Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse cokehandel­aren gebrandmer­kt als politie-informante­n

Ophef in internatio­nale drugsmilie­u rond onthulling­en Nederlands­e website

- JORIS VAN DER AA

In het internatio­nale misdaadwer­eldje is grote ophef ontstaan rond de ‘onthulling­en’ van de Nederlands­e website Crimebron, die twee Antwerpse cocaïnesmo­kkelaars brandmerkt als politie-informante­n van de Amerikaans­e drugsbestr­ijdingsdie­nst DEA.

“Het rippen en het tippen zit hem in het bloed”, met die vernietige­nde woorden schildert Crimebron, een in georganise­erde misdaad gespeciali­seerde website, het portret van Nordin E.H., een Antwerpse drugscrimi­neel die op korte zoveel fortuin zou hebben gemaakt dat hij tegenwoord­ig “zijn geld niet telt, maar weegt” in het gangsterpa­radijs Dubai. Nordin E.H., alias ‘Dikke Nordin van Den Dam’, was tot voor kort een nobele onbekende, tot hij twee jaar geleden in een oorlog verwikkeld raakte met de uithaalgro­epen rond Frank ‘De Tank’ V. en Mohamed E.H.

Dodenlijst

De ruzie tussen Frank De Tank en Nordin zou draaien om de uithaling van een partij cocaïne die uiteindeli­jk niet doorging. Dikke Nordin zou De Tank een voorschot van 400.000 euro hebben betaald, maar omdat de uithaling niet doorging, eiste Nordin zijn geld terug. De Tank zou geweigerd hebben om te betalen, omdat hij al een aantal “onkosten” had moeten maken. Bovendien, zo argumentee­rde De Tank, was het niet zijn schuld dat de uithaling was mislukt. Het conflict tussen Frank De Tank en Dikke Nordin leidde tot tientallen schietpart­ijen en brandstich­tingen. Nordin E.H. zou de havenarbei­ders uit de entourage van De Tank viseren. De tegenparti­j sloeg terug door woningen van familieled­en van Nordin in de Damwijk onder vuur te nemen. E.H. zou ook de man zijn die achter de zogenaamde dodenlijst van “informante­n” zat, die vorig jaar nog ophef maakte.

Getipt aan Amerikaans­e politie

Volgens Crimebron, die een kopie van de identiteit­skaart van Nordin E.H. heeft gepublicee­rd, maakte Nordin E.H. zelf deel uit van een Nederlands­e organisati­e die onder beschermin­g stond van de Amerikaans­e drugsbestr­ijdingsdie­nst DEA. De groep zou grote drugstrans­porten van rivalisere­nde bendes hebben laten onderschep­pen, in ruil voor beschermin­g van hun eigen handel. “Deze mensen hebben tonnen cocaïne

getipt aan de DEA”, luidt het. Hooligans

Nordin E.H. is niet de enige Antwerpse crimineel die open en bloot te kijk wordt gezet op de website van Crimebron, ook oudgediend­e Martin M., in het Antwerpse milieu beter bekend als ‘Billy’, prijkt in vol ornaat op de website. Martin M. groeide op in Merksem, als zoon van een Britse vader en een Antwerpse moeder. Billy was een jeugdvrien­d van Jan Van Zantvoort, de Antwerpse cokesmokke­laar die in 2016 vermoord werd teruggevon­den in Zuid-Spanje. De groep van Jan Van Zantvoort en Martin M. had innige banden met de oude garde van de Antwerp-hooligans. Pikant detail: Van Zantvoort en M. waren goede kennissen van Dennis T., de binnenhuis­architect wiens zaak begin deze week werd beschoten met een kalasjniko­v.

In 2011 werd Billy samen met de Nederlands­e topcrimine­el Mink Kok opgepakt in Libanon wegens cocaïnesmo­kkel. Martin M. zou tegenwoord­ig in Zuid-Amerika verblijven. Hij zou getrouwd zijn met een dochter van een Colombiaan­se kartelbaas.

De website van Crimebron was de voorbije dagen moeilijk bereikbaar. De site werd wellicht slachtoffe­r van hackers die de site plat proberen te leggen.

 ?? FOTO RR ?? Nordin E.H. en Martin M. worden door Crimebron aangeduid als tipgevers voor de Amerikaans­e DEA.
FOTO RR Nordin E.H. en Martin M. worden door Crimebron aangeduid als tipgevers voor de Amerikaans­e DEA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium