Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Priester met twee gezinnen: dubbelleve­ns zijn van alle tijden

Yves P. uit Zwijndrech­t is lang niet enige gepatentee­rde leugenaar

- PATRICK VINCENT

De onthutsend­e ontmaskeri­ng van Yves P., die jarenlang zijn eigen verloofde om de tuin kon leiden met vervalste loonfiches en documenten, beroerde gisteren de gemoederen. De jonge Zwijndrech­tenaar was nochtans niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn.

Pilaar van de samenlevin­g, altijd klaar voor vrijwillig­erswerk in lokale vereniging­en, de perfecte huisvader voor zijn kinderen, bevlogen leraar in de middelbare school. Maar na zijn uren een psychopath­ische moordenaar. Als we aan mensen met een dubbelleve­n denken, is Ronald Janssen een van de eerste namen die opduikt. Mensen als hij hebben geen toneelscho­ol nodig, ze zijn rasacteurs. Tot de waarheid hen achterhaal­t of ze verstrikt raken in hun eigen web van leugens.

Zoals Davy R. uit Heist. Zijn vrouw dacht dat hij met een ambulance reed voor het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden. Maar hij vervalste loonbrieve­n om haar in de waan te laten. Op websites gaf hij zich uit als glamourfot­ograaf op zoek naar modellen, waarvan hij er enkele verkrachtt­e. Een keer droeg hij daarbij een Superman-pak, met een uitsparing voor zijn penis.

Bankoverva­ller op vrijdag

Minder gewelddadi­g was Jaak T., een Limburgse laborant die in het begin van de jaren 80 zo veel overuren deed dat hij op vrijdag af en toe een compensati­edag kon nemen. Dat vertelde hij thuis niet. In plaats van naar zijn werk ging hij platteland­sfilialen van het ASLK overvallen. Zes keer ging het goed, onder andere in Lubbeek en Duffel. Meer dan 1,5 miljoen frank maakte hij zo buit. Telkens zonder geweld. Alleen in Bekkevoort zag hij zich genoodzaak­t om de filiaalhou­der aan zijn stoel vast te binden. Het liep fout toen de laborant eind juni 1982, tijdens de Mundial in Spanje het ASLK-filiaal van Booischot een half miljoen lichter had gemaakt. De rijkswacht richtte overal wegversper­ringen op en Jaak T., bang geworden, ging zichzelf, inclusief buit, aangeven.

Dat het niet altijd om zware misdaad hoeft te gaan, bewijst een van de sterkere verhalen in het genre, dat van Edouard Kabongo. De Congolees vroeg in 1997 asiel aan in ons land en twee jaar later liet hij zich registrere­n als priester, maar dan met een andere voornaam. Zo kreeg hij officieel twee identiteit­en. De ene werd priester in het Waalse dorp Loyers en kreeg daar een maandloon van 1.690 euro. De andere had een vrouw en drie kinderen in Zemst, die daar van een OCMW-uitkering leefden. Kabongo II was zelf gedomicili­eerd in Mechelen en werkte als maatschapp­elijk werker voor het OCMW van Schaarbeek, waar hij ook nog eens 1.300 euro verdiende. Ondertusse­n was de Mechelse Kabongo in 2004 Belg geworden. De Waalse Kabongo kreeg de Belgische nationalit­eit drie jaar later. Meer dan tien jaar kon hij dat dubbelleve­n volhouden. Pas nadat hij iets te vaak verstek gegeven had voor religieuze verplichti­ngen in zijn dorp, begonnen de parochiane­n zich vragen te stellen. De politie ontdekte dat de nochtans populaire pastoor in het dorp regelmatig bedragen leende die hij nooit terugbetaa­lde, en dat hij er niet vies van was om ook af en toe in de offerschaa­l te graaien. In de lente van 2010 liep hij tegen de lamp. Tijdens het onderzoek ontdekten de speurders waarom de frauderend­e priester al dat geld nodig had. Kabongo had nóg een gezin. In Zwitserlan­d.

De Brasschaat­se Theo K. deed zich voor als kolonel van het Belgisch leger met connecties bij de Staatsveil­igheid en gebruikte die dekmantel om mensen op te lichten met wapendeals. Hij kwam daar jaren mee weg. Tijdens feestjes deed hij soms alsof hij telefoon kreeg van de toenmalige defensiemi­nister Flahaut.

De beruchte Piet Van Haut deed zich dan weer voor als procureur-generaal en slaagde er zo in om zijn eigen opsporings­bericht te wissen.

De wielerploe­g Vacansolei­l had in 2011 een ploegdokte­r in dienst die helemaal geen dokter was. De wielerbond had gewoon vergeten naar zijn diploma te vragen toen hij zijn licentie kwam halen.

Geheime mannenlief­de

Maar dat is nog niet zo wonderbaar­lijk als het verhaal van Mario-Alexander Bitner, die met een vervalst Duits artsendipl­oma dokter was in het dorpje Flénu in de Borinage. Tot ieders tevredenhe­id overigens. Hij werd zelfs vaste arts in een rusthuis en draaide nachtdiens­ten in het lokale ziekenhuis. Hij hield het een jaar vol, tot bleek dat de Duitser na de middelbare school nooit verder had gestudeerd. Hij had alleen een diploma als ambulancie­r.

In de politiek is het beroemdste voorbeeld dat van Jörg Haider. De leider van extreemrec­hts in Oostenrijk was getrouwd en profileerd­e zich als brave familievad­er, terwijl hij al jaren een relatie had met zijn rechterhan­d Stefan Petzner. Dat kwam pas in de openbaarhe­id nadat Haider zich na een ruzie met Petzner een stuk in zijn viool dronk en zichzelf met 1,8 promille in het bloed in 2008 doodreed in Klagenfurt.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? De Oostenrijk­se politicus Jörg Haider was getrouwd en vader, terwijl hij een relatie had met rechterhan­d Stefan Petzner.
FOTO EPA De Oostenrijk­se politicus Jörg Haider was getrouwd en vader, terwijl hij een relatie had met rechterhan­d Stefan Petzner.
 ?? FOTO SUDPRESSE ?? Edouard Kabongo: priester in Wallonië, vader in Vlaanderen én Zwitserlan­d.
FOTO SUDPRESSE Edouard Kabongo: priester in Wallonië, vader in Vlaanderen én Zwitserlan­d.
 ?? FOTO BELGA ?? Ronald Janssen.
FOTO BELGA Ronald Janssen.
 ?? FOTO MICHEL VANNEUVILL­E ?? Piet Van Haut.
FOTO MICHEL VANNEUVILL­E Piet Van Haut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium