Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eruit na tachtig jaar besturen

- PFEAITTR. ICK VAN DE PERRE

Het lijkt erop dat de christende­mocraten in Antwerpen voor het eerst in tachtig jaar naar de oppositieb­anken verwezen worden. Als N-VA erin slaagt om een akkoord te bereiken met sp.a en Open Vld, is CD&V uitgespeel­d voor de volgende zes jaar.

“Ik zou het echt onfatsoenl­ijk vinden om samen met een andere partij op een lijst op te komen en de volgende dag achter hun rug een akkoordje te maken met de N-VA”, zei CD&V-kopstuk Marc Van Peel zes jaar geleden na de gemeentera­adsverkiez­ingen. Zijn woorden waren nog niet koud, of CD&V stapte uit de Stadslijst, waar ook de sp.a van toenmalig burgemeest­er Patrick Janssens deel van uitmaakte. De ironie wil dat het Kris Peeters was die toen zijn fiat gaf om de Stadslijst op te blazen en zo de weg vrij te maken voor Bart De Wever om burgemeest­er te worden.

Hoe dan ook, een historisch moment. Want de keuze van CD&V betekende dat de socialiste­n in Antwerpen voor het eerst in 88 jaar geen deel zouden uitmaken van de bestuurspl­oeg.

Nu, zes jaar later, lijkt er een nieuw historisch moment op komst. Deze keer is het de N-VA die de christende­mocraten, voorlopig althans, buitenspel zet. De ironie wil dat de socialiste­n, zoals de kaarten nu liggen, na zes jaar opnieuw mee gaan besturen.

Onafgebrok­en aan de macht

De christende­mocraten zijn sinds 1938 – onder meerdere partijname­n – onafgebrok­en aan de macht in Antwerpen. In dat jaar ruilde de toenmalige socialisti­sche burgemeest­er Camille Huysmans, tot zijn grote opluchting overigens, de liberalen opnieuw in voor de katholieke­n.

Met uitzonderi­ng van de oorlogsper­iode, toen de Duitsers na enkele jaren bezetting zelf een burgemeest­er aanduidden, bleef de roomsrode combinatie duren tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. Pas na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 1994 moet de ondertusse­n bijna traditione­le combinatie worden uitgebreid met het toenmalige Agalev en de liberale VLD. Dat was de enige manier om het Vlaams Blok in de oppositie te houden.

Mystieke huwelijk

1938 was niet het eerste grote moment in Antwerpen voor wat nu de christende­mocraten zijn. Dat kwam er al in 1921, toen de toenmalige katholieke partij van boegbeeld Frans Van Cauwelaert in één klap de grootste werd en het zogenaamde ‘mystieke huwelijk’ afsloot met de socialiste­n van Camille Huysmans.

“Door de straten van de middenstad trok een juichende stoet van katholieke Vlamingen, overtuigd dat zij de doorbraak van de Vlaamse democratie verwezenli­jkten”, omschreef een journalist van Gazet van Antwerpen de toenmalige vreugde-uitbarstin­g na de verkiezing­en.

Tot dat jaar maakten de liberalen de dienst uit in het stadhuis, met Jan De Vos als burgemeest­er. De katholieke­n, grotendeel­s afkomstig uit de voormalige antimilita­ristische Meetingpar­tij, waren hun coalitiepa­rtner. Maar Frans Van Cauwelaert en Camille Huysmans hadden elkaar in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen al gevonden in een agenda waarin schoolvred­e, de Vlaamse belangen en vooral “de noden van de gewone Antwerpena­ar” centraal stonden.

De liberalen voelden, nog voor de eerste stem werd uitgebrach­t, de bui al hangen. De nakende samenwerki­ng tussen socialiste­n en katholieke­n inspireerd­e hen tot een ondertusse­n legendaris­che verkiezing­saffiche. Daarop staan Van Cauwelaert en Huysmans uitgebeeld als een huwelijksp­aar. Het leidde tot niets en enkele dagen later was het mystieke huwelijk een

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Kris Peeters en zijn CD&V zijn op weg naar de uitgang in het Antwerpse bestuur.
FOTO KRIS VAN EXEL Kris Peeters en zijn CD&V zijn op weg naar de uitgang in het Antwerpse bestuur.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Marc Van Peel loodste CD&V binnen in De Wever I. Weliswaar mits een forse dolk in de rug van Patrick Janssens.
FOTO PHOTO NEWS Marc Van Peel loodste CD&V binnen in De Wever I. Weliswaar mits een forse dolk in de rug van Patrick Janssens.
 ?? FOTO RR ?? De liberalen waarschuwd­en in 1921 voor het nakende ‘SocialoCle­ricaal Huwelijk.’
FOTO RR De liberalen waarschuwd­en in 1921 voor het nakende ‘SocialoCle­ricaal Huwelijk.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium