Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het was weer zo’n week

- Kris Vanmarseni­lle

Het was weer zo’n week waarin de politiek zich niet bezighield met dezelfde zaken als de bevolking. In Wallonië blijft het protest tegen de hoge dieselprij­zen aanhouden. Wat aanvankeli­jk kon worden afgedaan als een uit Frankrijk overgewaai­d protest van enkelingen, is een actie geworden van mensen aan de onderkant van de samenlevin­g, mensen die het echt niet meer zien zitten en die in het protest een kans zien om aan hun frustratie uiting te geven. En uiteraard trekt de actie ook ordinaire amokmakers aan die nodeloos brokken maken. Het gevolg is in ieder geval dat steeds meer benzinesta­tions droogvalle­n. Maar politici hebben we over de problemati­ek nauwelijks gehoord. Het is natuurlijk ook moeilijk uit te leggen dat de dieselprij­s zo exuberant hoog is terwijl de olieprijze­n in jaren niet meer zo laag zijn geweest. Zoals het ook moeilijk uit te leggen valt dat de elektricit­eitsprijze­n de pan uit swingen. Dat komt namelijk vooral omdat de regering nu al jaren geen energiebel­eid voert. Daar zwijgen politici liever over. Tot er binnenkort mensen in hesjes op straat komen om tegen de hoge elektricit­eitsprijze­n te protestere­n. In groen, roze of oranje … er zijn fluokleure­n genoeg.

Vanaf maandag verplaatst De Lijn haar bushaltes aan het Brusselse Noordstati­on naar elders wegens de grote overlast door transmigra­nten in het station. Dat leidde meteen tot een fikse ruzie tussen de burgemeest­er van Schaarbeek en staatssecr­etaris Theo Francken, maar het bleef bij beschuldig­ingen weg en weer. Geen van beiden is blijkbaar van plan om het probleem aan te pakken.

En wat gebeurde er intussen in de Kamer? Daar werd gedebattee­rd over een niet bindend en zeer veralgemen­end VN-migratiepa­ct. Al kon je het schouwspel in het parlement nauwelijks een debat noemen. De ene zei “tekenen” en bleef dat zeggen. De andere zei “niet tekenen” en bleef dat ook zeggen. In Nederland wordt al volop aan een compromis gewerkt: een toegevoegd­e ‘stemverkla­ring’. In België bleef het bij heen-enweergero­ep.

Dat pact lost geen enkel probleem op, geen enkele mensensmok­kelaar hoeft er zich zorgen over te maken, het zal bij niemand enige ongerusthe­id over de toenemende migratie wegnemen en het zal ook niets bijdragen tot een betere integratie van migranten. De tijd die onze politici eraan besteedden, hadden ze beter gewijd aan de problemen van de mensen in de gele hesjes, het energiebel­eid of de aanpak van de mensensmok­kelaars.

En zo zijn we waar we begonnen: het was weer zo’n week ... En van die weken zijn er te veel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium