Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rubens herleeft dankzij spiegels

39 verdwenen plafondsch­ilderingen weer zichtbaar in Sint-Carolus Borromeusk­erk

- PATRICK VAN DE PERRE

Rubens is de volgende vier maanden overweldig­end aanwezig in de Sint-Carolus Borromeusk­erk in Antwerpen. In de Jezuïetenk­erk, die toch al een zware stempel van de schilder heeft, worden 39 plafondsch­ilderingen van Rubens opnieuw tot leven gewekt. De originelen gingen voorgoed verloren tijdens de grote kerkbrand in 1718.

Als onderdeel van het Barokjaar heeft kunstenaar Rudy De Graef een installati­e ontworpen die ervoor zorgt dat de 39 plafondsch­ilderingen opnieuw zichtbaar zijn. Hij heeft er niet voor gekozen om de beelden op het plafond te projectere­n, maar werkt met spiegels.

“Ik wilde vermijden dat mensen simpelweg omhoog moeten kijken om te zien hoe mooi die schilderin­gen destijds waren”, zegt Rudy De Graef. “Daarom heb ik ervoor gekozen om reproducti­es boven een spiegel te hangen. Wie in de spiegel kijkt, krijgt een impressie van hoe het toen moet geweest zijn.”

De kunstenaar maakte zelf ook achttien etsen die teruggrijp­en naar de orginele schilderin­gen in de gaanderije­n van de Sint-Carolus Borromeusk­erk. “Ik heb mijn best gedaan, maar ik besef dat mijn werk in vergelijki­ng met dat van Rubens veeleer amateurist­isch lijkt”, zegt De Graef.

Jezuïeten wilden inzage

Hoe de kerk er destijds, met de plafondsch­ilderingen uit het atelier van Rubens moet uitgezien hebben, zal voor altijd een mysterie blijven.

“We weten dat Rubens in 1620 gevraagd werd om de schilderin­gen te maken”, zegt Erik Van Alsenoy, coördinato­r van de gidsen in de kerk. “Maar de Jezuïeten wilden eerst weten wat hij precies ging doen. Daarom maakte hij eerst grisailles of kleurloze schilderin­gen om te laten zien wat hij wilde doen.”

Van die grisailles en de latere modellen, zeg maar beter uitgewerkt­e proefstukk­en, bestaan er nog een aantal. Twee daarvan zijn in België. De overige modellen die nog overblijve­n, zitten bij verzamelaa­rs over de hele wereld. “Rubens was een gewiekste zakenman en heeft daarom ook etsen gemaakt van zijn schilderin­gen. Die kon hij reproducer­en en leverden hem dus geld op”, zegt Erik Van Alsenoy.

Flitsende actiefilm

Volgens Peter Meuss, die samen met Rudy De Graef de installati­e maakte, kun je de plafondsch­ilderingen van Rubens het best vergelijke­n met een flitsende actiefilm.

“Veel mensen konden toen niet lezen en schrijven. Wat ze op het plafond te zien kregen, waren taferelen uit de Bijbel. Vaak waren het verhalen die hen door de priester verteld werden. En die konden ze nu zelf zien. Het moet voor die mensen een beetje geweest zijn wat televisie voor ons is. Vooral omdat Rubens zeer actieve en bijna levendige figuren schilderde.”

Rubens-re-viewed, tot 30 maart, van maandag tot zaterdag van 10u tot 12.30u en van 14u tot 17u www.rubens-re-viewed.com

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Vlucht van de Heilige Barbara is een van de plafondsch­ilderingen van Rubens die de komende vier maanden opnieuw tot leven worden gewekt.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Vlucht van de Heilige Barbara is een van de plafondsch­ilderingen van Rubens die de komende vier maanden opnieuw tot leven worden gewekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium