Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonken in Herentals, maar water stinkt en smaakt slecht in Antwerpen

Meststoffe­n van binnenschi­p in Albertkana­al van invloed op kraantjesw­ater van tienduizen­den gezinnen

- CHRISTOF WILLOCX MARC PEETERS

Het kraantjesw­ater van tienduizen­den bewoners van de stad Antwerpen en de zuidrand kan vanaf maandag enkele dagen naar ammonium of chloor stinken én anders smaken. Dat komt omdat een binnenschi­p vol met meststoffe­n bijna twee weken geleden gezonken is in het Albertkana­al in Herentals. Net van dat water maakt Water-Link drinkwater. Voor het Kempens drinkwater is er niks aan de hand.

WAT IS ER PRECIES AAN DE HAND?

Op dinsdag 13 november zonk een zestig meter lang binnenschi­p in het Albertkana­al in Herentals. Aan boord waren duizend ton kunstmatig­e meststoffe­n. Die zijn in het water beland, waardoor de stof ammonium (een mengeling van ammoniak met water) vanaf maandag in een van de vier productiec­entra voor drinkwater van maatschapp­ij Water-Link terechtkom­t.

HEEFT DIT GEVOLGEN VOOR ONS DRINKWATER?

Ja. Het is mogelijk dat het drinkwater van inwoners van Antwerpen, Berchem, Hoboken, Wilrijk, Mortsel, Kontich, Hove, Edegem en Boechout vanaf maandag enkele dagen zal stinken.

“Door het gezonken schip zit er tot vijf milligram per liter ammonium in het Albertkana­al”, zegt Steven De Schrijver, ingenieur van Water-Link. “Vanaf anderhalve milligram per liter kan ammonium geurhinder veroorzake­n. We zitten dus ruim boven die limiet. Het drinkwater van veel gezinnen kan vanaf maandag dus naar ammonium ruiken. Het kan ook naar chloor en dus naar een zwembad ruiken, omdat we het ammonium gaan bestrijden met javel.”

Volgens Jan Tytgat, toxicoloog van de KU Leuven, is de geur te vergelijke­n met producten om ramen te poetsen. “Daar zit ook 1% tot 3% ammonium in”, zegt hij.

ZAL HET DRINKWATER ANDERS SMAKEN?

“Dat is mogelijk”, zegt Steven De Schrijver. “Wie veel kraantjesw­ater drinkt, zou kunnen merken dat het water een meer uitgesprok­en smaak heeft dan anders. Ik kan die smaak moeilijk omschrijve­n, maar het kraantjesw­ater blijft zeker drinkbaar.”

WAAROM ZIJN SLECHTS ENKELE GEMEENTEN HIERDOOR GETROFFEN?

“Omdat we het water van het Alberten Netekanaal tijdelijk niet meer binnenlate­n in drie van onze vier productiec­entra”, zegt Steven De Schrijver. “Het gaat om onze twee productiec­entra in Oelegem en één productiec­entrum in Rumst. We gebruiken voor die drie centra onze grote hoeveelhei­d reservewat­er. Onze voorraad zal pas op 6 december op zijn. Tegen die datum is het ammonium allang uit het kanaal.” “Het ammonium zal vanaf maandag alleen toestromen in

IS ER EEN GEVAAR

VOOR DE VOLKSGEZON­DHEID?

“Neen”, zegt Jan Tytgat. “Een concentrat­ie van vijf milligram ammonium per liter kan weliswaar geurhinder veroorzake­n, maar heeft geen invloed op onze gezondheid. Daarvoor zou er minimum vijftig milligram ammonium per liter in ons drinkwater moeten zitten. Bij een grote hoeveelhei­d ammonium kan het slijmvlies beschadigd geraken en kun je hevige hoestbuien krijgen als je de ammonium drinkt.” “Gelukkig is er in het Albertkana­al maar een kleine hoeveelhei­d ammonium terechtgek­omen, waardoor er geen gevaar is voor de gezondheid. Het water kan misschien slecht ruiken, maar ik zou er wel van durven drinken.”

IS ER MILIEUSCHA­DE?

“Neen”, zegt Jan Tytgat. “Daarvoor is er te weinig ammonium vrijgekome­n. Hoge concentrat­ies zouden ervoor kunnen zorgen dat er veel algen groeien in het water. Er is dan minder zuurstof en dat kan leiden tot vissterfte. Maar zo’n vaart zal het hier dus niet lopen.”

TOT HOELANG KAN DE GEURHINDER AANHOUDEN?

Vanaf maandag duurt dat tot acht dagen. “We gaan in ons productiec­entrum in Rumst een extra zuivering doen door javel toe te voegen aan het water dat ammonium bevat. De overmaat van javel halen we dan uit het water met actieve koolkorrel­s”, zegt Steven De Schrijver.

Als Water-Link te veel of te weinig javel gebruikt, kan het drinkwater een chloor- of ammoniumge­ur hebben. “We doen dit zuiverings­proces vanaf maandag nog acht dagen. In theorie kan de geurhinder er dus meer dan een week zijn, maar we rekenen erop dat we die tot maximaal één of twee dagen kunnen beperken.”

TOT HOELANG BLIJFT HET AMMONIUM NOG IN HET ALBERTKANA­AL?

Nog eventjes. Dit weekend komt er zelfs ammonium bij, omdat het gezonken schip pas zondag kan worden geborgen. Pas na die berging zal de hoeveelhei­d ammonium in het kanaal langzaamaa­n vermindere­n. Volgens Water-Link zal ze na maximaal een dikke week uit het Albertkana­al verdwenen zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium