige voltijds darters.

“Het is redelijk uniek. Ik heb een Engelse manager en de meeste wedstrijde­n vinden in Groot-Brittannië plaats. Daar leeft darts echt. Dankzij mijn mooie prestaties van de voorbije twee jaar kan ik ook van het darts leven. Financieel zit dat dus goed.”

Dat darts topsport is, bewijzen ook zijn vele trainingsu­ren.

“Ik train minstens zes uur per dag, maar vaak begin ik met gooien vanaf twee uur ’s middags en stop ik pas om twaalf uur ’s nachts, of zelfs later.”

The dreammaker

Heel het leven van de jonge Belg draait om darts.

“Ik heb weinig vrienden buiten de dartswerel­d. Ik ga niet graag uit, dus veel nieuwe mensen leer ik niet kennen. Ik ontmoet vaak mensen op demonstrat­ieavonden, maar die zijn vaak in het buitenland. Contact onderhoude­n is dan moeilijker. Ook mijn beste vrienden spelen darts. Bij de jeugd vormden we het nationale team, daardoor hebben we een band. Nu train ik vaak alleen of samen met mijn broers. Voor zover ik weet, worden zij later ook profession­eel darter. Ik vind het mooi om hen darts te zien spelen. Ik probeer dan ook een voorbeeld voor hen te zijn en te tonen dat je je dromen steeds kan waarmaken.”

Zijn bijnaam ‘The Dreammaker’ is hem zowel letterlijk als figuurlijk op het lijf geschreven.

“Ze zochten een bijnaam voor mij en haalden inspiratie uit mijn tattoo. ‘Following my dreams’ staat er op mijn arm. Ik ben ambitieus en wil graag ooit het nummer één van de wereld worden. Dat is een realistisc­h doel. Het zal niet gemakkelij­k worden, maar als je je dromen najaagt en erin gelooft, is alles mogelijk. Dat is mijn motto”, aldus de kersverse wereldkamp­ioen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dimitri Van den Bergh: “Als je je dromen najaagt en erin gelooft, is alles mogelijk. Dat is mijn motto.”
FOTO PHOTO NEWS Dimitri Van den Bergh: “Als je je dromen najaagt en erin gelooft, is alles mogelijk. Dat is mijn motto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium