Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ongeldig in Antwerpen “Ik ben net moeder geworden”

Aanvaarden van excuses voor bijzitters: ene gemeente strenger dan andere geldig in Bornem

- DIRK HENDRIKX CHRISTOF WILLOCX

U heeft geen opvang voor uw kinderen? Spijtig, maar dat is in sommige gemeenten geen geldig excuus om geen voor- of bijzitter te zijn bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Ook als u al bij- of voorzitter bent geweest, ontsnapt u niet overal zo makkelijk aan een bisronde.

Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober duiden vrederecht­ers en gemeentebe­sturen in Vlaanderen duizenden voor- en bijzitters aan. De voorzitter­s worden meestal gekozen uit een beperkte lijst van beroepen, zoals leerkracht­en, deurwaarde­rs, advocaten, notarissen en ambtenaren. De bijzitters komen uit alle beroepsgro­epen. Elke gemeente legt apart een leeftijdsc­ategorie vast waaruit de bijzitters moeten komen.

In de stad Antwerpen en de districten zijn de voorzitter­s tussen 35 en 55 jaar. De bijzitters zijn tussen

25 en 35 jaar. “Er zijn in hoofdzaak drie geldige redenen om de taak van voor- en bijzitter te weigeren”, zegt Marc Jespers, coördinato­r van de verkiezing­en in de stad Antwerpen en haar districten. “Iemand kan op de verkiezing­sdag in het buitenland zitten, op voorwaarde dat die reis is geboekt voor de oproepings­brief voor de verkiezing­en in de bus zat. Iemand kan ook ziek zijn of een attest hebben van zijn werkgever dat hij moet gaan werken. In Antwerpen hebben 113 van de

386 aangeduide voorzitter­s (29%, red.) zich om die redenen laten verontschu­ldigen. Andere redenen om niet te komen opdagen, zijn in principe niet toegelaten.”

Niet alle redenen geldig

Bij de bijzitters zijn er nog meer mensen die de opdracht weigeren. “Meer dan een derde van de opgeroepen bijzitters zegt dat ze niet kunnen komen”, zegt Marc Jespers. “Er zijn er die geen geldige reden kunnen voorleggen. Een gebrek aan kinderopva­ng op de verkiezing­sdag is bij ons in Antwerpen bijvoorbee­ld geen geldig excuus. Als de voorzitter op de dag van de verkiezing­en te veel bijzitters heeft, kan hij de bijzitter die bij zijn jonge kinderen wil zijn, wel naar huis sturen. Maar die bijzitter zal zich op de verkiezing­sdag dus wel eerst moeten aanbieden.”

Ook een jonge moeder die borstvoedi­ng geeft, krijgt niet automatisc­h een vrijstelli­ng. “Het kan eventueel wel met een attest van de gynaecoloo­g”, zegt Marc Jespers. “Maar als we te veel vrijstelli­ngen geven, krijgen we onze kiesbureau­s niet bemand. We hebben in Antwerpen 1.930 bijzitters nodig. Die vinden we niet zomaar.”

Soepeler regime

In Bornem springt ambtenaar Tom Maetens iets soepeler om met excuses van jonge ouders. “Wie pas bevallen is en voor een baby moet zorgen, heeft voor mij een geldig excuus om niet te moeten voor- of bijzitten. Maar dit jaar is dat excuus maar één of twee keer gebruikt”, zegt hij. “Ook alleenstaa­nde moeders moeten niet voor- of bijzitten als we een document kunnen vinden waaruit blijkt dat iemand inderdaad alleenstaa­nd is.” In Turnhout hebben ze een aparte manier gevonden om niet te veel jonge ouders als bijzitter te kiezen. “Wij selecteren de bijzitters in de kiesbureau­s in Turnhout uit vijf geboorteja­ren: 1958, 1959, 1968, 1969 en 1977”, zegt Jan Van Rompuy, coördinato­r voor de verkiezing­en in Turnhout. “Het zijn dus iets oudere mensen die toch een doorsnede van de leeftijdst­ructuur van de bevolking vertegenwo­ordigen. Er zijn wel wat voor- en bijzitters die zeggen dat ze niet kunnen komen. De vrederecht­er in Turnhout bepaalt dan of die excuses worden aanvaard.”

Software houdt alles bij

En dan is er nog de kwestie van de bijzitters die voor de zoveelste keer hun plicht moeten vervullen. Het bedrijf Cipal Schaubroec­k uit Geel heeft een computersy­steem ontworpen waarmee gemeenten kunnen vermijden dat een bijzitter meer dan twee keer wordt opgeroepen, maar niet elke gemeente maakt daar gebruik van. “Iets meer dan honderd gemeenten gebruiken vandaag onze software”, zegt Geert De Vulder van Cipal Schaubroec­k. “Na de verkiezing­en moet iemand van de gemeente de namen van de bijzitters handmatig invoeren. Ons systeem zorgt er dan voor dat iemand die al twee keer bijzitter is geweest, niet meer automatisc­h kan worden gekozen. Het systeem is wel nog vrij nieuw. Oproepinge­n van langer geleden worden niet meegeteld.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Deze mensen zijn wel ingegaan op de uitnodigin­g van hun gemeente om te komen bijzitten.
FOTO POL DE WILDE Deze mensen zijn wel ingegaan op de uitnodigin­g van hun gemeente om te komen bijzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium