Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te voet van Sportpalei­s naar Spoor Oost over nieuwe brug

Bouw passerelle start in oktober ter hoogte van Spoor Oost

- PATRICK VAN DE PERRE

De bouw van de passerelle die het Sportpalei­s en de Lotto Arena gaat verbinden met Spoor Oost, begint in oktober. Door deze werken in aanloop naar de Oosterweel­werken uit te voeren, wil de stad de verkeershi­nder op en rond de Schijnpoor­tweg beperken.

De werken starten begin oktober op de kop van Spoor Oost met de bouw van het bruggenhoo­fd en de funderinge­n in de ondergrond. Nadien volgt de bouw van de brugpijler­s aan de kant van het waterzuive­ringsstati­on en het Lobroekdok. De funderinge­n voor de pijlers naast de Schijnpoor­tweg en de Noordersin­gel waren reeds voorzien tijdens de heraanleg van de Noordersin­gel. In de zomer van volgend jaar wordt de laatste brugpijler tussen de tramsporen geplaatst en wordt de brug op zijn plaats gezet. Tegen het najaar van 2019 moeten de eerste voetganger­s en fietsers over het eerste deel van de brug kunnen.

Sloop viaduct

Op fase twee is het nog even wachten. Dat is de bouw van het brugdeel tussen de Schijnpoor­tweg naar het Sportpalei­s en de Lotto Arena. “Zodra het viaduct van Merksem afgebroken is, en het verkeer door de nieuwe snelwegtun­nels rijdt, kan de passerelle uitgebreid worden. Op dat moment komt er een fietsbrug over de Schijnpoor­t, die het doodlopend­e Ringfietsp­ad doortrekt naar de achterkant van het Sportpalei­s”, legt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) uit.

De nieuwe fietsbrug moet aan het Sportpalei­s aansluiten op de overkapte Ring. Daardoor zal het Ringfietsp­ad doorlopen tot aan de recent geopende fietsbrug in de IJzerlaan en verderop aansluiten op het Eilandje. Maar dat is toekomstmu­ziek. De sloop van het viaduct en de overkappin­g van de Ring op die plek zal ten vroegste over vijf jaar van start gaan.

Zes meter breed

“Deze zes meter brede brug biedt comfort en veiligheid voor de bezoekers aan het Sportpalei­s en de Lotto Arena en op termijn ook voor fietsers.” In eerste instantie zullen vooral mensen die hun auto parkeren op Spoor Oost om een evenement in het Sportpalei­s of de Lotto Arena te bezoeken, gebruikmak­en van de brug.

 ?? FOTO TVH ROTS EN STAD ANTWERPEN ?? De passerelle en in het rood de doortrekki­ng van het Ringfietsp­ad.
FOTO TVH ROTS EN STAD ANTWERPEN De passerelle en in het rood de doortrekki­ng van het Ringfietsp­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium