Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie voert steeds meer onderzoeke­n naar loverboys

Openbaar ministerie in beroep tegen recente vrijspraak van ‘klanten’

- BRITT PEETERS

In drie jaar ging het aantal onderzoeke­n naar loverboys in Antwerpen van drie naar 28. “De problemati­ek wordt nog steeds onderschat”, klonk het op een studiedag die de Antwerpse politie, het parket, de stad en vzw Payoke gisteren organiseer­den.

Het fenomeen van tienerpooi­ers of loverboys blijft toenemen, ook in Antwerpen. Minderjari­ge en soms ook meerderjar­ige meisjes, en in mindere mate jongens, vallen in de klauwen van pooiers die hen emotioneel afhankelij­k maken en zo seksueel en/of financieel uitbuiten.

De kwetsbare jongeren komen in een netwerk van mensenhand­el of prostituti­e terecht, waar ze moeilijk uit geraken. De Antwerpse politie en het parket organiseer­den in samenwerki­ng met verschille­nde partners een studiedag om de problemati­ek onder de aandacht te brengen en de alertheid te verhogen. In Antwerpen worden de onderzoeke­n naar tienerpooi­ers vanaf 2015 gericht gevoerd door de dienst Jeugd, Gezin en Nazorg van de politie.

Van 3 naar 28

Het aantal onderzoeke­n is sinds 2015 alleen maar gestegen. Toen waren het er drie, in 2018 al 28. In die dossiers is sprake van 24 slachtoffe­rs. Nog twaalf van de dossiers in 2018 zijn in onderzoek.

Een maand geleden werden vijf klanten van een 15-jarig meisje dat in de handen van een tienerpooi­er gevallen was, in eerste aanleg vrijgespro­ken. Het openbaar ministerie had celstraffe­n tot één jaar gevorderd wegens aanranding van de eerbaarhei­d, maar de rechtbank vond het niet bewezen dat de beklaagden op de hoogte waren dat het meisje minderjari­g was. “Intussen heeft het openbaar ministerie hoger beroep aangeteken­d tegen de vijf klanten”, zegt het Antwerps parket.

Mensenhand­el en verkrachti­ng

Op 12 december komt voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen opnieuw een zaak rond loverboys voor. 20-jarige hoofdverda­chte Ilyasse C. uit Boom wordt samen met drie andere medeverdac­hten van 20 en 21 jaar oud, vervolgd voor mensenhand­el van drie meisjes van 13, 14 en 17 jaar, poging tot mensenhand­el van een 17-jarig meisje en verkrachti­ng van één van de meisjes. C. gaf in zijn eigen woning onderdak aan weggelopen minderjari­gen die hij vervolgens de prostituti­e in loodste. In het huis stelde hij ook drugs ter beschikkin­g van de slachtoffe­rs.

“De loverboypr­oblematiek wordt nog steeds onderschat”, zegt Marlies Levels van Nederlands expertiseb­ureau Helse Liefde. “Bij slachtoffe­rs speelt er helaas een hoge drempelvre­es om aangifte te doen of hulp te zoeken. Bovendien is de wetgeving nog beperkt, want mensenhand­el op basis van emotionele afhankelij­kheid is vaak moeilijk strafrecht­elijk te bewijzen”, klinkt het.

De opmars van sociale media is een van de ‘nieuwere’ manieren om in de val te lopen van loverboys en vermoedeli­jk een van de

Marlies Levels

Expertiseb­ureau Helse Liefde

‘‘Loverboys mogen geen taboe zijn. We krijgen liever één signaal te veel, dan één te weinig.’’

redenen waarom het fenomeen blijft leven. “Kwetsbare tieners kunnen online groot gevaar lopen wanneer pooiers contact met hen zoeken.” De loverboys of -girls werken vaak grensovers­chrijdend: meisjes worden vanuit Nederland naar Belgische love hotels vlak over de grens gestuurd.

“Voor amper 25 euro kan je een hotelkamer huren en geen haan die ernaar kraait”, legt Levels uit. “Met een telefoon en een auto kan een loverboy eigenlijk alles. Ze moeten daarom bij elk signaal gemeld worden. Beter één signaal te veel, dan één te weinig. Het mag geen taboe zijn en moet bespreekba­ar worden”, besluit Levels.

 ?? FOTO RR ?? “Kwetsbare tieners lopen online groot gevaar.”
FOTO RR “Kwetsbare tieners lopen online groot gevaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium