Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Gele hesjes’ organisere­n meer dan 750 blokkades

Protest tegen stijgende brandstofp­rijzen in Frankrijk

-

De Fransen voeren morgen massaal protest tegen de hoge brandstofp­rijzen in hun land. Voorlopig worden al op 765 plaatsten op grote kruispunte­n en snelwegen (filter)blokkades of langzaamaa­nacties georganise­erd.

een jaar tijd steeg de prijs van diesel in Frankrijk met 23% en die van benzine met 15%, een toename vooral te wijten aan de hogere prijs voor ruwe olie. Het ongenoegen van de Fransen richt zich echter op de overheid, die door de accijnzen op brandstof ongeveer 60% van de kostprijs in eigen zak steekt. Bovendien voert de rege- ring van president Emmanuel Macron op 1 januari een verhoging van die accijnzen door in de strijd tegen de klimaatver­andering. Ondanks het protest wil ze daar niet van afwijken.

Online petitie

Het massaal geuite ongenoegen van de Fransen kent zijn wortels in mei, wanneer Priscillia Ludosky een online petitie lanceert tegen de hoge brandstofp­rijzen. Wanneer vrachtwage­nchauffeur Eric Drouet contact met Ludosky opneemt om op 17 november een gezamenlij­k initiatief op poten te zetten, wordt de petitie massaal gedeeld op sociale media. Ondertusse­n onderschre­ven al meer dan 852.000 mensen de oproep tot lagere brandstofp­rijzen. Veel mensen schaarden zich ook achter de actiedag van morgen. Uit een peiling begin november bleek dat 78% van de Fransen de blokOp kadeacties steunen.

Omdat de acties via de sociale media worden georganise­erd, is het afwachten hoeveel blokkades er ook effectief zullen plaatsvind­en en hoe groot de hinder precies zal zijn. Mobiliteit­sverenigin­g VAB roept landgenote­n die morgen in of door Frankrijk moeten rijden op om zich goed voor te bereiden. “Je kan best voor vertrek checken waar de blokkades precies zijn”, zegt woordvoers­ter Joni Junes. “Het is ook best om rekening te houden met tijdverlie­s en tijdig te vertrekken.”

 ?? FOTO HANS LUCAS ?? Ontevreden Fransen tijdens een eerder protest deze maand.
FOTO HANS LUCAS Ontevreden Fransen tijdens een eerder protest deze maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium