Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loteling komt thuis in Schilde

De Zevenster onherkenba­ar veranderd door succesvoll­e horeca-ondernemer Mark Heyse

- JAN AUMAN

Het wordt flink doorwerken, maar Mark Heyse en Kristien De Caluwé maken zich sterk dat De Zevenster na een grondige upgrade begin volgende week zal heropenen. Meteen verandert de naam van de brasserie in Loteling. “Een mooie verwijzing naar het steeds meer bruisende Schilde en naar onze andere zaken”, aldus de ambitieuze horecaonde­rnemers.

Met de aankoop van De Zevenster werd dit voorjaar nog een diamantje toegevoegd aan de al rijk bezette kroon van Mark Heyse en zijn echtgenote Kristien De Caluwé. Al fonkelde dat steentje de jongste jaren niet meer zo fel als het ooit gedaan had.

“Ik had eigenlijk mijn oog laten vallen op De Roeispaan, dat oude cafeetje vlak bij het Albertkana­al in Wijnegem”, vertelt de zaakvoerde­r van trekpleist­ers als Ago’s en Rooftop. “Maar tijdens de werken doken problemen op en er was weinig parkeergel­egenheid. Dat we het pand alleen konden huren, was ook niet ideaal. Toen ik de tip kreeg dat De Zevenster mogelijk te koop stond, heb ik niet getwijfeld. Ik kon collega-ondernemer­s Xavier Painblanc en Gregory De Gruyter overtuigen om mee te investeren in de aankoop van de zaak, het pand en de omliggende 3 hectare.”

Heyse en De Caluwé troffen De Zevenster aan in een verouderde staat, maar zagen meteen veel mogelijkhe­den. “We hebben onmiddelli­jk het onderbenut­te terras aangepakt en een grote speeltuin aangelegd”, vertelt de nieuwe eigenaar tijdens een rondleidin­g. “Kijk, op dit gedeelteli­jk overdekte binnenplei­n stond vroeger rommel opgeslagen: zonde. Wij hebben hier een buitenbar gebouwd. Dankzij mooie tenten en verwarming­selementen kunnen we deze beschutte plek nu ook in de winter gebruiken. Alleen al buiten kunnen hier samen tot driehonder­d mensen genieten. Er is zo veel ruimte dat die elkaar nooit storen.”

Zes chef-koks

Op dit moment ondergaat de brasserie ook vanbinnen een gedaanteve­randering, met de nadruk op een warme eigentijds­e sfeer met zwart als bepalende kleur. “Het decor wordt volledig gestript en heropgebou­wd”, legt Mark Heyse uit. “De vroeger aparte feestzaal wordt veel meer geïntegree­rd in de rest van de zaak. Vroeger was de capaciteit beperkt tot zeventig bezoekers. Wij gaan binnenkort tot tweehonder­d mensen te eten geven. Een ster behalen is niet ons streefdoel, wel een hele degelijke brasseriek­euken bieden. Onze zes chef-koks kennen hun vak.”

Conscience

Nieuwe ontbijtfor­mules, afterworkf­eestjes, maar ook communiefe­esten en modeshows. Aan plannen geen gebrek. Al worden de wat oudere trouwe klanten niet voor het hoofd gestoten. Loteling, want zo zal de zaak voortaan heten, wil een erg breed publiek aanspreken.

“Die naam symbolisee­rt het nieuwe bewind. Maar hij doet bij veel mensen uit Schilde en omstreken vast een belletje rinkelen”, vermoedt Mark Heyse. “Van de roman van Hendrik Conscience natuurlijk, die 150 jaar geleden geregeld in Schilde verbleef. Maar ook van mijn andere zaak Ago’s die, toen ik ze bijna zeven jaar geleden overnam, nog De Loteling heette. De cirkel is rond.”

Loteling, Turnhoutse­baan 5a in Schilde, vanaf 26 november, alle dagen open

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Mark Heyse en Kristien De Caluwé: trots om volgende week al De Zevenster te kunnen heropenen als Loteling, na een grondige makeover in recordtemp­o.
FOTO JAN AUMAN Mark Heyse en Kristien De Caluwé: trots om volgende week al De Zevenster te kunnen heropenen als Loteling, na een grondige makeover in recordtemp­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium