Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ‘Karma Chameleon’ in Boy George: eighties-icoon zit weer goed in zijn vel na een leven dat regelmatig uit de bocht vloog

BOY GEORGE & CULTURE CLUB DI 27/11

- GUNTER JACOBS

Nu de muzikale jaren tachtig weer hot zijn, spelen ook Boy George (57) en zijn Culture Club weer mee. Hun reünie dateert al van 2014. Nu voegen de makers van hits als Karma Chameleon en Do You Really Want to Hurt Me daar een eerste nieuwe plaat in twintig jaar én een wereldtour­nee aan toe. “Ik wil me helemaal geen 21 meer voelen. Ik ben graag oud, dit voelt geweldig!” jubelt eighties-icoon Boy George.

Met het comebackal­bum Life en de bijbehoren­de wereldtour­nee van Culture Club heeft Boy George weer wat om over te praten. Zijn baanbreken­d kwartet – de eerste multiracia­le groep met hem als openlijk homoseksue­le frontman – groeide begin jaren tachtig uit tot een van de meest succesvoll­e Britse popgroepen. Onweerstaa­nbaar catchy popsongs als Karma Chameleon en Do You Really Want to Hurt Me maakten van Culture Club een hitmachine. De als George Alan O’Dowd geboren zanger schopte het door zijn opvallende looks, met excentriek­e outfits en dito make-up, tot een stijlicoon dat collega-sterren als Cindy Lauper, Madonna en Lady Gaga de weg zou wijzen. Geruzie en drugsuitsp­attingen deden Culture Club in 1986 de das om. Stellen dat Boy George sindsdien al eens uit de bocht ging, is een understate­ment. De media smeerden zijn hedonistis­che levenswand­el breed uit: een heroïnever­slaving van 800 Britse pond per week, betrapt met een berg cocaïne, veroordeel­d tot gemeenscha­psdienst nadat hij een gigolo aan een radiator had vastgekete­nd en mishandeld, beelden van Boy George die in 2006 voor werkstraf in een oranje hesje de straten van New York stond te vegen...

Dankbaar voor de Proms

Over dat alles wil hij niet meer praten. Vragen over drugs en de gevangenis zijn taboe. Met die demonen heeft Boy George komaf gemaakt in zijn autobiogra­fie. Anno 2018 oogt hij wel nog even flamboyant. Ook bij onze tweede ontmoeting toont de zanger zich een minzame, goedlachse en rechtvoor-de-raapse flapuit. “Ik praat graag over mezelf, maar ik probeer ook te luisteren naar wat anderen zeggen, hoor”, vertrouwt hij ons lachend toe.

Zijn vorige passage in ons land – in 2010 | LOTTO ARENA | MERKSEM | WWW.GREENHOUSE­TALENT.BE op de Night of the Proms, met ook Grace Jones en John Fogerty – herinnert Boy George zich nog levendig. “Dat was een ongelofeli­jke ervaring, hoewel ik me op dat moment niet tiptop voelde. Toen was ik net afgekickt. Als ik opnames van die Proms hoor en zie, ben ik gechoqueer­d door mijn stem en mijn algemene gezondheid. Het verschil met vandaag kan niet groter zijn. Ik rook niet meer en voel me zo gezond als een vis. Ik blijf de Proms-mensen dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven. Ik heb er echt wel van genoten, hoewel ik de meeste feestjes achteraf toen wijselijk aan mij heb laten voorbijgaa­n.”

“Ik herinner me nog wel wat grappige voorvallen met Grace Jones. In het chique hotel waar we verbleven, besloot zij een keer naakt te gaan zwemmen, waarop alle andere gasten spontaan het zwembad verlieten.”

Boy George lacht alweer geamuseerd. Hij heeft net het Amerikaans­e luik van Culture Clubs lopende wereldtour­nee achter de rug. YouTube-beelden tonen extatische menigtes. “Onvoorstel­baar, met hoeveel warmte we tijdens die 79 shows zijn onthaald.

Omdat we ons al lang niet meer in Amerika hadden laten zien, had ik geen idee wat ons te wachten stond. Mensen waren duidelijk verbaasd toen ze merkten wat voor een performer ik

 ?? FOTO'S RR, EPA, KOEN BAUTERS ?? Boy George, even flamboyant als vroeger, maar minder hedonistis­ch. “Ik rook niet meer en voel me zo gezond als een vis.”
FOTO'S RR, EPA, KOEN BAUTERS Boy George, even flamboyant als vroeger, maar minder hedonistis­ch. “Ik rook niet meer en voel me zo gezond als een vis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium