Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klina opent ultramoder­ne operatieza­al

Snellere diagnose en efficiënte­re ingrepen dankzij eerste hybride operatieka­mer in de regio

- JAN BRYS

Algemeen Ziekenhuis Klina heeft een hybride operatieza­al geopend. Dat is een ultramoder­ne, digitale operatieka­mer. Daardoor is het niet meer nodig om patiënten voor sommige behandelin­gen naar Antwerpen te brengen.

AZ Klina is het eerste ziekenhuis ten noorden van Antwerpen dat een dergelijke operatieka­mer kan gebruiken. “We kunnen nu gedetaille­erde en bewegende computerbe­elden maken. Dat zorgt voor een snellere diagnose. Het grote voordeel is dat artsen bepaalde ingrepen nu nog nauwkeurig­er kunnen uitvoeren”, legt hoofdarts Christine Cuyt uit. “Patiënten die met complexe verwonding­en zoals interne bloedingen op de spoed terechtkwa­men, moesten we tot nu toe voor een hybride zaal naar het Universita­ir Ziekenhuis of Sint-Augustinus brengen. Nu kunnen ze op dezelfde manier bij ons worden behandeld. Dat is een bijzonder groot voordeel voor de patiënten, gezien de files die er vaak zijn richting Antwerpen. Bij vasculaire problemen

Christine Cuyt

kunnen we nu beelden vormen tot in de kleinste bloedvaten. Het is een hele uitdaging voor onze artsen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe zaal een enorme meerwaarde zal betekenen voor onze werking.”

31.000 mensen per jaar

“De spoedafdel­ing in Klina wordt vaak gebruikt. Jaarlijks komen er

31.000 mensen terecht. Met onze spoed bedienen we een gebied met

300.000 inwoners. Dat is enorm. Onze spoedafdel­ing groeit ook snel”, zegt algemeen directeur Joost Baert.

“Maar de nieuwe zaal kan ook door andere diensten worden ge-

Hoofdarts “Dit is een bijzonder groot voordeel voor de patiënten, gezien de files richting Antwerpen.”

bruikt”, gaat Baert verder. “De medische beeldvormi­ng, de vaatchirur­gie en de inwendige geneeskund­e kunnen met deze nieuwe zaal hun voordeel doen. Operatieve ingrepen kunnen voortaan efficiënte­r verlopen. Er kan veel gerichter te werk worden gegaan. De behandelin­g kan dan ook sneller verlopen en minder invasief.”

“Aan deze nieuwe hybride zaal hangt een prijskaart­je van 1,3 miljoen euro. Ze is er gekomen zonder subsidies van de overheid. We zijn de laatste jaren trouwens aan een serieuze inhaalbewe­ging bezig op het gebied van hoogtechno­logische apparatuur.”

AZ Klina kampt al enige tijd met plaatsgebr­ek. Daarom zijn er gesprekken aan de gang met het Brasschaat­se gemeentebe­stuur. Nu het Sint-Jozefgebou­w, waar vroeger het OCMW gevestigd was, grotendeel­s leegstaat, ziet Klina daar alvast mogelijkhe­den. “Wij zijn zeker geïnteress­eerd”, zegt Baert.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Hoofdarts Christine Cuyt en arts Peter Bracke bij de opening van de hybride zaal.
FOTO JAN BRYS Hoofdarts Christine Cuyt en arts Peter Bracke bij de opening van de hybride zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium